ОПРЕДЕЛЕНИЕ

795

гр.Плевен, 20.07.2017 г.

 

Административен съд - гр. Плевен, шести състав, в закрито съдебно  заседание на двадесети юли две хиляди и седемнадесета година в състав:

                      Председател: Катя Арабаджиева

като разгледа  докладваното от съдия Арабаджиева административно дело № 595 по описа на съда за 2017 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 135, ал.3 от Административно процесуалния кодекс /АПК/, вр. чл.277, ал.1 от Закона за изпълнението на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/.

         Пред Административен съд – Ловеч е образувано дело №155/2017 г. по описа на този съд. Същото е образувано по жалба от 02.05.2017 г. на А.Ю.Ю. с ЕГН **********, понастоящем изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора – Плевен. С допълнение към жалбата от 19.05.2017 г. е направено искане да се осъди ЗО „Атлант” Троян за претърпени вреди, като се присъди обезщетение в размер на 60 000 лева.

С определение № 311 от 23.05.2017 година по адм. дело № 155 по описа за 2017 г. на Административен съд Ловеч жалбата /както е допълнена/ е изпратена по подсъдност  на настоящия съд. Това определение не е приложено по настоящето дело, но е служебно известно на настоящия съд.

С определение №561/30.05.2017 г. по адм.д №423/2017 г. състав на настоящия съд е повдигнал спор за подсъдност.

 С Определение № 8576/04.07.2017 г. по адм.дело 6820/2017 г. ВАС е определил, че ИМ следва да бъде разгледана от Административен съд – Ловеч, доколкото ищецът е избрал този съд.

След връщането на делото в Административен съд-Ловеч, същият е разделил производството по ИМ /наименована жалба/, като е приел, че обективно и субективно са съединени искова претенция по чл.284 ЗИНЗС и защита по реда на чл.276 от ЗИНЗС. Приел е, че двата иска се разглеждат по различен процесуален ред, като е продължил производството по дело 155/2017 г. само по иска по чл.284 ЗИНЗС и е прекратил делото относно иска по чл.276 ЗИНЗС, като е докладвал преписката на председателя на Административен съд – Ловеч за образуване на ново дело. След образуването на последното под номер 257/2017 г. по описа на Административен съд – Ловеч, с постановено по него Определение №444/17.07.2017 г., Административен съд – Ловеч е изпратил делото на настоящия съд, като е приел, че подсъдността е изрично определена от чл.277, ал.1 ЗИНЗС и делото следва да се разгледа от Административен съд – Плевен.

Настоящият съд счита, че изпратеното му дело не  му е подсъдно.

След като ВАС е разгледал ИМ /наименована жалба, и допълнителната уточняваща жалба/ и се е произнесъл по въпроса, кой е компетентния да я разгледа съд, не е допустимо с разделяне на делото, новото дело да бъде изпратено отново на друг съд, за който ВАС е приел, че делото не му е подсъдно. Определението на ВАС се отнася за всички обективно и субективно съединени искове, които са предявени с жалбата и допълнението към нея. ВАС е разполагал както с първоначалната, така и с уточняващата жалба на лицето и е направил своите правни изводи въз основа и на двете.

Освен това разпоредбата на чл.277, ал.1 ЗИНЗС няма значението, което й е придал Административен съд – Ловеч. Съгласно същата, искането /по чл.276 ЗИНЗС за прекратяване на действия или бездействия, с които се нарушава забраната на чл.3 от ЗИНЗС, или извършването на действия, с цел прекратяване или предотвратяване на нарушение на забраната по чл. 3, се предявява писмено пред административния съд по местоизпълнение на наказанието или задържането под стража и това е компетентния съд. Видно от искането /наименовано жалба/ се сочат бездействия на началника на ЗО „Атлант“ гр.Троян, което ЗО е в района на Административен съд – Ловеч. Когато обаче лишеният от свобода е преместен в друг затвор, намиращ се в друг съдебен район, на административния съд в новия район не е подсъдно искането за прекратяване на бездействието в затвора в предишния район. За исканията по чл.277, ал.1 ЗИНЗС, при които местоизпълнението на наказанието или задържането под стража в било в района на Административен съд – Ловеч, винаги е компетентен Административен съд – Ловеч.

Настоящият съд счита, че делото е подсъдно на Административен съд – Ловеч, поради което следва да повдигне препирня за подсъдност между Административен съд – Ловеч и Административен съд – Плевен.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 135, ал. 3 от АПК, Административен съд – Плевен, шести състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 595 по описа на Административен съд – гр. Плевен за 2017 година.

ИЗПРАЩА делото на Върховния административен съд за определяне на компетентния съд.

Определението не подлежи на оспорване.

 

СЪДИЯ: