О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

№ 973

 

гр. Плевен, 04.09.2017г.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на четвърти септември  2017г. в състав  

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 576/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по жалба на Е.М.Д. *** срещу Разпореждане от 07.07.2017г. на мл. Полицейски инспектор при РУ – Червен бряг, с което на осн. чл. 64 от ЗМВР е разпоредено жалбоподателят да преустанови товаро-разтоварната дейност в мелница гр. Червен бряг ул. „Златна мина“ №2 до изясняване на случая. На осн. чл. 60 ал.1 от АПК е допуснато предварително изпълнение на разпореждането.

Жалбоподателят оспорва разпореждането като немотивирано и иска неговата отмяна, както и отмяна, респективно спиране на осн. чл. 60 ал.4 АПК на допуснатото с разпореждането на органа предварително изпълнение на оспорения акт.

Производството е по чл. 145  от АПК и чл. 60 ал.4 и ал.5 от АПК вр. чл. 64 ал.7 от ЗМВР.

Разпореждането е връчено на 07.07.2017г. Жалбата е подадена на 10.07.2017г., чрез РУ – Червен бряг към ОД МВР - Плевен до Административен съд – Плевен, видно от допълнително приложените писмени доказателства.

Съгласно чл. 60 ал.4 от АПК разпореждането, с което се допуска предварително изпълнение, може да се обжалва чрез административния орган пред съда в тридневен срок от съобщаването му, независимо дали административният акт е бил оспорен. В случая се обжалва както самия акт, така и съдържащото се в него изрично разпореждане на административния орган, с което се допуска предварителното му изпълнение.

Жалбоподателят съобразно дадените указания е внесъл дължимата държавна такса за производството в размер на 10 лв., поради което жалбата се явява редовна.

Жалбата срещу полицейското разпореждане е подадена в законния 14-дневен срок, редовна и допустима и подлежи на разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

В частта срещу допуснатото предварително изпълнение жалбата е редовна, допустима и основателна.

Съгласно чл. 60 ал.1 от АПК в административния акт се включва разпореждане за предварителното му изпълнение, когато това се налага, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси, при опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда, или по искане на някоя от страните – в защита на особено важен неин интерес като в последния случай административният орган изисква съответната гаранция. Това налага разпореждането за предварително изпълнение на акта да бъде мотивирано от органа с посочване и фактическо обосноваване на някоя от посочените в чл. 60 ал.1 от АПК хипотези. В случая полицейският орган е посочил единствено правното основание на чл. 60 ал.1 от АПК, но липсва изложение на фактическите основания. От разпоредителната част на полицейското разпореждане по чл. 64 от ЗМВР става ясно единствено, че Е.Д. следва да преустанови товаро-разтоварната дейност в мелница гр. Червен бряг, ул. „Златна мина“ № 2 до изясняване на случая. Нито от съдържанието на акта, нито от материалите по преписката може да се установи каква причина налага предварително изпълнение на полицейското разпореждане в някоя от законовите хипотези по чл. 60 ал.1 от АПК, допускащи предварително изпълнение на акта с разпореждане на административния орган. Липсата на мотиви обосновава отмяна на разпореждането по чл. 60 ал.1 от АПК като незаконосъобразно.

Водим от горното съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ разпореждането за допускане  на осн. чл. 60 ал.1 от АПК на предварително изпълнение на Разпореждане от 07.07.2017г. на мл. Полицейски инспектор при РУ – Червен бряг, с което на осн. чл. 64 от ЗМВР е разпоредено Е.М.Д. *** да преустанови товаро-разтоварната дейност в мелница гр. Червен бряг ул. „Златна мина“ №2 до изясняване на случая.

ЗАДЪЛЖАВА полицейския орган да възстанови положението, съществувало преди изпълнението като възстанови спряната товаро-разтоварната дейност.

Насрочва делото за 15.11.2017г. от 10:30ч. за разглеждане на жалбата на Е.М.Д. *** срещу Разпореждане от 07.07.2017г. на мл. Полицейски инспектор при РУ – Червен бряг, с което на осн. чл. 64 от ЗМВР е разпоредено жалбоподателят да преустанови товаро-разтоварната дейност в мелница гр. Червен бряг ул. „Златна мина“ №2 до изясняване на случая.

За датата на насроченото съдебно заседание да се призоват страните:

-         Е.М.Д. *** – жалбоподател;

-         Мл. Пол. Инспектор Б.Н. при РУ – Червен бряг.

Указва на ответника, че на осн. чл. 170 ал.1 от АПК носи доказателствената тежест и трябва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в акта и изпълнението на законовите изисквания при издаването му. Следва да представи пълната административна преписка във връзка с издаването на акта, включително всички събрани при проверката по случая доказателства – документи и дадени писмени обяснения.

Определението в частта относно разпореждането за допускане на предварително изпълнение на акта подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС в 7-дневен срок от съобщението.

Препис от определението да се изпрати незабавно на страните.

 

 

                                                        С Ъ Д И Я :