О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

810

 

гр. Плевен, 24.07.2017г.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и четвърти юли 2017г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева исково адм.д. № 520/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по искова молба на П.Б.К., понастоящем изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора Белене срещу Окръжен съд – Русе за присъждане на обезщетение в размер на 20 000 лв. за причинени неимуществени вреди (здравословни проблеми), произтичащи от грубо погазване на процесуалният кодекс – НК и НПК от страна на съда.

Посочва, че окръжният съд не е признал „екстрадиция“, като е бил въведен в заблуждение от прокуратурата, че става въпрос за терминологична грешка и се касае за „депортация“ и съответно е отказал да му признае 9 месеца лишаване от свобода, изтърпени от него в затвора „Линдела“ в ЮАР, които е прекарал в мярка „задържане под стража“ и съответно не са били признати за изтърпени на осн. чл. 59 от НК по присъда № 16 по НОХД № 275/2008г. на Окръжен съд – Русе – 10 г. лишаване от свобода.

В исковата си молба ищецът изрично е посочил, че увреждането не е причинено от незаконосъобразен административен акт, действие или бездействие на административен орган.

Правораздавателната дейност на съдилищата не е административна дейност, техните съдебни актове и процесуалните действия в хода на съдебното производство  са подчинени на процесуалния закон – в случая НПК и подлежат на обжалване и инстанционен контрол по този ред пред горестоящия съд. В общия случай контролна инстанция за актовете на окръжните съдилища се явяват апелативните съдилища.

От изложението в исковата молба става ясно, че претенцията за вреди не произтича от незаконосъобразен индивидуален административен акт, действие или бездействие на административен орган, което да подлежи на оспорване по реда на АПК пред административния съд. Административните съдилища не осъществяват контрол върху съдебните актове на окръжните съдилища по наказателни дела, свързани с определяне на наказанието.

Редът, срокът и възможността за обжалване на постановените съдебни актове пред по-горна съдебна инстанция се указва в самия акт и с това се изчерпва възможността за съдебна защита.

При прегледа на твърденията в исковата молба съдът счита, че не се касае за претенция за вреди и в някоя от посочените в чл.2  от ЗОДОВ хипотези, допускащи отговорност на държавата за вреди, причинени на гражданите от съда, за да се препрати делото по подсъдност на гражданския съд.

Поради това подадената искова молба се явява недопустима поради липса на предмет по смисъла на чл. 203 от АПК и следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

        

ОСТАВЯ  БЕЗ  РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на П.Б.К., понастоящем изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора Белене срещу Окръжен съд – Русе за присъждане на обезщетение в размер на 20 000 лв. за причинени неимуществени вреди (здравословни проблеми), произтичащи от грубо погазване на процесуалният кодекс – НК и НПК от страна на съда.

ПРЕКРАТЯВА производството по исково адм.дело № 520/2017г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на ищеца.

 

 

 

                                                                  С  Ъ  Д  И  Я :