ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 733

гр.Плевен, 06.07.2017 г.

 

Административен съд - гр. Плевен, четвърти състав,  в закрито заседание на  шести юли две хиляди и седемнадесета година  състав:

 

             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Богданова-Кучева административно дело № 458 по описа на съда за 2017 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 129, ал. 3 Гражданско-процесуалния кодекс /ГПК/ вр. чл. 144 от Административно-процесуалния кодекс /АПК/.

Образувано е по искова молба /ИМ/ от  Д.Й.Д., изтъпряващ наказание по НК в затвора Белене срещу Министерство на правосъдието с цена на иска 100 000 /сто хиляди/ лева като обезщетение за претърпени неимуществени вреди от липсата на контрол върху затворническата администрация на затвора Белене относно начина на превозване на затворниците извън затвора, битовите условия в затвора – твърди се пренаселеност, лоша и негодна за консумация вода и недостатъчно храна.

ИМ първоначално е депозирана пред Софийски градски съд, при който е било образувано  гр. д № 3107/2017 г, като производството е прекратено от този съд, като родово неподсъдно и ИМ е изпратена на Административен съд – София град. При последния е образувано адм. дело № 4517/2017 г. С определение от 3333/22.05.2017г. делото е прекратено местно неподсъдно на Административен съд – София град и е посочено че спорът следва да бъде разгледан от Административен съд - Плевен и е повдигнат спор за подсъдност между двата административни съда. Спорът за подсъдност е решен с определение № 6935/02.06.2017г., постановено по адм. дело № 6073/2017 на ВАС, като делото е изпратено на настоящия съд, като компетентен да го разгледа.

В Административен съд – Плевен е образувано настоящото дело.

С определение № 654/19.06.2017г. ИМ е оставяна без движение и са дадени конкретни указания за поправяне на нередовността на ИМ и е определен 7 -дневен срок за това, като ищецът е предупреден, че при неизпълнение на указанията в срок производството по делото ще бъде прекратено. Определението е съобщено лично на ищеца на 23.06.2017 г., видно от съобщение до страна, приложено на л.7 от делото. Следователно срокът за поправяне на нередовността на ИМ е изтекъл на 30.06.2017 г. Към настоящия момент /06.07.2017 г./ указанията не са изпълнени. Налице е неизпълнение на дадените указания за поправяне на нередовността на ИМ в определения срок за това, поради което производството по делото не може да продължи.

ИМ следва да бъде оставено без разглеждане, а производството по делото да бъде прекратено.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 129, ал.3 от ГПК вр. чл.144 от от АПК Административен съд – Плевен, четвърти състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  и връща искова молба /ИМ/ от  Д.Й.Д., изтъпряващ наказание по НК в затвора Белене срещу Министерство на правосъдието с цена на иска 100 000 /сто хиляди/ лева като обезщетение за претърпени неимуществени вреди от липсата на контрол върху затворническата администрация на затвора Белене относно начина на превозване на затворниците извън затвора, битовите условия в затвора – твърди се пренаселеност, лоша и негодна за консумация вода и недостатъчно храна.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 458 по описа на Административен съд – гр. Плевен за 2017 година.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховния административен съд на Република България в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

 

СЪДИЯ:  /п/