РЕШЕНИЕ

№ 419

град Плевен, 3 Октомври 2017 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на деветнадесети септември  две хиляди и седемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар А. П. и с участието на прокурор Иван Шарков изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 487/2017 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Плевен, ул. „Александър Стамболийски“ № 1, срещу решение № 374/03.05.2017 г. по н.а.х.д. № 724/2017 г. на Районен съд гр. Плевен с доводи, че първоинстанционното решение е неправилно. Твърди се, че нарушението е установено от контролните органи на Дирекция „Инспекция по труда“ по безспорен начин, както и че е налице единство в описанието на извършеното нарушение между АУАН и НП и правната му квалификация. Навеждат се доводи, че неправилно първоинстанционният съд е постановил своето решение, без да прави задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства по делото. Посочва се, че съдът правилно е анализирал в своето решение чл. 6, ал. 2 от Наредба № 15/31.05.1999 г. за условията, реда и изискванията за разработването и въвеждане на физиологични режими на труд и почивка по време на работа, и с оглед доказателствата по делото необходимостта от въвеждането на две почивки „физиологични“ по 15 минути, които се включват в рамките на работния ден. Счита се, че неправилно съдът отменя процесното наказателно постановление, като счита, че наказващият орган не е санкционирал правилно работодателя, тъй като не е използвал нормата на чл. 41, ал. 2 от КТ.  Посочва се, че актосъставителят и в последствие наказващият орган – директорът на Дирекция „Инспекция по труда“ – Плевен е санкционирал работодателя на основание чл. 415, ал. 1 от КТ във връзка с чл. 6, ал. 2 от Наредба № 15/31.05.1999 г. за неизпълнено предписание, дадено в т. 7 на протокол за извършена проверка с изх. № ПР1637870/04.10.2016 г., което задължава работодателя в срок до 15.10.2016 г. да включи в рамките на работния ден от осем часа въведените физиологични режими на труд и почивка, а именно: две почивки от петнадесет минути, общо тридесет минути, т.е. е нарушил чл. 415, ал. 1 от КТ като не е изпълнил задължително предписание на контролен орган. Излагат се доводи, че констатираното нарушение от контролните органи на Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Плевен се потвърждава от собственоръчно попълнените декларации на работещите лица с дата 26.07.2017 г., както и от останалите писмени и гласни доказателства по делото. Сочи се, че от дадените писмени обяснения на пълномощника на работодателя, дадени на 27.01.2017 г. става ясно, че „т. 7 от протокол за извършена проверка с изх. № ПР1637870/04.10.2016 г. не е изпълнен, защото не сме се съобразили с изискванията“. Моли се съдът да постанови решение, с което да отмени обжалваното решение на първоинстанционния съд, което издадено в противоречие с материалния и процесуалния закон, както и да постанови решение, с което да потвърди процесното наказателно постановление.

В съдебно заседание касаторът  - Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Плевен, ул. „Александър Стамболийски“ № 1, не се представлява.

В съдебно заседание ответникът – „Плевен Текстил Груп“ЕООД гр. Плевен, ул.“Илю Войвода“ № 12, ап. 1, се представлява от адв. П., който поддържа изложеното в бележките пред РС-Плевен и намира жалбата за неоснователна.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен дава заключение, че решението е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното: Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е  ОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е отменено  наказателно постановление № 15-0000440 от 08.02.2017г. на директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Плевен, с което на   „Плевен Текстил Груп“ЕООД гр. Плевен, ул.“Илю Войвода“ № 12, ап. 1, с представляващ и управляващ  Г. Л. Б. ,  с което за извършено нарушение по чл.415 ал.1  във връзка с чл.6 ал.2 от Наредба  №15/31.05.1999г. за условията и реда и  изискванията за разработване и въвеждане  на физиологични режими на труд и почивка  - неизпълнение на задължително предписание  в. 7 от Протокол за извършена проверка с изх. № ПР1637870/04.10.2016 година за включване на физиологичните почивки от 10.00 ч. до 10.15 ч и от 15.00 ч. до 15.15. часа в работното време, на основание чл.416, ал.5 от КТ и във връзка с чл.415, ал.1 от КТ на дружеството е наложена имуществена санкция в размер на 1500/хиляда и петстотин/ лв.

Решението на РС-Плевен е валидно, допустимо, но постановено при неправилно прилагане на материалния закон. В случая отговорността е ангажирана за неизпълнение на предписание, дадено от контролен орган и отразено в т. 7 от Протокол за извършена проверка от 04.10.2016 година и е следвало до 15.10.2016 година физиологичните почивки да бъдат включени в работното време на работниците. При последваща проверка на 27.01.2017 година е установено, че това предписание не е изпълнено, като В. В. –упълномощена от представляващия дружеството, посочва в писмени обяснения, че не е изпълнено предписанието по т. 7, тъй като не отговаря на изискванията. В случая не се оспорва неизпълнението на т. 7 от предписанието, а се навеждат твърдения , че това не са физиологични почивки, тъй като не са въведени по установения ред и неправилно контролният орган ги възприема като такива и тъй като не е проведена процедура по Наредба № №15/31.05.1999 г. за условията , реда и изискванията за разработване  и въвеждане на физиологични режими на труд и почивка по време на работа, то тези почивки нямат характер на „физиологични“. Първоинстанционният съд, за да отмени НП,  е възприел , че почивките нямат характеристики на физиологични и правилно не са включени в работното време.

Настоящата инстанция намира, че обстоятелството, дали почивките имат характер на „физиологични“ такива или не , е неотносим към настоящото производство. Обстоятелствата, свързани с издаденото задължително предписание , дали предписанията са законосъобразни, т.е. дали почивката е физиологична, дали е въведена по установения ред и ако не са ангажирани доказателства в тази насока, то тя не е физиологична, са предмет на разглеждане в друго производството, а именно в такова по оспорване на предписанията на контролния орган, дадени на 04.10.2016 година. Това предписание подлежи на обжалване пред административен съд  и то в определени срокове след издаването му, а в случая не са ангажирани доказателства за оспорване на дадените задължителни предписания на дружеството, в което оспорване следва да бъдат наведени доводи за незаконосъобразност и същото е влязло в сила и е породило задължение за дружеството и е следвало в определените срокове да бъде изпълнено т. 7. Неизпълнението на задължителните предписания на контролните органи от Дирекция „Инспекция по труда” гр. Плевен е безспорно установено и настоящата инстанция намира, че решението на РС-Плевен следва да бъде отменено и да бъде потвърдено НП.

 Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. второ от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Отменя решение № 374/03.05.2017 г., постановено по н.а.х.д.  № 724/2017 г. на Районен съд - гр. Плевен, като вместо него постановява:

Потвърждава наказателно постановление № 15-0000440 от 08.02.2017г. на директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Плевен.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

                                                                                                      2.