ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 799

   гр.Плевен, 21.07.2017 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, VІІ-ми състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и първи юли две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело №591/2017 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В Административен съд-Плевен е подадена жалба от „Тореадор гард” ЕООД със седалище и адрес на управление с.Брестовец, представлявано от управителя Г. С. Б., в която се изразява несъгласие с мотивите на Кмета на Община Плевен, изложени в Решение №РД-10-1120 от 04.07.2017г. за класиране на участници и определяне на изпълнител на обществена поръчка. За неправилно и силно дискриминационно се счита отстраняването на фирмата като участник в обществената поръчка.

Административен съд-Плевен, като се запозна с материалите по делото и съобрази закона намира, че не е компетентен да разгледа депозираната жалба по следните съображения:

С оглед изложеното в жалбата съдът намира, че предмет на делото е Решение №РД-10-1120 от 04.07.2017г. на Кмета на Община Плевен за класиране на участници и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Въоръжена денонощна охрана на обекти, собственост на Община Плевен, разделена на две обособени позиции”.

Видно от даденото указание в оспореното решение, а и съгласно чл.197 ал.1 т.7 във вр. с чл.196 ал.1 т.1 от Закона за обществените поръчки, на обжалване по реда на тази глава подлежи всяко решение на възложителите по процедура за възлагане на обществена поръчка, като жалбата се подава в 10-дневен срок от получаването на решението за определяне на изпълнител или за прекратяване на процедурата. Нормата на чл.198 ал.1 т.3 от ЗОП регламентира, че всеки заинтересован кандидат или участник в случаите по чл. 197, ал. 1, т. 5 и 7 и ал. 2 може да подаде жалба, като тя се подава до Комисията за защита на конкуренцията с копие и до възложителя, чието решение, действие или бездействие се обжалва (чл.199 ал.1 от ЗОП). Разпоредбата на чл.130 ал.1 от АПК регламентира, че административният съд решава сам дали образуваното дело подлежи на разглеждане от него или от друг орган извън системата на съдилищата, като ако намери, че делото не му е подведомствено, съдът го изпраща на надлежния орган. В контекста на горното Административен съд-Плевен в настоящия състав счита, че не е компетентен да разгледа подадена жалба, поради което делото следва да бъде прекратено и жалбата ведно с преписката да бъде изпратена на надлежния да я разгледа орган-Комисията за защита на конкуренцията.

            Водим от горното и на основание чл.130 ал.4 от АПК, съдът

 

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №591/2017г по описа на Административен съд-Плевен.

            ИЗПРАЩА делото по подведомственост на Комисията за защита на конкуренцията за разглеждане на подадената жалба от „Тореадор гард” ЕООД със седалище и адрес на управление с.Брестовец, представлявано от управителя Гергана Стефанова Борисова, срещу Решение №РД-10-1120 от 04.07.2017г. на Кмета на Община Плевен за класиране на участници и определяне на изпълнител на обществена поръчка.

Определението подлежи на оспорване от страните и от КЗК с частна жалба чрез Административен съд-Плевен пред Върховен административен съд в 7-мо дневен срок от съобщаването му.

Препис от определението да се изпрати на страните по делото и КЗК.

           

 

СЪДИЯ: