О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

834

 

гр. Плевен, 28.07.2017г.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и осми юли 2017г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 552/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по жалба на В.Н. *** срещу писмо изх. № В-4278/16 от 04.07.2017г. на Г. Лазаров – прокурор в Окръжна прокуратура – Плевен с искане за прогласяването му като нищожен индивидуален административен акт, представляващ отказ на прокуратурата.

С посоченото писмо, предмет на жалбата жалбоподателят е уведомен, че подаденият на 29.06.2017г. в ОП- Плевен „протест“ от жалбоподателя е приложен към преписка № 4278/16г. по описа на прокуратурата, приключена с постановление от 28.04.2017г. за отказ да се образува досъдебно производство, потвърдено от Апелативна прокуратура – В. Търново.

Писмото има уведомителен характер. То не изхожда от административен орган, тъй като прокуратурата не е такъв и при изпълнение на правомощията си дали да образува или не наказателно производство за извършено престъпление се подчинява единствено на процесуалния закон – НПК. Постановленията на прокурора за отказ да се образува досъдебно производство подлежат на инстанционен контрол пред горестоящата прокуратура. В случая по образувана по инициатива на жалбоподателя преписка № 4278/16г. по описа на Окръжна прокуратура – Плевен е постановен прокурорски акт – постановление за отказ да се образува досъдебно производство. При инстанционния контрол пред Апелативна прокуратура – В. Търново това постановление е потвърдено, с което е приключила образуваната преписка. С писмото жалбоподателят се уведомява за резултата по неговия сигнал, с който е сезирал прокуратурата да упражни правомощията си и му е разяснено, че поставеният от него въпрос е бил окончателно решен. С писмото не се създават права или задължения, не се засягат непосредствено права, свободи или законни интереси, нито представлява отказ да се издаде такъв акт. Ето защо то не представлява индивидуален административен акт, нито изричен отказ за постановяването на такъв, а административният съд няма правомощия да упражнява контрол върху постановленията на прокуратурата и преценката дали да образува дадено наказателно производство или не.

От изложението в жалбата става ясно, че не се обжалва индивидуален административен акт, действие или бездействие на административен орган по дефиницията на чл. 21 АПК, който да подлежи на оспорване по реда на АПК пред административния съд.

Жалбата се явява недопустима на осн. чл. 159 т.1 от АПК, поради липса на предмет и следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

        

ОСТАВЯ  БЕЗ  РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на В.Н. *** срещу писмо изх. № В-4278/16 от 04.07.2017г. на Г. Лазаров – прокурор в Окръжна прокуратура – Плевен.

 ПРЕКРАТЯВА производството по  адм.дело № 552/2017г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на жалбоподателя.

 

 

 

                                                                  С  Ъ  Д  И  Я :