РEШЕНИЕ

378

гр.Плевен, 14.09.2017 г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд – град Плевен, пети състав, в открито съдебно заседание на пети септември две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                        Председател: Снежина Иванова

 

при секретаря Ц. Д., като разгледа докладваното от съдия Иванова адм.дело № 772 по описа за 2015 год. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 145 и следв. от АПК.

Административното дело е образувано по жалба на Ц.Н.К.,*** срещу заповед за прекратяване на наемните правоотношения № РД-10-1335/18.08.2015 година на кмета на Община Плевен, с която  е прекратено наемното правоотношение между ОП „Жилфонд” Плевен и Ц.Н.К. за ползване на общинско жилище в гр. Плевен, ул. *** и е разпоредено до 31.08.2015 г. да го освободи доброволно.

В жалбата и уточнението към нея –л. 28 по делото лицето посочва, че заповедта е незаконосъобразна, тъй като отговаря на условията за живеене в общински жилище и се причиняват материални щети и иска да бъде продължен срокът на настаняване. 

Съдът с определение 1210/12.09.2015г.  е спрял изпълнението на оспорената заповед № РД-10-1335/18.08.2015 година на кмета на Община Плевен,до приключване на производството по оспорването й с влязло в сила съдебно решение.

С протоколно определение от 22.10.2015 година съдът е спрял съдебното производство до произнасяне с влязъл в сила акт по адм. дело № 679/2015 г по описа на Административен съд –Плевен и  след като с решение от 07.06.2017 г. ВАС –Трето отделение  е оставил в сила решение № 82/24.02.2016 година по адм. дело № 679/2015 г. по описа на АС Плевен, съдът с определение № 713/29.06.2017 година е възобновил съдебното производство.

Ответникът –кмета на Община Плевен е представил становище с изпращане на административната преписка, в което посочва, че жалбата е неоснователна, тъй като основанията за прекратяване на договора са изтичане на срока на настаняване и отказ да бъде картотекирана, тъй като не са налице условията за това. Счита, че са спазени административно-производствените правила и заповедта е издадена от компетентен орган. Моли за отхвърляне на жалбата .

В съдебно заседание оспорващата - Ц.Н.К.,*** се явява лично и с адв. Ч., като излага доводи, че за лицето неправилно е прекратено наемното правоотношение тъй като същата не е придобила имота, а го е дарила на своята племенница и не е уведомена от Общината, че следва при наличие на имот да декларира това обстоятелство. Посочва, че договорът за наем е подписан с нейната сестра  и тя няма договор и не може да бъде прекратен. Моли за отмяна на заповедта.

В съдебно заседание ответникът– кмет на Община Плевен не се явява, представлява се от юрк. Б. с пълномощно на л. 127 от делото, който намира жалбата за неоснователна и поддържа изложеното в становището, приложено към административната преписка.

Административен съд - град Плевен, пети състав, след като обсъди доводите на страните и събраните по делото доказателства в тяхната цялост съгласно разпоредбата на чл. 168 от АПК, приема за установено от фактическа страна следното:

С договор за наем на общински жилищни имоти от 03.08.2010 година(л.9-11), сключен на основание заповед за настаняване РД-11-111/22.07.2010 г.., Ц.К. и сестра й С. Н. П. са  заели отдадения й под наем недвижим имот –общинско жилище, състоящо се от :две стаи, кухня и сервизни помещения с площ от 70,24 кв. м , находящо се в гр.Плевен, ул. ***.

С предизвестие от 08.03.2015 година К. е уведомена от директора на ОП „Жилфонд“ Плевен, че срокът на договора за наем на общински жилищен имот е до 03.08.2015 година и следва, в случай, че желае да продължи ползването на имота да представи необходимите документи в определен срок в предприятието.

Със заявление от 02.07.2015 година К. и С. Н. П. посочват, че желаят да им бъде продължен срока на настаняване.

С уведомление изх. ОУСЖ-94Ц-977-1/05.08.2015г. по чл. 26, ал. 1 във вр. с чл. 24, ал. 1 от АПК, оспорващата е известена, че наемното правоотношение ще бъде прекратено, тъй като не са налице условия за картотекирането й като нуждаещо се лице и има отказ от картотекиране.

Към настоящото дело е приложено адм дело № 679 по описа за 2015 г на Административен съд Плевен, по което предмет на разглеждане е  жалба на Ц.К. срещу  протокол № 42 от 27.07.2015 година на Комисията по чл. 8 от Наредба № 18 за реда за управление, ползване и разпореждане с общински жилищни имоти при Община Плевен, с което  е отказано картотекиране за настаняване в общинско жилище.  С решение № 82/24.02.2016 г. 2-ри състав при АС Плевен  е отхвърлил жалбата на К., като с решение от 07.06.2017 г. ВАС –Трето отделение  е оставил в сила решение № 82/24.02.2016 година по адм. дело № 679/2015 г. по описа на АС Плевен т.е. налице е отказ за картотекиране на лицето като нуждаещо се.

Оспорената заповед РД-10-1335 е издадена на 18.08.2015г. от кмета на Община Плевен, с която по т. 1 е прекратено наемното правоотношение между ОП “Жилфонд” гр. Плевен и Ц.К.  за ползваното от нея общинско жилище, състоящо се от :две стаи, кухня и сервизни помещения с площ от 70,24 кв. м , находящо се в гр.Плевен, ул. ***. Като правно основание за прекратяване правоотношението е посочен чл. 46, ал. 1, т. 6 и т. 7 от ЗОС вр. чл. 32, т. 6 и т. 7 от Наредба №18 на Общински съвет Плевен, съгласно който наемните правоотношения се прекратяват поради изтичане на срока за настаняване и отпадане на условията за настаняване на наемателя в общинско жилище.

По делото се представени медицински документи  относно здравословното състояние на оспорващата, експертно решение за трайно намалена работоспособност от 90%, които съдът намира за неотносими към предмета на спора, тъй като настоящото съдебно производство има за предмет прекратяване на наемното правоотношение с Община Плевен, а не установяване на предпоставките, предоставящи право на К. да бъде картотекирана като нуждаещо се лице, обстоятелство, по което е налице влязъл в сила отказ същата да бъде картотекирана.

Неотносими са и представените от лицето документи за размера на получаваната пенсия, удостоверение за семейно положение, тъй като предмет на делото не е преценка на условията за картотекиране на К..

При така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

Жалбата, е подадена от надлежна страна, не е просрочена, тъй като оспореният акт е издаден на 18.08.2015 г , а жалбата е подадена на 25.08.2015 г. т. е. в 14 дневния срок за оспорване по чл. 149, ал. 1 от АПК и е процесуално допустима.

Разгледана по същество е неоснователна.

Оспорената заповед е издадена от компетентен орган по см. на чл. 33, ал. 1 от Наредба № 18 на Общински съвет Плевен – кметът на Община Плевен , в установената форма, при спазване на административно-производствените правила – изпратено е уведомление до лицето за започване на производство по издаване на заповед за прекратяване на наемното правоотношение и в съответствие с материално-правните разпоредби и целта на закона.

Съгласно чл. 32, т. 6 и т. 7  от Наредба № 18 на ОбС-Плевен наемните правоотношения се прекратяват при изтичане на срока за настаняване и отпадане на условията за настаняване на наемателя в общинско жилище. В случая със заповед от 2010 година на кмета на Община Плевен К. и семейството на сестра й С. П. са настанени под наем в процесното жилище за срок от 5 години и тъй като заповедта е връчена на 03.08.2010 година  и е подписан договор на тази дата, то пет годишният срок изтича на 03.08.2015 година. На л. 9 по делото е приложен договор за наем на общински жилищен имот от 03.08.2010 година, в който като страна е посочена сестрата на оспорващата С. П., но на последната страница при полагане на подпис под „наемател“ такъв са положили и П. и К. т.е. макар формално К. да не е посочена в първата страница на договора, то тя е подписал същия, страна е по него, като е титуляр на заповедта на кмета за настаняване в общинско жилище и съдът намира, че е налице валидно наемно правоотношение между оспорващата и Община Плевен, респ. валиден договор между нея и ОП“Жилфонд“ Плевен и с оглед датата на подписването му и разпоредбата на чл. 21, т. 1 и 2 в параграф IV „Прекратяване  на договора“ – прекратяване на договора поради изтичане на срока и настъпване на обстоятелства по чл. 32 от Наредба № 18, то с оглед изтичане на пет годишният срок, правилно е посочено това основание за прекратяване на същия.

Налице е и второто основание – отпадане на условията за настаняване, тъй като както бе посочено по-горе има издаден отказ за картотекиране на К. от юли 2015 година, който е оспорен и съдебно решение, което отхвърля жалбата т.е. К. не е каротекирана като нуждаещо се лице към датата на постановяване на процесната заповед и за нея не е налице основание да бъде настанена в общински жилищен имот, нито да бъде продължен срокът на договора.

Предвид горепосоченото, съдът намира, че издадената заповед е законосъобразна и съответна и с целта на закона и Наредба № 18 на Общински съвет Плевен -  управление на общински жилищни имоти с цел задоволяване на жилищните потребности на повече нуждаещи се и разпределение на ползването на имотите с оглед действителните нужди на картотекираните лица.

Воден от горните мотиви и на основание чл.172 ал.2 предл. последно от АПК, Административен съд-Плевен,пети състав

 

РЕШИ:

 

Отхвърля жалба на Ц.Н.К.,*** срещу заповед за прекратяване на наемните правоотношения № РД-10-1335/18.08.2015 година на кмета на Община Плевен, с която е прекратено наемното правоотношение между ОП „Жилфонд” Плевен и Ц.Н.К. за ползване на общинско жилище в гр. Плевен, ул. ***.

Решението да се съобщи на страните.

Решението може да се оспорва пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от деня на съобщението, че решението е изготвено.

 

                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: