ОПРЕДЕЛЕНИЕ 867

гр.Плевен, 08.08.2017 г.

 

Административен съд - гр. Плевен, четвърти състав, в закрито съдебно заседание на осми август две хиляди и седемнадесета година в състав:                       

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Богданова-Кучева административно дело № 642 по описа на съда за 2017 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Образувано е по искова молба /ИМ/ от И.Т.И. от гр. Плевен чрез адв. М.Ч. от САК, пълномощно на л. 13 от  адм. дело № 6819/2017 на Административен съд София-град, срещу Българска народна банка /БНБ/ с цена на иска 8 627,97 лева /осем хиляди шестстотин двадесет и седем лева и деветдесет и седем стотинки/ като обезщетение /неправомерно бездействие/ за забавено изплащане на гарантираните вземания от банки за периода 30.06.2014 г. -04.12.2014 г. върху максималния размер на гарантираните вземания 196 000 лева, ведно със законната лихва върху вземането, считано от датата на образуване на делото и разноски по последното.

ИМ е подадена пред АССГ, който с определение №9319/28.07.2017 г., постановено по адм. дело № 6819 по описа на съда за 2017 година е намерил, че делото не му е подсъдно съгласно правилата за местна подсъдност – чл. 7 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/, поради което е прекратил производството по делото и е изпратил същото на Административен съд – Плевен.

Действително настоящия и постоянния адрес на ищеца е в гр. Плевен, видно от справка от Национална база данни „Население“, приложена по делото.

Предвид предмета на делото – ИМ по ЗОДОВ при определянето на местната подсъдност следва да се съобрази правилото на чл. 7 от ЗОДОВ, вр. с чл. 203, ал. 2 от АПК.  Съгласно тази разпоредба обезщетение се предявява пред съда по мястото на увреждането или по настоящия адрес или седалището на увредения. Налице е зададена от закона равнопоставена алтернативна местна подсъдност, без определяне предимство между двете хипотези, целяща предоставяне избор на ищца и възможност той по своя воля да определи местно компетентния за разглеждане на иска му административен съд. В случая обезщетението се претендира от бездействието на БНБ, която е със седалище в гр. София и ищецът е депозирал ИМ пред АССГ, който се явява съдът по местоизвършване на увреждането. Следователно ищецът е избрал недвусмислено, пред кой съд да предяви иска си.

При това положение, коментираното по-горе алтернативно определяне в чл. 7 от ЗОДОВ на местна подсъдност, настоящият състав намира, че компетентен да разгледа делото е съответният съд по мястото на увреждането, а именно АССГ. Последният не се е съобразил с волята на ищеца и неправилно е приложил нормата на чл. 7 от ЗОДОВ като е приел че спорът не му е местно подсъден. Налице е възникнал спор за подсъдност между Административен съд - гр. Плевен и Административен съд - София град за произнасяне по ИМ от И.Т.И. от гр. Плевен срещу БНБ с цена на иска 8 627,97 лева /осем хиляди шестстотин двадесет и седем лева и деветдесет и седем стотинки/ като обезщетение /неправомерно бездействие/ за забавено изплащане на гарантираните вземания от банки за периода 30.06.2014 г. -04.12.2014 г. върху максималния размер на гарантираните вземания 196 000 лева, ведно със законната лихва върху вземането, считано от датата на образуване на делото и разноски по последното, който спор следва да бъде разгледан от Върховния административен съд.

С оглед на горното и на основание чл. 135, ал. 3 от Административно-процесуалния кодекс, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОВДИГА СПОР ЗА ПОДСЪДНОСТ между Административен съд - гр. Плевен и Административен съд - София за произнасяне по ИМ от И.Т.И. от гр. Плевен срещу БНБ с цена на иска 8 627,97 лева /осем хиляди шестстотин двадесет и седем лева и деветдесет и седем стотинки/ като обезщетение /неправомерно бездействие/ за забавено изплащане на гарантираните вземания от банки за периода 30.06.2014 г. -04.12.2014 г. върху максималния размер на гарантираните вземания 196 000 лева, ведно със законната лихва върху вземането, считано от датата на образуване на делото и разноски по последното.

ИЗПРАЩА делото на Върховния административен съд на Република България  за определяне на компетентния съд.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 642 по описа на Административен съд – гр. Плевен за 2017 година.

Определението не подлежи на оспорване.

                  СЪДИЯ: /п/