О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  838

град Плевен, 31.07.2017 година

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито съдебно заседание на  тридесет и първи  юли  две хиляди и седемнадесета година,  в състав:                                               Председател: Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията  административно дело № 612  по описа на Административен съд – Плевен за 2017 и  за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 122, ал.2 (доп. ДВ, бр. 103 от 2012 г., изм., бр. 32 от 2016 г.) във вр. с ал.3 във връзка с чл. 111 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража .

Образувано е по жалба на И.Д.К. –лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в затвора – Белене, против Заповед №208/18.07.2017 год. на Началника на затвора –Белене, с която на К. е отнет мобилен телефон „Самсунг“-1 бр. и батерия-1 бр.

Съдът е констатирал, че жалбата е нередовна, тъй като не отговаря на изискванията на чл. 150, ал. 1, т. . 6 и т. 7, чл. 151, т. 3 и т.4 от АПК и е оставил същата без движение с указания до жалбоподателя  да отстрани следните нередовности: 1.да заяви изрично и недвусмислено дали оспорва Заповед №208/18.07.2017 год. на Началника на затвора –Белене, с която на К. е отнет мобилен телефон „Самсунг“-1 бр. и батерия-1 бр. , тъй като от общо изложените факти в жалбата, в която се навеждат доводи   по повод на две издадени и приложени заповеди по делото-за отнемане на вещи и за налагане на дисциплинарно наказание, не става ясно дали се оспорват и двете; 2. да конкретизира в какво се състои незаконосъобразността на акта, който обжалва; 3. да посочи в какво се състои искането до съда, по което да се произнесе (петитум на жалбата); 4. да внесе д.т. от 10 лв. по сметка на Асдминистративен съд-Плевен и да представи платежен документ по делото за внесената такса; 5. да представи препис от жалбата.

         Указано е на жалбоподателя, предвид незабавността на производството и сроковете за произнасяне на съдебен акт, горните констатирани нередовности да бъдат отстранени  в срок до 10,00 (десет) часа на 28 юли (петък). Жалбоподателят е предупреден и за отговорността при неизпълнение на указанията на съда в срок.

Същевременно и предвид, че страна в производството по делото е лишено от свобода лице, чието свободно движение е ограничено по силата на присъдата, копие от определението с указанията на съда е разпоредено  да се изпрати по факс  до Администрацията на затвора Белене, като със същата се проведе и телефонен разговор от деловодството на АС-Плевен, като се укаже на Администрацията да връчи всички съобщения до Началника на затвора Белене и до жалбоподателя  -  незабавно и да укаже съдействие на страните, като изпрати  съдебните книжа, написани от Началника на затвора Белене и от жалбоподателя и адресирани до съда по делото,  незабавно по факс или по електронна поща.

         Съобщението с указанията на съда е връчено на жалбоподателя още в деня на постановяването му-на 26.07.2017 год., но до изтичане на указания от съда срок  нередовностите на жалбата не са отстранени.

Съгласно чл. 1, ал. 1 Закона за държавните такси, държавните такси се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет, и постъпват в държавния бюджет, освен ако със закон е предвидено друго. Според чл. 4, б. "а" от същия закон, държавни такси се заплащат за искови молби, за граждански искове, по наказателни дела, по насрещни искове, по искове за бракоразводи, жалби, молби за отмяна, молби за осиновяване, за регистрация на сдружения и фондации, по наказателни дела от частен характер и за други услуги, давани от съдилищата. Съгласно т. 2б от Тарифа № 1 към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието, по жалби срещу административни актове се събира проста такса от физическите лица, които не са търговци в размер на 10 лв.Според чл. 151, т. 3 АПК, към жалбата се прилага документ за платена държавна такса, ако такава се дължи. Производството по делото е образувано по реда на чл. 111 ЗИНЗС срещу заповед за отнемане на мобилен телефон и батерия. Според ал. 1 оспорването се извърша пред административния съд по местоизпълнение на наказанието. От това следва, че същото се развива по реда на АПК и по жалбата се дължи внасяне на държавна такса. От съдържанието на разпоредбите на чл. 111 ЗИНЗС не може да бъде направен извод, че производствата по тази разпоредба са освободени от държавна такса. В закона няма и нарочна разпоредба за освобождаване от държавна такса, поради което важи общия принцип за дължимост на същата, съгласно чл. 1, ал. 1 ЗДТ.

От друга страна съгласно чл.150, ал.1, т.6 и т.7 от АПК и чл.151, т.4 от АПК, жалбата следва да съдържа указание в какво се състои незаконосъобразността на акта и в какво се състои искането до съда, като от същата следва да бъде приложен препис за ответната страна.

Жалбоподателят не е внесъл дължимата държавна такса, не е указал  в какво се състои незаконосъобразността на акта и в какво се състои искането до съда, не е представил препис от жалбата за ответната страна,   и в този смисъл не е отстранил нередовностите на жалбата. Налице е  хипотезата на чл. 158, ал. 3 АПК, поради което жалбата следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото следва да се прекрати.

Воден от горното и на основание чл.158, ал.3 от АПК съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на И.Д.К. –лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в затвора – Белене, против Заповед №208/18.07.2017 год. на Началника на затвора –Белене, с която на К. е отнет мобилен телефон „Самсунг“-1 бр. и батерия-1 бр.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №612 по описа на Административен съд-Плевен за 2017 год.

Определението може да се оспори с частна жалба чрез АС-Плевен пред Върховен административен съд в 7(седем) дневен срок от съобщението.

Преписи от определението да се изпратят на страните чрез Администрацията на затвора Белене по ФАКС с указание за незабавно връчване на страните.

 

 

СЪДИЯ: