ОПРЕДЕЛЕНИЕ

1092

гр. Плевен , 29.09.2017  г.

 

Административен съд-гр.Плевен, VІ-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и девети  септември  две хиляди и седемнадесета година, в състав:                                                                       Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №772  по описа на Административен съд-Плевен за 2017 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано въз основа на искане – молба от л./с. М.А.М.,***, 5-та група, ст.№ 1

В искането ищецът излага следните обстоятелства: От 21 април е преместен от затвора Белене в общежитие открит тип към затвора Белене. Извършва  разнородна работа, неежедневно подсигурена, работи без заплащане. Изградил е сам  беседка в двора на общежитието, за почивка на лишените от свобода и гости,  впоследствие изградил и външна чешма, тъй като такава липсва, за нуждите на лишените от свобода. Изграденото  е здраво и масивно, от камък, тухла, дърво, бетон, с красиви саморъчно създадени орнаменти. Грижи се и за озеленяването.  Започвайки работа смятал, че материалите ще се закупуват или са закупени. Впоследствие разбрал, че всичко ще трябва да си набавя самият той. Материалите събирал и почиствал  от стари сгради, прекарвал с една количка и работил. Единствено  помощ получил от две жени – началници на кравеферма, работеща към ЗООТ – Белене, като спонсори с материалите, разрешили от стари обекти /кравеферми/ да сваля тухли, греди – дъски, камък от основите да вади и му купували цимент.  На многобройните запитвания от ръководството на ЗООТ – Белене за материали и помощ, не му било отговорено.

Сочи още, че освен липсата на помощ, станала злополука в края на м.юни 2017 г., за която не обърнали своевременно внимание да бъде изведен за лечение и снимка, което довело  до немалък проблем на десен крайник, ходилна част. Осакатял  с 3 бр.пръсти, които при обуване на обувка са неподвижни, стърчат, а единият е постоянно сгънат и му създават болки и спазми ежедневно в сухожилията. По тази причина неотдавна измолил  и то два месеца по-късно,  да бъде  изведен на лекар специалист – ортопед.      Завеждащият  медицинския център в затвора Белене – д-р Й. Г. му дал  направление и на 25.08.2017 г. бил преведен при специалист-ортопед в Окръжна болница гр.Плевен д-р И. Ц., който след преглед и снимки установил, че забавянето е не малко, операция на тази част и пръсти е безсмислена и няма да има положителен ефект.

Навежда доводи за бездействие на медицинския център – ОЗ Белене, и несвоевременна намеса и лечение. Твърди, че кракът му бил  подут,  с болки, близо 20 дни. Предоставен му бил 4 бр. беналгин и 20 гр.реванол и бинт, на четвъртия ден след случилото се го завели и поставили  инжекция против тетанус. И тъй като не бил по график същия ден, не го приели. Разказва как се е стигнало до това: Били му  необходими пирони за кофраж,  тях си вадил от изоставените обекти, изправял и използвал, взимал постоянно от стари греди и дъски. Бил обут с обувки, но стъпил на ръждив пирон и се върнал веднага, обяснил на охраняващия полицай, който се обадил  в медицинския център, от там си били тръгнали , а и не бил по график. Следващите три дни били много заети и чак на четвъртия ден го закарали– по график.

Искането му се изразява в следното: Срещу Медицински център – ОЗ Белене и лекаря, на който не знае името, поради тяхната небрежност , за това, че му причинили  не малко болки и страдания, желае да бъде заведено дело, за да понесат отговорност тези лица, които трябва да го лекуват и пазят здравето, а не да го осакатяват. Позовава се на  чл.128 и чл.129 от ЗИНЗС , според които  грижата и здравеопазването са на първо място за лишените от свобода.

Настоящият състав на съда е намерил исковата молба за нередовна и с Определение №1033/18.09.2017 год. е оставил същата без движение със следните указания: ищецът да уточни изрично каква искова претенция предявява-за какво иска да бъде осъден ответникът - дали да му плати обезщетение, за какъв период, в какъв размер, или иска ответникът да бъде осъден за нещо друго и какво; да заяви изрично срещу кого насочва исковата си претенция; да внесе държавна такса в размер на 10 лева по сметка на съда и да представи платежен документ по делото.

В определения от съда срок ищецът е депозирал уточнение с вх.№3486/27.09.2017 год., в което е посочил следното: Предявява исковата си претенция срещу  „лицето-служител в частност-поп, д-р Т. С.“, в Медицински център затвора Белене, който „от небрежност, некомпетентност, безхаберие-умишлено“ не е пожелал да впише ищеца, за да бъде изведен и  своевременно опериран и лекуван при специалист – ортопед, който да спаси пръстите на краката му. Твърди, че това бездействие във времето може да доведе до усложнения, което му причинява болки и страдания и унижения всеки ден, най-вече когато обува обувки или маратонки. Сочи, че един от пръстите му стърчи напред вкаменен, другите са свити и вече са с ранички, което му причинява непрекъснати болки в ставите и ходилото, носене на различен номер обувки на двата крака и вземане на болкоуспокоителни. Отново в изложението си изрично сочи, че насочва претенцията си лично срещу лицето д-р Т. С. и моли да бъде осъден за допуснатата небрежност и осакатяване на ищеца, като претендира същият да бъде осъден да му заплати обезщетение в размер на 30 000 (тридесет хиляди) лева.

При така установените факти, настоящият състав на съда намира подадената искова молба за недопустима за разглеждане по същество , по следните съображения:

Искът е  насочен срещу ненадлежен ответник.

Искът за присъждане на обезщетение за вреди от незаконосъобразни бездействия на длъжностно  лице по реда на ЗОДОВ,  е предявен срещу  ФИЗИЧЕСКОТО ЛИЦЕ – Д-Р Т. К.,  съгласно изричното уточнение на ищеца в молба вх.№3486/27.09.2017 год.

По аргумент от чл. 1, ал. 2 ЗОДОВ, исковете по чл. 1, ал. 1 от с. з. се разглеждат по реда, установен в АПК. В същия смисъл е предписанието на чл. 203 АПК, според който исковете за обезщетения за вреди, причинени на граждани или юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица се разглеждат по реда на глава ХI "Производства за обезщетения" от АПК.

Отговорността на държавата по чл. 1 ЗОДОВ е невиновна, обективна отговорност за вреди, причинени от чужди незаконни действия или бездействия при и по повод изпълнение на административна дейност, поради което чл. 7, ал. 1 от с. з. указва, че искът за обезщетение се предявява срещу органите по чл. 1, ал. 1, от чийто незаконни актове, действия и бездействия са причинени вредите. В разпоредбата  на чл. 205 АПК също е посочено, че искът се предявява срещу юридическото лице, представлявано от органа, от чийто незаконосъобразен акт, действие или бездействие са причинени вредите. Следователно пасивно легитимиран ответник по исковете за обезщетение е юридическото лице, с което съответното длъжностно лице - пряк причинител на вредата, е в трудови или служебни правоотношения. В този смисъл е и т. 6 от ТР № 3/2004 г. на ВКС по т. гр д. № 3/2004 г., ОСГК.

Ето защо в настоящото образувано производство по реда на глава XI от АПК, пред Административните съдилища,  не е допустимо разглеждане на иск срещу физическо лице, тъй като специалната процесуална норма на чл. 205 от АПК изрично урежда пасивната процесуална легитимация по иска по чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ. Материалноправната легитимация съвпада с процесуалната легитимация в случая , а последната е от категорията на абсолютните процесуални предпоставки за допустимостта на иска и при липсата й съдът прекратява делото. Като е предявил иск против физическо лице, а не против юридическото лице, ищецът е предявил недопустим иск, поради което делото следва да бъде прекратено.

По повод оплакванията на ищеца в уточнителната молба, че настоящият състав на съда е разглеждал други негови дела и е „оправдал затвора Плевен“, както и  че независимо, че е  лице, лишено от свобода, казва истината, настоящият състав следва да укаже на ищеца, че факта на прекратяване на настоящото производство не означава неоснователност на неговите претенции. За да докаже обаче основателността на иска си, ищецът следва да го насочи срещу надлежен ответник по смисъла на чл.205 от АПК, а именно –юридическо лице. А искови претенции срещу физически лица от непозволено увреждане или от други неправомерни действия и бездействия се предявяват пред общите съдилища по друг ред, не  пред настоящия.

Воден от горното съдът  

 

ОПРЕДЕЛИ :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ и ВРЪЩА  исковата молба  от л./с. М.А.М.,***, 5-та група, ст.№ 1, против бездействието на  физическото лице д-р Т. С., служител в Медицински център затвора Белене, който „от небрежност, некомпетентност, безхаберие-умишлено“ не е пожелал да впише ищеца, за да бъде изведен и  своевременно опериран и лекуван при специалист – ортопед, който да спаси пръстите на краката му, за което претендира обезщетение за вреди в размер на 30 000 (тридесет хиляди)лева .

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №772 по описа на Административен съд-Плевен за 2017 год.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспори с частна жалба чрез АС-Плевен пред Върховен административен съд , в 7(седем)дневен срок от съобщаването му на ищеца.

Препис от определението да се изпрати  на ищеца.

 

 

СЪДИЯ: