ОПРЕДЕЛЕНИЕ

720

гр.Плевен, 04.07.2017 г.

 

Административен съд – Плевен, пети състав, в закрито заседание на четвърти юли две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                         

Съдия: Снежина Иванова

 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 517/2017 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по жалба от С.Т. *** с искане за обявяване на нищожност на отговор по електронната поща , изпратен му от РС-Плевен. Към жалбата е приложено писмо от 07.04.2017 година с подател Районен съд –Плевен до Т. относно „Запитване относно нормална зала за четене в РС Плевен”.

Председателят на Административен съд-Плевен с определение от 08.06.2017 година е оставил жалбата без движение и е указал на Т. да внесе ДТ в размер на 10 лева по сметка на АС Плевен, да посочи акта, който оспорва и в какво се изразява неговата незаконосъобразност, да подаде жалба с подпис и в съответната форма и съдържание по чл. 150 от АПК.

Със уточнение от 21.06.2017 година Т. представя доказателства за внесена държавна такса, посочва, че обжалва изричен отказ на РС-Плевен по въпрос, който вероятно е задал, посочва, че не е спазена формата, липсва компетентност и нарушение на материалния закон и иска глоба , компенсация, стрес, правни усилия, отмяна като нищожен и потвърждава всички документи.

Съдът е изискал от председателя на Районен съд Плевен да представи копие на кореспонденцията по повод отговора от 07.04.2017 година до Т..

С писмо от 04.07.2017 година от РС-Плевен е представено писмо от 20.03.2017 година  - заявление за достъп по ЗДОИ , в което има искане за създаване на нормална зала за четене на дела в РС Плевен и отговор по ел. поща от 07.04.2017 година от РС-Плевен, че единствено страните по дела и техни пълномощници има право на достъп до информацията по делото в съдебното деловодство на съответния състав.

.Съдът като съобрази жалбата, уточнението от 21.06.2017 година на Т. и закона, намира, че жалбата е нередовна, тъй като въпреки указанието на съда, не се посочва точно оспореният административен акт, какво е искането до съда и каква е неговата незаконосъобразност. Изискан е отговор до лицето от април 2017 година от РС –Плевен, но Т. не посочва, че именно този акт оспорва и съдът само предполага, че има предвид това писмо от 07.04.2017 година, изпратено на лицето по ел. поща. Съдебното производство следва да се развие по редовна жалба, а не въз основа на предположения относно оспорения акт по въпрос, както самият Т. посочва, че е вероятно е задал.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 158, ал. 3  от АПК, Административен съд – Плевен, пети състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане жалба на С.Т. *** с искане за обявяване на нищожност на отговор по електронната поща , изпратен му от РС-Плевен.

Прекратява съдебното производство по исково адм. дело № 517 по описа за 2017 година на Административен съд –Плевен.

Преписи  от настоящото определение да се изпрати на оспорващия и на председателя на РС-Плевен.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховен административен съд в 7 -дневен срок от съобщението до страните.

                                                                                                               

 

СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: