О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

№ 1068

гр. Плевен, 25.09.2017г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и пети септември 2017г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева исково адм.д. № 733/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по жалба на К.И.П., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в Затвора – Враца срещу служители от администрацията на Затвора – Плевен към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” – София.

Жалбата е била оставяна без движение двукратно.

Първоначално К.И.П. е подал жалбата си до Районен съд – Плевен, в която се съдържат оплаквания от лошите условия при които е бил настанен на 07.08.2017г. в Затвора Плевен при конвоиране по делегация за участие в съдебно заседание на 08.08.2017г. Сочи, че липсвали чаршафи, които не му били осигурени, в килията било пълно с дървеници и насекоми, от които не могъл да спи цяла нощ и така бил изтезаван и подложен на психически тормоз от старшина на ГДИН. Искането е съдът да установи в какво положение е поставен. Жалбата е препратена по компетентност с разпореждане на Председателя на Районен съд – Плевен до Административен съд – Плевен.

С Разпореждане № 3276/17.08.2017г. на АС - Плевен е дадено указание до жалбоподателя в 7-дневен срок да уточни дали жалбата съставлява искова молба за обезщетение за вреди от лошите условия, в този случай да уточни какви вреди твърди, че са му причинени и какво е искането му от съда, или оплакването му е от друг характер – в този случай да уточни фактите и обстоятелствата, на които се основава и да посочи какво иска от съда.

В уточнение от 28.08.2017г. жалбоподателят сочи допълнително и други обстоятелства, които също са общи, декларативни и неконкретни:  че е поставен в страдателно положение не само от служители на Първо РПУ – Плевен, но и от полицай от ГДИН – Затвора Плевен, бил пребит от полицаите при разпита и след това задържан в ОЗ – Плевен за доразследване на случая и в следствения арест бил подложен на психически и физически тормоз, както от служители на ГДИН, така и от лишени от свобода, бил заплашван. След това бил настанен в изолационна килия, без осветление, затворен по цял ден, тоалетната била до главата му и въпреки, че според заповедта трябвало да бъде настанен сам, бил с още едно лице и така се ограничавало личното му пространство  и бил принуден да търпи неща, които влияят на психическото му състояние и на физическото, бил ударен в главата от старшина на ГДИН, бил заплашван със смърт и многократно поставян в крайно унизително положение. Бил унизен психически и физически с опасност за живота, с което са нарушени правата му на лишен от свобода и бил принуден да живее в неприемливи условия. Претендира обезщетение, за всичко, което са му причинили при престоя в Затвора – Плевен, справедливост и съдействие за случващото се, иска да бъде освободен. След тази уточняваща молба е образувано настоящото дело като е квалифицирано от разпределящия съдия като иск по ЗОДОВ.

Настоящият съдия-докладчик с ново разпореждане № 3541/04.09.2017г. е оставил исковата молба без движение като нередовна с конкретни указания: В 7-дневен срок ищецът да внесе д.т. 10 лв. по сметка на съда и приложи платежния документ по делото и да уточни: какво е искането към съда; ответника, срещу когото е насочен иска; да посочи размера на исканото обезщетение, периода, за който претендира да му бъде присъдено; в какво се изразяват вредите и от кои незаконосъобразни действия и бездействия на затворническата администрация произтичат, в какво се състои тяхната незаконосъобразност; да приложи писмените доказателства, с които разполага и да посочи доказателствата, които иска да бъдат събрани. Предупреден е за последиците при неизпълнение на указанията.

Постъпило е уточнение с писмо от 19.09.2017г., към което е приложено платежно нареждане за внесена д.т. в размер на 10 лв. Но не са отстранени останалите констатирани нередовности на исковата молба. В молбата се сочи, че искането е срещу администрацията на Затвора – Плевен  за присъждане на обезщетение за имуществени вреди в размер на 5 000 лв. за нанесен побой и заплахи от служители на ГДИН през м. април и май и неимуществени вреди в размер на 5000 лв. за психически и физически тормоз, притеснения за сигурността му и унижение от лишени от свобода, подстрекавани от служители на ГДИН.

Формулировката на искането и обстоятелствата, на които се основава и след второто уточнение остава много обща, неконкретна, непълна, объркана и неясна, което прави исковата молба нередовна.

Съдът счита, че ищецът не е отстранил констатираните нередовности на исковата молба по чл. 127 т.4 и т.5 от ГПК, като въпреки конкретните и ясни указания на съда, не е изложил обстоятелствата, на които основава иска си и какво е искането към съда, не става ясно всяко едно от претендираните обезщетения за какви вреди (имуществени или неимуществени) се отнася и от какви конкретни обстоятелства произтича, както и за кой период се отнася, периода не е посочен. Не е посочил и доказателствата и конкретните обстоятелства, които ще доказва с тях, както и не е представил всички писмени доказателства, с което не е изпълнено и изискването на чл. 127 ал.2 от ГПК.

В първата жалба и уточняващите молби се съдържат общи декларативни изрази, липсва конкретика, което не позволява на съда да извлече минималното изискуемо съдържание, на което следва да отговаря исковата молба, за да се приеме за редовна и да бъде разгледана.

Ищецът не е очертал минимално изискуемия петитум на иска си, за да може съдът да го разгледа и се произнесе по него.

Сезирането на съда е нередовно и констатираните нередовности на исковата молба не са отстранени от ищеца, въпреки дадените указания по реда на чл. 129 ал.2 от ГПК.

Поради това на осн. чл. 129 ал.3 от ГПК и чл. 158 ал.3 от АПК исковата молба следва да се остави без разглеждане, а производството по делото да се прекрати.

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

        

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата ( искова молба)  на К.И.П., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в Затвора – Враца срещу служители от администрацията на Затвора – Плевен към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” – София.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 733/2017г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на ищеца.

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :