ОПРЕДЕЛЕНИЕ

493

гр.Плевен, 16.05.2017 г.

 

Административен съд – Плевен, пети състав, в закрито заседание на шестнадесети май две хиляди и седемнадесета  година, в състав:

 

                                          Съдия-докладчик: Снежина Иванова

като разгледа докладваното от съдията  исково административно дело № 531 по описа за 2016 на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

С определение от 22.06.2016г. по адм.дело №7078/2016г. на ВАС, поради отвод на всички съдии от Административен съд-Ловеч, е изпратено за разглеждане на Административен съд-Плевен адм.дело №166/2016г. по описа на АС-Ловеч.

В Административен съд-Плевен е образувано адм.дело №531/2016г.

Делото е образувано по подадена искова молба от л.св.И.Й.Г.,***, против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”-София, с която се претендира присъждане на обезщетение в размер на 4800 лева и лихви от м.05.2016г. до окончателното решаване на делото, за претърпени неимуществени вреди за периода от м.септември 2011г до м.май 2016г. поради лишаване от закуски в дните, в които ищецът се е връщал от делегация заради участието си в производства по заведени от него дела пред съдилища в други населени места.

Видно от приложеното към делото копие от искова молба и  съобщение, ищецът И.Г. е  предявил пред Районния съд-Ловеч   иск срещу Административен съд-Плевен за   присъждане на обезщетение за причинени неимуществени вреди, произтичащи от забавено производство  по административно дело № 539/2015 г. на Административен съд –Плевен, по което съдия докладчик е настоящият. По подадената искова молба в Районния съд-Ловеч е образувано гр.д. № 693/2016 г.

Предвид изложеното, настоящият съд намира, че следва да се отведе от разглеждането на делото, с оглед  спазване  принципа  на безпристрастност. Принадлежността на съдия-докладчика към състава на  Административен съд- Плевен- ответник по предявения от Г. иск, може да породи съмнение  в  неговото безпристрастие.

С оглед обстоятелството, че в Административен съд –Плевен има пет съдии, като всички са се отстранили от разглеждане на делото, то в АС Плевен не е възможно да бъде разгледано и решено делото и в случая следва производството да се прекрати и делото да бъде изпратено на Върховен административен съд за определяне на друг административен съд за разглеждане на делото.

Мотивиран от горното и на основание чл. 144 от АПК вр. чл. 22, ал. 1, т. 6 от ГПК, чл. 133, ал. 6 от АПК, Административен съд –Плевен, пети състав

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Съдия Снежина Иванова се отвежда от разглеждане на и.адм. дело № 531 по описа за 2016 година на Административен съд –Плевен.

Прекратява съдебното производство по и.адм. дело № 531 по описа за 2016 г. на Административен съд Плевен.

Изпраща на Върховен административен съд –София и.адм. дело № 531/2016 година по описа на Административен съд –Плевен за определяне на друг административен съд за разглеждане и решаване на делото.

Определението не подлежи на обжалване.

 

                                               Съдия –докладчик: