РЕШЕНИЕ 438

гр. Плевен, 11 Октомври 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на деветнадесети септември две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

           ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар А. П. и с участието на Иван Шарков – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело № 541 по описа на съда за 2017 г. за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на Г.Г.П. ***, срещу решение № 490/12.06.2017 г. на Районен съд /РС/ – гр. Плевен, постановено по н.а.х.д № 1159/2017 г., с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 17-0938-000580/21.02.2017 година на  Началник сектор „Пътна полиция“ към Областна дирекция на министерство на вътрешните работи /ОД на МВР/ - Плевен, с което е наложено на основание чл. 179, ал. 2 във вр. с чл. 179, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ на Г.Г.П. административно наказание глоба в размер на 200 /двеста/ лева и глоба в размер на 50 /петдесет/ лева и лишаване от право да управлява МПС за един месец.

С касационната жалба се иска оспорваното решение да бъде отменено. Касаторът посочва, че не е извършил описаното нарушение и не е бягал от местопроизшествието, като подробно описва фактическата обстановка и моли по същество да бъде отменено първоинстанционното решение или алтернативно да бъде намалена наложената глоба.  

Касаторът е бил  редовно призован за откритото съдебно заседание, се явява лично. Поддържа жалбата и моли оспореното решение да бъде отменено, както и НП.

Ответникът – ОД на МВР - Плевен, редовно призован, не изпраща представител и не ангажира становище по касационната жалба.  

         Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че оспореното решение е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

         Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е неоснователна.

         Касаторът е санкциониран, за това че на 09.02.2017 г. в 10:22 часа в гр. Плевен на ул. Асен Халачев № 2 на паркинг на магазин „Билла“ като водач на лек автомобил /индивидуализиран/ при завой на ляво за да влезе в реда на паркирани превозно средства не се съобразява с положението на паркирания от дясната му страна автомобил /индивидулизиран/  като не осигурява достатъчно странично разстояние и го удря в задната дясна част със своята предна дясна част, като допуска ПТП с материални щети след което напуска произшествието без да уведоми съответната служба за контрол на МВР. Това деяние е квалифицирано като нарушения първото по чл. 25, ал.1 от ЗДвП и е санкционирано съгласно чл. 179, ал.2 вр. чл. 179, ал.1, т5 от ЗДвП. Нормата на чл. 25, ал.1 от ЗДвП сочи, че „Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да заобиколи пътно превозно средство, да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение“ Нормата на чл. 179, ал. 2 определя, че който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба в размер 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление.“, а съгласно чл. 179, ал.1, т. 5 от ЗДвП - „Наказва се с глоба който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението“

 

Второто нарушение е по чл. 123, ал.1, т. 3,  б“в“ от ЗДВ, съгласно който „Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен когато при произшествието са причинени само имуществени вреди ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват съответната служба за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания.“ и съответно е санкционирано съгласно чл. 175, ал.1, т 5 от ЗДвП Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който: т. 5 наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие.“

         Решаващият съд е потвърдил спорното НП като е приел, че при установяване на нарушението и издаване на НП не са допуснати съществени процесуални нарушения, правилно е издирен и приложен материалния закон, точно е установена фактическата обстановка, извършителя на нарушението и неговата вина.

         Решението е правилно. Същото съответства на събраните по делото доказателства и закона.

         Касаторът навежда в касационната си жалба оплакване, че решаващия съд неправилно е установил фактическата обстановка и съответно неправилно е приложил закона.

Възражението е неоснователно. Нито в първоначалната жалба до РС-Плевен, нито в съдебното заседание, в което е участвал жалбоподателят е направил доказателствани искания. Напротив той е заявил: „нямам въпроси към свидетелите“, „няма да соча други доказателства“, при това положение, съдът правилно е приключил съдебното дирене и е решил спора при така събраните доказателства – писмени и гласни. Решаващият съд е направил подробен анализ на събраните доказателства и правилно е достигнал до извода, че те потвърждават фактическото положение, описано в обстоятелствената част на НП. Правилен е и изводът на съда, че материалният закона е издиран и приложен точно, поради което е потвърдил НП.

По- горе бяха посочени точно правните норми съгласно които е ангажирана административно наказателната отговорност на касатора. При индивидуализиране на наказанието санкциониращият орган правилно е определил конкретния размер на наложеното наказание, като и за двете допуснати нарушения е определен минималния размер на предвиденото от закона наказание, поради което неоснователно е възражението по касационната жалба, че определените наказания са явно несправедливи.

С оглед посоченото оспореното съдебно решение е правилно и законосъобразно, същото е валидно, допустимо и съобразено в материалния закон, поради което следва да бъде оставено в сила.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 490/12.06.2017 г., постановено по н.а.х.д. № 1159 по описа на Районен съд на гр. Плевен за 2017 г.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.