О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

№ 738

гр. Плевен, 10.07.2017г.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на десети юли  2017г. в състав 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 535/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по жалба на В.Т.И. ***, чрез адв. Г. Г. *** срещу извършено класиране на кандидати по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ и отказ за одобрение (класиране) на кандидат по същата мярка по подадено заявление с идентификационен № 15/06/3/0/01102 от 28.07.2016г.

С жалбата е направено искане за спиране на класирането на кандидати и/или сключване на договори с вече класирани такива, с оглед възможността за нанасяне на щети на жалбоподателката и изразходване на средства на ЕС по посочената мярка извън регламентираното с Директиви на ЕС и липсата на точни критерии за оценка и възникнали противоречия между администрациите за начина на класиране и методиката при оценяване на кандидатите.

С Разпореждане № 2621/04.07.2017г. съдът е указал на жалбоподателката, чрез адв. Г. в 7-дневен срок да внесе д.т. 10 лв. по сметка на АС – Плевен и приложи платежния документ по делото. Предупредена е за последиците при неизпълнение на указанията. Указано е в същия срок да посочи какви щети ще бъдат й бъдат нанесени, както и да представи доказателства за тези си твърдения.

Съобщението е получено на 06.07.2017г. В указания срок жалбоподателката е внесла дължимата д.т. Постъпила е уточняваща молба от 07.07.2017г. чрез адв. Г., в която сочи, че мярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ е свързана с това да се подпомогнат стопани и производители в тяхната дейност. Непредоставянето на тези средства по отношение на жалбоподателката, която твърди, че е изпълнила критериите, ще стопира на практика развитието на дейността й. При това положение ще е налице щета и невъзможност за реализиране на предвиденото в приложения бизнес-план. От друга страна, както сочи в жалбата, липсват ясни критерии и се забелязва неправилно тълкуване на нормите от администрацията, което води до затрудняване на процеса по предоставяне на тази помощ и изразходване на средства от ЕС по посочената мярка извън регламентираното с Директиви на ЕС. Не прилага доказателства към уточнението.

Ответникът – Директорът на ОД на ДФЗ – Плевен, чрез юрк. Х. изразява становище за недопустимост на жалбата, поради липса на издаден индивидуален административен акт по чл. 26 ал.1 т.5 от Наредба № 10/10.06.2016г., по същество - за неоснователност, тъй като счита, че критериите да класиране съгласно чл. 20 от наредбата са спазени.

Жалбата е редовна, но недопустима по следните съображения:

Жалбата е насочена срещу извършеното класиране на кандидатите по мярката по реда на чл. 25 от Наредба № 10 от 10.06.2016г. Същото е част от процедурата по разглеждане, оценка и класиране на заявленията, която следва да завърши с издаването на индивидуален административен акт на Директора на ОД ДФЗ – Плевен – заповед за одобряване на финансирането на проекта по чл. 27 ал.4 от наредбата или отказ за финансиране на основание чл. 26 от същата наредба. Само завършващият индивидуален административен акт подлежи на обжалване, не и резултатите от класирането на кандидатите по мярката и тяхната оценка.

Поради това на осн. чл. 159 т.1 от АПК жалбата следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

С жалбата е направено и искане на осн. чл. 166 от АПК съдът да спре изпълнението на обжалваното класиране.

След като извършеното класиране на кандидатите е част от процедурата по разглеждане на заявлението и не е индивидуален административен акт, подлежащ на самостоятелно обжалване, то е недопустимо и направеното искане за спиране на предварителното му изпълнение на осн. чл. 166 АПК.

Ето защо искането за спиране на предварителното изпълнение се явява без предмет и е недопустимо и също следва да се остави без разглеждане.

Водим от горното съдът

 

 

О         П         Р         Е         Д         Е         Л         И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на В.Т.И. ***, чрез адв. Г. Г. *** срещу извършено класиране на кандидати по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ и отказ за одобрение (класиране) на кандидат по същата мярка по подадено заявление с идентификационен № 15/06/3/0/01102 от 28.07.2016г., както и искането за спиране на предварителното изпълнение на акта.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 535 /2017г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                                       С  Ъ  Д  И  Я :