ОПРЕДЕЛЕНИЕ

937

 

гр.Плевен, 30.08. 2017 г.

 

Административен съд – Плевен, пети състав, в закрито заседание на тридесети август две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                         

Съдия: Снежина Иванова

 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 731/2017 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по жалба на „МЛ-Консулт 209“ ЕООД, гр. Плевен, ул. Стара планина № 5, ет. 1, ап. 1 срещу т. 15 в решение № РД05-91–08.08.2017 г. на зам. министър ръководител на УО на ОП РЧР.

При извършена проверка за допустимост на съдебното производство съдът констатира, че съгласно Решение № 792 от 17.12.2013 г. на Министерския съвет Управляващ орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" е Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" в Министерството на труда и социалната политика. Съгласно чл. 9, ал. 5 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове ръководител на управляващия орган е ръководителят на администрацията, в чиято структура се намира управляващият орган или оправомощено от него лице. Със заповед №рД-01-362/17.05.2017 г. министърът на МТСП е определил зам. министър Р. да изпълнява функциите на ръководител на Управляващия орган и договарящ орган по ОП „развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г.

Нормата на чл. 29, ал. 1, т. 1 от Устройствения правилник на Министерство на труда и социалната политика /УПМТСП/ предвижда, че Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" изпълнява функциите на управляващ орган на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и отговаря за управлението и изпълнението й в съответствие с принципа за правилно финансово управление.

Според чл. 133, ал. 1 от АПК делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по седалището на териториалната структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес или седалището на жалбоподателя. Когато администрацията на органа, издал оспорения акт, няма териториална структура, делата по ал. 1 се разглеждат от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения индивидуален административен акт /чл. 133, ал. 2/.

Според § 1а от ДР на АПК "Териториална структура на администрацията" е създадено с нормативен акт териториално организационно звено на администрацията, независимо дали е обособено като юридическо лице, което подпомага административния орган при осъществяване на правомощията му.

Съгласно  чл. 29, ал. 2 от УПМТСП, Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" има териториални звена в центровете на районите за планиране. На основание чл. 6, ал. 4 от Закона за регионалното развитие /Отм., ДВ, бр. 50 от 30.05.2008 г./, с Постановление на Министерски съвет № 109/ 28.05.2004 г. / обн. ДВ, бр. 49 от 2004 г./ за център на Северния централен район за планиране е посочен гр. Русе.

Според чл. 4 от действащия Закона за регионалното развитие /Обн., ДВ, бр. 50 от 30.05.2008 г., в сила от 30.08.2008 г./, за целите на планирането, програмирането, управлението, ресурсното осигуряване, наблюдението и оценката на регионалното развитие се обособяват райони, които се разделят на нива в съответствие с изискванията на общата класификация на териториалните единици за статистически цели, прилагана в Европейския съюз. Районите са разделени на три нива: 1) Първо ниво включва район "Северна и Югоизточна България" и район "Югозападна и Южна централна България"; 2) Второ ниво включва шест отделни района, сред които Южен централен район, включващ областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково; 3) Районите, които образуват трето ниво, представляват административно-териториални единици и обхващат територията на отделните области.

При тази правна регламентация е видно, че понятието "район за планиране", залегнало в чл. 6, ал. 1 от ЗРР /Отм., ДВ, бр. 50 от 30.05.2008 г./, не се покрива с обхвата на районите по чл. 4 от действащия закон. Също така към настоящия момент не е поставено изискване за определяне на центрове на райони за планиране, нито е определен ред за това. Доколкото в  чл. 29, ал. 2 от УПМТСП не е конкретизирано седалището на съответните териториални звена, а сега действащата нормативна уредба не предвижда центрове на райони за планиране, то не се установява и Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" да има териториална структура в град Плевен, по смисъла на § 1а от ДР на АПК. Според данни от уеб страницата на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси": http://esf.bg/vrazka-s-nas/, Управляващият орган на оперативната програма има регионални офиси на територията на всички 28 области в България. Видно е, че тези офиси са определени на административно-териториален принцип, а не според центровете за регионално планиране. Тоест тези офиси не са създаден по реда на  чл. 29, ал. 2 от УПМТСП или друг нормативен акт, поради което отново не попадат в обхвата на § 1а от ДР на АПК. В този смисъл наличието или липсата на административни актове на министъра на труда и социалната политика, за определяне на регионални офиси на Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" е правно ирелевантно, тъй като тези актове нямат нормативен характер.

Седалището на органа, издал оспорения в настоящото производство индивидуален административен акт, е в град София, поради което ще намери приложение хипотезата на чл. 133, ал.2 от АПК и производството по делото следва да бъде прекратено, а същото да бъде изпратено по подсъдност на Административен съд – София град.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 135, ал.2 от АПК, съдът

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява съдебното производство по адм. дело № 731 по описа за 2017 година на Административен съд –Плевен.

Изпраща  делото по подсъдност на Административен съд –София град.

Препис от определението да се връчи на „МЛ-Консулт 209“ ЕООД, гр. Плевен, ул. Стара планина № 5, ет. 1, ап. 1 и на зам. министър ръководител на УО на ОП РЧР гр. София.

Определението  е окончателно.

 

СЪДИЯ: