О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

925

 

гр. Плевен, 25.08.2017г.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и пети август  2017г. в състав 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 663/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по жалба на Кмета на Община Плевен срещу Решение № 639/27.07.2017г. на Общински съвет – Плевен, с което на осн. чл. 21 ал.1 т.9 от ЗМСМА е прието повторно решение за закриване на ОП „Център за градска мобилност“ Плевен и създаване на „Център за градска мобилност“ ЕАД – Плевен, утвърден е устав на търговското дружество, определен е капитала, срокът на дружеството, седалището, предмета на дейност, избрани са членовете на съвета на директорите, като е задължен изпълнителния директор да преназначи в търговското дружество всички работници и служители, работещи в преобразуваното общинско предприятие на осн. чл. 123 ал.1 т.7 от КТ.

Жалбоподателят оспорва решението като незаконосъобразно и иска отмяната му.

Ответникът – Общински съвет – Плевен не изразява становище по жалбата.

Жалбата е редовна, но НЕДОПУСТИМА.

Решението е взето на осн. чл. 21 ал.1 т.9 от ЗМСМА, според който в правомощията на общинските съвети като органи на местно самоуправление се включва приемането на решения по създаване, преобразуване и прекратяване на търговски дружества с общинско имущество и определяне на представителите на общината в техните органи.

В случая по същество се касае за преобразуването на общинско предприятие в търговско дружество с общинско имущество по реда на Търговския закон.

Според константната съдебна практика решенията на общинския съвет по чл. 21 ал.1 т.9 от ЗМСМА не представляват индивидуален административен акт, който подлежи на оспорване по реда на АПК. В случаите, когато се приема решение за създаване на търговско дружество общинският съвет не действа като административен орган. По правило, общинският съвет е орган на местното самоуправление, поради което голямата част от приетите от него решения не представляват административни актове. В частност решенията, които се приемат от общинския съвет за създаване, преобразуване и прекратяване на търговски дружества с общинско имущество са в изпълнение на правомощието на съвета по чл. 21 ал.1 т.9 от  ЗМСМА – това е основен самостоятелен способ за управление и разпореждане с общинска собственост. Затова в случая общинският съвет не действа като административен орган, а упражнява правата на собственика на общинското имущество по управление и разпореждане с него. Затова волеизявленията с такъв предмет нямат властнически характер т.е. не създават административно правоотношение и не подлежат на съдебен контрол по АПК, а имат гражданско-правен характер и се регулират от Търговския закон, който определя реда и условията за възникване на търговски дружества. Законово е уредена и възможността за контрол за законосъобразност в процедурата по вписване на дружеството в търговския регистър по Закона за търговския регистър, както и възможността за съдебно обжалване пред окръжния съд при отказ за вписване на дружеството.

Поради това оспореното решение на ОС – Плевен не представлява индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21 от АПК и не подлежи на контрол за законосъобразност по реда на АПК вр. чл. 45 ал.3 и ал.11 от ЗМСМА.

         В този смисъл е константната съдебна практика, включително и по-новата -  Опр. № 7932/29.06.2016г. на ВАС, VІІІ о. по адм.д. № 7136/2016г., Опр. № 447/12.01.2009г. на ВАС, ІІІ о. по адм.д. № 15054/2008г. и други.

         Паради това на осн. чл. 159 ал.1 от АПК жалбата следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

Водим от горното съдът

 

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Кмета на Община Плевен срещу Решение № 639/27.07.2017г. на Общински съвет – Плевен, с което на осн. чл. 21 ал.1 т.9 от ЗМСМА е прието повторно решение за закриване на ОП „Център за градска мобилност“ Плевен и създаване на „Център за градска мобилност“ ЕАД – Плевен, утвърден е устав на търговското дружество, определен е капитала, срокът на дружеството, седалището, предмета на дейност, избрани са членовете на съвета на директорите, като е задължен изпълнителния директор да преназначи в търговското дружество всички работници и служители, работещи в преобразуваното общинско предприятие на осн. чл. 123 ал.1 т.7 от КТ.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 663/2017г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :