ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 908

гр.Плевен, 21.08.2017 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, VІІ-ми състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и първи август две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело №709/2017 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В Административен съд-Плевен е подадена жалба от ЕТ „В. Д.“-ВАС и ИВО“ гр.Плевен, чрез адв.Б.Б. от САК, против Заповед №РД-221/04.08.2017г. на Директора на Областна дирекция „Земеделие“-Плевен, с която на основание чл.34 ал.8 във вр. с чл.34 ал.1 от ЗСПЗЗ е наредено да се изземат от дружеството земеделски имоти или части от тях, подробно описани в акта, находящи се в землището на с.Байкал, представляващи Държавен поземлен фонд.

В жалбата са изложени съображения за неправилност на оспорената заповед като се иска нейната отмяна и се претендира присъждане на разноски. В жалбата е направено и особено искане за спиране предварителното изпълнение на процесната заповед.

В срок до 12.00часа на 21.08.2017г. от ОД“Земеделие“-Плевен е изискана за представяне преписката по издаване на оспорената заповед.

С писмо вх.№3047/21.08.2017г. от ОД „Земеделие“-Плевен е представена преписката заедно със становище по основателността на жалба. Към преписката е приложена Заповед №РД-258/18.08.2017г. на Директора на ОД „Земеделие“-Плевен, с която е спряно изпълнението на  Заповед №РД-221/04.08.2017г. на Директора на Областна дирекция „Земеделие“-Плевен, както и последната е отменена, поради направено заплащане от дружеството по сметка на МЗХГ-София от 18.08.2017г., което представлява доброволно изпълнение.

След като се запозна с материалите по делото и съобрази закона, съдът намира, че делото не му е родово подсъдно. Съображенията за това са следните:

Съгласно чл.34 ал.1 от ЗСПЗЗ, по искане на собствениците или на ползвателите на правно основание, земеделските имоти с възстановено право на собственост се изземват със заповед на кмета на общината по местонахождение на имотите от лицата, които ги ползват без правно основание, и се предоставят на собствениците им, съответно на ползвателите им на правно основание. Като според ал.8 на чл.34 от ЗСПЗЗ, на каквото правно основание е издадена оспорената заповед, в случаите на неправомерно ползване на земи от държавния поземлен фонд заповедта по ал. 1 се издава от директора на областната дирекция "Земеделие". При преглед на чл.34 от ЗСПЗЗ се установява, че само по отношение на земи от общински поземлен фонд е налице изключение от общия ред за изземване на земеделски земи и компетентността е на административните съдилища. Т.е. за останалите случаи на чл.34 от ЗСПЗЗ, включително и за заповедите по чл.34 ал.8, когато предмет на обжалване е заповед, издадена от директора на ОД „земеделие“ и касаеща земя от държавен поземлен фонд, приложима е разпоредбата на §19 от ПЗР на ЗИДАПК, съгласно който индивидуални административни актове по ЗСПЗЗ и Правилника за прилагането му и отказите за издаването им, с изключение на тези, издадени от министъра на земеделието и храните, могат да се обжалват пред районния съд по местонахождението на имота по реда на АПК, като постановените актове на районния съд подлежат на касационно обжалване пред административния съд по реда на АПК, който разглежда жалбите в състав от трима съдии. Ето защо компетентен е Районен съд-Плевен, съобразно местонахождението на земеделските имоти.

Воден от горното и на основание чл.135 ал.2 от АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :   

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №709 по описа за 2017 год. на Административен съд-Плевен.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Районен съд-Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати на ЕТ „В. Д. -  ВАС и ИВО“ гр.Плевен, чрез адв.Б.Б. от САК и на Директора на ОД“Земеделие“-Плевен.

 

 

СЪДИЯ: