ОПРЕДЕЛЕНИЕ

792

гр.Плевен, 20.07.2017 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, VІІ-ми състав, в закрито съдебно заседание на двадесети юли две хиляди и седемнадесета година, в състав:                                                    

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 523/2017 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Административен съд Плевен е подадена искова молба от л.св.В.И.С., изтърпяващ наказание в Затвора Белене, в която се сочи, че се предявява граждански иск за неимуществени вреди срещу ГДИН-София в размер на 50000лева. Сочи се още, че са му нарушени човешките права и му се уронва достойнството. Твърди се, че са настанени по десет човека на двадесет квадратни метра площ, както и че са лоши битовите условия. Твърди се още, че е спрян от работа без причина. Посочва се, че за това е уведомен началника на затвора, но няма резултат.

При проверка редовността на исковата претенция, с определение от 29.06.2017г. на ищеца е указано да посочи от кои незаконосъобразни действия и бездействия са му причинени вредите; какви вреди са му нанесени и от кой административен орган и/или длъжностно лице са причинени; в какво се изразява незаконосъобразността на действията или бездействията; в какво се изразяват вредите; да посочи периода, през който е търпял вредите и за който претендира 50000лева, както и да представи по делото документ за внесена по сметка на Административен съд-Плевен държавна такса в размер на 10лева. Ищецът е предупреден за последствията от неизпълнение на дадените указания.

Съобщението за оставане исковата молба без движение е съобщено на л.св.С. на 04.07.2017г., като същото е редовно оформено. В указания срок, на 10.07.2017г. по делото е депозирано от ищеца уточнение по исковата молба, наречено жалба, в което се преповтаря отново, че исковата претенция е в размер на 50000лева; че му се уронват човешките права и достойнството; че са настанени по десет човека на двадесет квадратни метра площ; че са лоши битовите условия, както и че е спрян без причина от работа. Твърди се, че другите затворници се отнасят лошо с ищеца, както и че той е обяснил на началника на затвора как се краде от другите затворници храната от кухнята. Твърди се, че не са предприети действия. Моли се да бъде уважен иска. Сочи се, че дължимата държавна такса е заплатена от съпругата му, но не представя документ за това.

Съдът е разпоредил проверка в счетоводството на Административен съд-Плевен за обстоятелството дали е внесена дължимата държавна такса по адм.дело №523/2017г., като е установено, че такава не е налична към днешна дата.

Предвид горното съдът намира, че в указания срок-11.07.2017г. (вторник-работен ден) и към настоящия момент от страна на л.св.С. не са отстранени нередовностите по исковата молба, а именно не е внесена дължимата държавна такса, както и не е посочено от ищеца от кои незаконосъобразни действия и бездействия са му причинени вредите; какви вреди са му нанесени и от кой административен орган и/или длъжностно лице са причинени; в какво се изразява незаконосъобразността на действията или бездействията; в какво се изразяват вредите и периодът, през който ги е търпял. С допълнително депозираното по делото уточнение не са  отстранени нередовностите, а е разказано в какви отношения се намира ищеца с другите затворници. Ето защо, като нередовна исковата молба следва да бъде оставена без разглеждане и върната на ищеца, а производството по настоящето дело да бъде прекратено.

Воден от горното и на основание чл.129 ал.3 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ И ВРЪЩА исковата молба на л.св.В.И.С., изтърпяващ наказание в Затвора Белене, в която се сочи, че се предявява граждански иск за неимуществени вреди срещу ГДИН-София в размер на 50000лева.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №523 по описа за 2017г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-мо дневен срок от съобщаването му.

Препис от определението да се изпрати на л.св.В.И.С..

 

                                                                                              СЪДИЯ: