О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

 

№ 919

 

гр. Плевен, 24.08.2017г.

 

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и четвърти август 2017г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 674/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по жалба на Д.К.Й. от гр. В. Търново, чрез адв. К. А. от АК – В.Търново срещу Заповед № Пл-2423 от 20.07.2017г. на Директора на Регионална служба „Военна полиция“ – Плевен, с която на осн. чл. 244т.1 вр. чл. 242 т.1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на старшина Д.Й. – „старши специалист в І военно полицейски екип във втори сектор на отдел „Контрол и охрана“ при РС „Военна полиция“ – Плевен с местослужене В. Търново е наложено дисциплинарно наказание „забележка“.

Жалбата е била подадена в Административен съд – В. Търново, откъдето делото е изпратено по подсъдност на настоящия съд.

Административен съд – В. Търново е приел, че в района на АС – В. Търново не е налице създадено с нормативен акт териториално организационно звено на администрацията на органа, издал оспорения акт, независимо, че жалбоподателят изпълнява служебните си задължения на територията на гр. В. Търново. Поради това на осн. чл. 133 ал.2 от АПК е приел, че местно компетентен да се произнесе по жалбата е АС – Плевен, в чийто район е саделището на органа, издал оспорения акт.

Настоящият състав на АС – Плевен не споделя този извод на сезирания съд и счита, че приложение при определяне на местната подсъдност на делото намира чл. 133 ал.1 от АПК, според който делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по седалището на териториалната структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес или седалището на жалбоподателя.

Постоянният адрес на жалбоподателя е във В. Търново. А съгласно чл. 5 ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за военната полиция служба „Военна полиция“ е организирана в следните структури: Ръководство в гр. София и регионални служби „Военна полиция“ със седалища в градовете: София, Пловдив, Сливен, Варна и Плевен и Център по логистика и подготовка в гр. София. Според чл.5 ал.3 от ППЗВП регионалните служби „Военна полиция“ и Центърът по логистика и подготовка са организирани в структурни звена, които са отдели и сектори. В отделите и секторите могат да се създават и други структурни звена, а съгласно ал.4 в регионалните служби „Военна полиция“ могат да се създават териториални звена в съответната зона за отговорност по чл. 9 ал.2.   

От материалите по преписката – оспорената заповед, длъжностна характеристика, дадени писмени обяснения, писмено становище на Директора на РС „Военна полиция“ - Плевен е видно, че жалбоподателят изпълнява длъжност във втори отдел „Контрол и охрана“ – В. Търново  при РС „Военна полиция“ – Плевен с местослужене В. Търново.  Втори отдел „Контрол и охрана“ при РС „Военна полиция“ – Плевен е териториално структурно звено на РС „ВП“ – Плевен по смисъла на чл.5 ал.3 от ППЗВП, намиращо се в гр. В. Търново, където е и постоянният адрес на жалбоподателя. Поради това на осн. чл. 133 ал.1 от АПК делото следва да се разгледа от АС – В. Търново, в чийто район попада седалището на териториалната структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, в чийто район се намира и постоянният адрес на жалбоподателя.

Настоящият състав счита, че делото не е местно подсъдно на Административен съд – Плевен, а на Административен съд – В. Търново.

Поради това следва да се повдигне спор за подсъдност пред ВАС.

Водим от горното и на осн. чл. 135 ал.3 и ал.5 от АПК съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №674/2017 год. по описа за на Административен съд-Плевен.

ИЗПРАЩА делото на ВАС за определяне  на подсъдността.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните – за сведение.

 

 

 

                                                                  С  Ъ  Д  И  Я :