РЕШЕНИЕ

№ 420

град Плевен, 3 Октомври 2017 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на деветнадесети септември  две хиляди и седемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар А. П. и с участието на прокурор Иван Шарков изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 504/2017 г.

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от Регионална дирекция по горите-Ловеч, срещу решение № 98/04.05.2017 г. по а.н.д. № 146/2017 г. на Районен съд гр. Червен бряг  с доводи, че първоинстанционното решение е незаконосъобразно. Счита се, че при постановяване на съдебното решение съда не е изяснил цялата фактическа обстановка, която е от значение за правилното решаване на делото. Посочва се, че в хода на съдебното следствие по делото, не е изследвано обстоятелството чия собственост е отнетата вещ, както и обстоятелството дали вещта е използвана независимо или против волята на собственика и ако вещта не е собственост на жалбоподателя. Излагат се доводи, че съдът не е изпълнил задължението си, съгласно установената съдебна практика да извърши изследване на всички обстоятелства при извършване на нарушението, вината на жалбоподателя, собствеността на вещта, както и дали същата е използвана независимо или против волята на собственика й. Моли се съдът да постанови решение, с което да отмени решение № 98/04.05.2017 г. по а.н.д. № 146/2017 г. на РС-Червен бряг и да потвърди наказателното постановление.

В съдебно заседание касаторът  - Регионална дирекция по горите-Ловеч, не се представлява.

В съдебно заседание ответникът – М.Д.М. ***, не се представлява.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен дава заключение, че решението е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е  НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е отменено наказателно постановление № 2074/27.02.2017 г. на Директора на Регионална дирекция по горите – гр. Ловеч, с  което  М.Д.М. ***, за това че на 30.09.2016 г. в землището на с. Телиш, община Червен бряг, отдел 70, подотдел „ц“ – държавна горска територия, извършва сеч с бензиномоторен трион на 1 пр. куб. м. Церови дърва за огрев, без дървесината да е маркирана с контролна горска марка – нарушение на чл. 104, ал.1, т.5 от Закона за горите, като му било наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 100.00лв. на основание чл. 275, ал.1, т.2 от Закона за горите.

Съдът е установил, че с решение № 7 от 19.01.217 г. по  анд№ 458/2016 г. по описа на РС Червен бряг, влязло в сила на 15.02.2017г.,  е признат М.М. за виновен в това , че на 30.09.2016 г. около 18.00 часа в землището на с. Телиш, община Червен бряг, отдел 70, подотдел „ц“ – държавна горска територия, без редовно позволително извършва сеч на 1 пр. куб. м. церови дърва  на стойност 70 лева . Прието е от съда, че е налице проведено и завършило наказателно производство по отношение на същото лице, за което е налице идентичност на фактите и не следва по отношение на М. да бъде наложено и административно наказание и тъй като вече е налице влязла в сила присъда, то административно наказателното производство не следва да бъде прекратено, а следва да бъде отменено НП. Настоящата инстанция споделя изложеното от първоинстанционния съд, като намира, че посочването еднократно в съдебното решение на лицето В. Ц. С., вместо М.Д.М. не е процесуално нарушение, тъй като приложените доказателства – анд№ 458/2016 по описа на РС-Червен бряг безспорно се установява, че именно М. е признат за виновен за извършена сеч без редовно писмено позволително и поради маловажност на случая е освободен от наказателна отговорност  и е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лева, като за това деяние е ангажирана и административно-наказателната отговорност на същия.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила решение № 98/04.05.2017 г., постановено по а.н.д.  № 146/2017 г. на Районен съд - гр. Червен бряг.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

                                                                                                      2.