О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

№ 819

 

гр. Плевен, 25 Юли 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, втори касационен състав, на двадесет и пети юли две  хиляди и седемнадесета година в закрито съдебно заседание в състав:

Председател:  ПОЛИНА БОГДАНОВА - КУЧЕВА

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

                       СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                             

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Частно касационно административно-наказателно дело № 514/2017г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 229 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

         Образувано е по частна жалба на Ц.И.М.,*** срещу протоколно Определение № 448/17.05.2017г. на Районен съд – Плевен, постановено по НАХД № 777/2017г. по описа на съда.

С определението си съдът е прекратил производството по делото по жалбата на Ц.И.М. срещу НП №254/18.07.2003г. на Началника на РПУ- Гулянци, поради недопустимост заради просрочие.

Частният жалбоподател счита определението за неправилно и моли за отмяната му. Твърди, че НП не е било връчено, няма отбелязване за това в него, поради което счита, че изводът на съда е необоснован, а жалбата е подаден в законния срок и се счита допустима.

Ответникът – РУП-Гулянци не е изразил становище по частната жалба.

Частната жалба е подадена в законния срок от надлежна страна и е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА.

За да постанови прекратителното си определение районния съд е правилно е приел, че жалбата е подадена на 27.03.2017г. след изтичане на преклузивния 7-дневен срок съгласно чл. 59 ал.2 от ЗАНН за обжалване на НП. Видно от приложеното по делото НП № 254/18.07.2003г., същото е връчено на жалбоподателя срещу разписка на 28.07.2003г., което е отбелязано в самото НП.  Подадената на 27.03.2017г. жалба е депозирана много след изтичането на законния 7-дневен срок за обжалване на НП, считано от датата на връчване на НП, поради което е просрочена и правилно районният съд я е оставил без разглеждане като недопустима и прекратил производството по делото.

Определението на Районен съд – Плевен е правилно и следва да се остави в сила.

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА протоколно Определение № 448/17.05.2017г. на Районен съд – Плевен, постановено по НАХД № 777/2017г. по описа на съда.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ:

 

 

 

1.                         2.