РЕШЕНИЕ

№ 164

гр.Плевен, 25.04.2017г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд – град Плевен, пети състав, в открито съдебно заседание на шести април две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                        Председател: Снежина Иванова

 

при секретаря Д.Д., като разгледа докладваното от съдия Иванова административно дело № 657по описа за 2016 год. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 145 и следв. от АПК във връзка с чл.

Административното дело е образувано по жалба на А.Д.В.,*** срещу заповед № 37/ 05.02.2016 година на кмета на Община Никопол, с която е одобрено попълване на кадастрален план на с. Любеново за имот с пл. № 192 по представено геодезическо заснемане.

         В жалбата се посочва, че геодезическото заснемане не отговаря на фактическото положение и издадената заповед е незаконосъобразна и следва да бъде отменена.

Ответникът – кметът на Община Никопол с изпращане на административната преписка изразява становище, че заповедта се оттегля, тъй като след издаването й  е извършена проверка и е установено, че  е налице грешка в представеното геодезическо заснемане, което е непълно, тъй като не попълнена част от вътрешната имотна граница з странична между имоти № 191 и № 192 без да е попълнена оградата на незаконно заградената част от уличната регулация към имот пл. № 192 със собственик Ц.Т..

         Заинтересованата страна – Ц.М.Т.,*** чрез адв. Д. представя писмено становище по жалбата, като твърди, че заповедта е правилна и законосъобразна, а жалбата –неоснователна. Прави възражение за липса на правен интерес на оспорващия и посочва, че не е е приложена регулацията от 2015 година, тъй като не са уредени регулационните сметки между собствениците на имотите и заповедта от 2015 година не е влязла в сила.Твърди, че огражденията в имота на оспорващия са незаконно и са направени от предишния собственик и са част от уличната регулация и не могат да бъдат придобити. Счита, че оспорващият няма правен интерес, тъй като със заповедта се засяга вътрешната регулационна линия, а не външната. Моли за отхвърляне на жалбата и присъждане на разноски.

         С молба от 28.09.2016 година ответникът – кметът на Община Никопол отново заявява, че поддържа заявеното оттегляне на оспорената заповед, тъй като е извършена проверка след издаването на акта, при която е установено, че геодезическото заснемане е непълно, тъй като е попълнена част от вътрешната имотна граница – страничната между имоти № 191 и № 192 без да е попълнена оградата на незаконно загладената част от уличната регулация към имот № 192 със собственик Ц.М., което грешно попълване е довело до опорочаване на издадената заповед.

         В отговор от 6.10.2016 г. на л. 78 по делото з.с. Ц.М. заявява, че поддържа становище за неоснователност на жалбата и не дава съгласие за прекратяване на делото поради заявеното оттегляне на акта от кмета на Община Никопол.

В съдебно заседание оспорващият- А.Д.В.,*** се явява лично и с адв. М., като поддържа жалбата. Посочва, че правилна  е констатацията вещото лице, че планът от 1981 година не е приложен, но не  налице  и процедура по §8 от ПЗР на ЗУТ и спорното придаваемо място не може да премине в съседния имот. Моли за уважаване на жалбата и присъждане на разноски.

В съдебно заседание ответникът  - кметът на Община Никопол, не се явява, не се представлява.

В съдебно заседание заинтересованата страна - Ц.М.Т.,*** се явява лично и намира жалбата за неоснователна. Претендира разноски и отхвърляне на жалбата. Представени са писмени бележки  от Т. и от адв. Д., пълномощник на з.страна. В Писмени бележки Т. посочва, че заповедта е правилна, като анализира изготвената съдебно-геодезическа експертиза и счита изложеното от вещото лице за неправилно. Посочва се, че заповедта от 2015 година за изменение на ПУП на с. Любеново не е влязла в сила, тъй като е съобщена на дъщерята на Т., която е бивша собственичка на имота и не може да породи правно действие. Прави възражение за липса на правен интерес на оспорващия и моли за отхвърляне на жалбата.

В съдебно заседание заинтересованата страна -Г. ***, ***, не се явява, не се представлява.

Административният съд-Плевен, пети състав, като обсъди събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази доводите на страните и извърши цялостна проверка на оспорената заповед във връзка с правомощията си по чл.168 от АПК, намира за установено от фактическа страна следното:  

По делото е приложено и адм. дело № 296 по описа за 2016 г. на АС Плевен.

Със заявление вх. № 15.12.2015г. (л. 4) з.стр. Ц.Т. е поискал попълване на кадастралния план за имот ХV-192 в кв. 17 по плана на с. Любеново, община Никопол, към което приложил геодезическо заснемане от правоспособно лице за попълване на кадастралния план (отсраняване на явна фактическа грешка – чл. 134 ал.2 т.4 от ЗУТ). В обяснителната записка към него е посочено, че са заснети действителните граници на имота по съществуващите на място огради, които видимо са стари (отдавна изградени). При къщата (пмж), сгрешената кадастрална граница засяга дори и предпазващата я от повърхностните води бетонна настилка (тротоар), която настилка не е възможно да е изградена в съседния имот. Сочи се, че извършените дейности отговарят на изискванията на ЗКИР и ЗУТ.

Заявлението е разгледано от ЕСУТ на Община Никопол и с протокол № 110/16.12.2015г. (л. 5) е одобрено попълването на кадастралния план и в същото време е изразено становище, че това е основание и за допускане на изменение на регулационния план в тази част за кв. 17.

С писмо изх. № 94-3212/22.12.2015г. за постъпилото заявление са уведомени Г. и А. В. – собственици на засегнатия от изменението на кадастралните граници съседен имот - № 191 съгласно нотариален акт от 03.03.1996 г (л. 63) за прехвърляне на дворно място, находящо се в с. Любеново от 1700 кв.м с неуредени регулационни сметки за 100 кв.м, съставлявощо парецел ХVІ, с пл. № 191, кв. 17 по плана на с. Любеново.

 А.В. подава възражение с вх. № 94-3212(4)/04.01.2016г. (л.28) срещу геодезическата снимка за попълване на кадастралния план за отстраняване на явна фактическа грешка за обект „УПИ ХV-192 кв.17 по плана на с. Любеново” , тъй като е издадена заповед № 28/04.02.2015г. на кмета на Община Никопол за изменение на ПУП-ПУ и за попълване на кадастралния план за процесните имоти, утвърден със заповед № 1149/1981г. Дословно е цитирано съдържанието на заповед № 28/04.02.2015г.

С писмо изх. № 94-3212 (5)/15.01.2016г. (л.31) кметът на общината е отговорил на подаденото възражение, с копие и до Ц.Т., че заповедта за изменение на регулационния план, за което не е възразил, е влязла в сила, а съобщението, което е получил се отнася за попълване на кадастралния план с имотната граница между двата имота, която е действителна и заснета от правоспособен проектант-геодезист с възложител Т.. Изяснява се, че са заснети действителните граници на имота по съществуващите на място огради, които видимо са стари (отдавна изградени). А при къщата (пмж) сгрешената кадастрална граница засяга дори и предпазващата я от повърхностните води бетонна настилка (тротоар), която настилка не е възможно да е изградена в съседния имот без съгласието на В.. Също така е посочено, че попълването на съществуващата имотна граница не променя одобрения регулационен план, а е само условие за изменението му. В заключение се казва, че спорове по имотна собственост се решават само по съдебен ред. Отговорът е получен от В. и Трефонов на 19.01.2016г., видно от приложените обратни разписки. Тези обстоятелства са отразени и в съставения на 03.02.2016г. от общинската администрация акт за подадени възражения.  

Със заповед № 37/05.02.2016г. Кметът на Община Никопол на осн. § 4 от ПЗР на Закона за кадастъра и имотния регистър  и въз основа на решение на ОЕСУТ при Община Никопол по Протокол № 110/16.12.2015г. е одобрил попълване на кадастралния план на с. Любеново, одобрен със заповед № 1142/29.04.1981г. на председателя на ОНС – Плевен за имот планоснимачен номер № 192 по представеното геодезическо занемане по заявление на Ц.М.Т. за отстраняване на явна фактическа грешка за УПИ ХV-192 в кв. 17 по плана на селото на основание представен от заявителя документ за собственост – Н.А. № 111, том ІІ, д. № 126/1996г., съставен по действащия регулационен план. Със заповедта се попълва вътрешната имотна граница – страничната към имот № 191 – собственост на Г.В. и А.В..

По делото бе допусната и изслушана съдебно-техническа експертиза, при която вещото лице установи, че със заповед № 1149 от 1981 година се предвижда от имот № 192 да се образува  УПИ –ХV-192, като регулацията бъде в прави линии и това води до заплащане на предаваеми места, като се предвижда от имот 191 да се образува УПИ-191 и дворищната регулация да бъде в прави линии, като не са открити доказателства да са уредени регулационните сметки и планът от 1981 година не е приложен. През 2015 година е издадена заповед № 28/04.02.2015 г на кмета на Община Никопол, с която  се одобряват редици промени и в т. 2 се приема, че вътрешните регулационни линии на ПИ сад І 192 се поставят по съществуващите граници (§8 от ПР на зУТ), като му се придава неусвоена полщ от 8 кв. м до уличната регулация, като УПИ ХV-192 е с площ от 1331 кв.м.. В т. 3 се посочва, че се обособяват нови УПИ и в т. „а” В кадастралните граници на ПИ кад номер 191 –  се създават три УПИ – УПИ VІІІ-191 с площ 2381 кв.м,  УПИ ХVІ-191 с площ 2263 кв.м, УПИ ХVІІ – 191 с площ от 1671 кв.м , като и УПИ ХV-192  се урегулира по новите имотни граници. Установено е от експерта, че имотната граница между  УПИ ХVІ-191 и УПИ ХV-192  в кв. 17 по плана на с. Любеново е материализирана с телена ограда. Съдът кредитира заключението като обективно, кореспондиращо с доказателствата по делото.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

Жалбата, предмет на това производство, е подадена в срока по чл. 149, ал. 1 от АПК от надлежна страна и е процесуално допустима. Неоснователно  е възражението за липса на правен интерес на оспорващия А.В., тъй като с процесната заповед се изменя вътрешна имотна граница към имот № 191, който е собственост на Г.В. и А.В.,  а измененията на кадастралната карта/кадастралния план могат да се обжалват от "заинтересованите лица", чийто кръг е очертан в §1, т. 13 от ПЗР на закона, а именно това са собствениците и носителите на ограничени вещни права върху недвижими имоти, които са предмет на изменението, какъвто не се спори, че е оспорващият и поради това за това лице е налице правен интерес от оспорване на акта.

Разгледана по същество е основателна.

Съдът намира, че заповедта е издадена от компетентен орган –кмета на общината, тъй като съгласно § 4, ал. 1, т. 2 от ПЗР на ЗКИР до приемането на кадастрални карти и регистри, кадастралните карти и регистри , приети преди това се поддържат от общинската администрация . Кадастралния план на с. Любеново е одобрен по стария ред със заповед № 1142/29.04.1981г. и не са одобрени нов кадастрален план и кадастрален регистър по реда на ЗКИР. Поради това общинската администрация има компетентност по поддържане на кадастралните планове, а кметът на съответната община има правомощия да издава заповеди за одобряване на изменения в кадастралния план и кметът на Община Никопол е материално и териториално компетентния административен орган, овластен да издава заповеди за одобряване на изменение на кадастралния план за землището на с. Любеново, Община Никопол.

Съдът намира, че така оспорената заповед е издадена в писмена форма, но при липса на мотиви. В същата се посочва, че основание за издаването й е представен от Ц.Т. документ за собственост – Н.А. № 111, том ІІ, д. № 126/1996г., съставен по действащия регулационен план. Така посоченият нот.акт обаче не се отнася за Ц.Т., заявител на исканата промяна, а доказва собствеността на А.В. и Г.В.. В заповедта въобще не се посочват фактическите основания, които служат за издаването й, като в геодезическото заснемане се посочва, че то е извършено за отстраняване на явна фактическа грешка, но от заключението на изслушаната експертиза се установява, че всъщност с предложението се цели промяна на граница, която е одобрена с изменението на ПЗР със заповед № 114929.04.1981 година, която предвижда изменение на дворищната регулация и заплащане на предаваеми места, но тъй като липсват доказателства относно уреждане на регулационни сметки между оспорващия и заинтересованата страна Т., то е налице неприложена дворищна регулация  и изменението, което Т. заявява цели прилагане на дворищно-регулационен план, а не отстраняване на фактическа грешка.

Съдът установи, че заповедта няма и правно основание, тъй като с посочване на параграф 4 от ПР на ЗКИР не може да се установи конкретната хипотеза, която налага изменението  и попълването на кадастралния план на с. Любеново, одобрен  със заповед № 1142/29.04.1981 година , а налице е и влязла в сила заповед от 2015 година за изменение на ПУП -ПЗР с. Любеново за ПИ с кад № 190, 191 и 193 в кв. 17, съгласно която вътрешните регулационни линии на ПИ 192 се поставят по съществуващите граници и се придава неусвоена площ  8 кв.м до уличната регулация и площта на имота е 1331 кв. м.

Оспорената заповед е издадена и в нарушение на чл. 35 от АПК, тъй като не са изяснени всички факти и обстоятелство от значение за случая и не е обсъдено възражението от 04.01.2016 година на А.В. перди постановяването й .

Предвид горепосоченото съдът намира, че жалбата е основателна и следва да бъде отменена оспорената заповед, като административната преписка бъде върната на органа за произнасяне по заявление вх. № 15.12.2015г. (л. 4) з.стр. Ц.Т. при спазване на указанията на съда.

С оглед изхода на делото, искането на пълномощника на оспорващия за присъждане на разноски и на основание чл. 143, ал. 1 от АПК Община Никопол следва да заплати на А.Д.В.,***., . разноски в размер на 760 лева – 10 лева държавна такса, 400 лева договорено и изплатено възнаграждение за един адвокат съгласно договор за правна защита и съдействие на л. 54 по делото и 350 лева депозит за изготвяне на съдебно-техническа експертиза.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 172, ал. 2 предл. второ вр. чл. 173, ал. 2 от АПК, Административен съд Плевен, пети състав

 

 

РЕШИ:

Отменя заповед № 37/ 05.02.2016 година на кмета на Община Никопол, с която е одобрено попълване на кадастрален план на с. Любеново за имот с пл. № 192 по представено геодезическо заснемане.

Връща административната преписка за произнасяне съгласно указанията на съда.

Осъжда Община Никопол да заплати на А.Д.В.,***., . разноски в размер на 760 лева.

Решението да се съобщи на страните.

Решението може да се оспорва пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от деня на съобщаването му на страните.

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: