О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

 

№ 837

 

гр. Плевен, 28.07.2017г.

 

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и осми юли 2017г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева исково адм.д. № 436/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по жалба на А.Ю.Ю. срещу решението на директора на СУ „Димитър Митев“ при Затвора – Ловеч за неправомерното му отстраняване от училище и прекъсване на обучението, като претендира Директора на СУ „Димитър Митев“  да му заплати обезщетение в размер на 50 000 лв. с искане да го възстанови на училище.

Жалбата е била подадена в Административен съд – Ловеч, откъдето делото е изпратено по подсъдност на настоящия съд.

Административен съд – Ловеч е приел с оглед последващото уточнение, в което се излага, че се оспорват действията на директора на СУ „Д.Митев“ при Затвора – Ловеч по отстраняването на Ю. от училище, като претендира заплащане за неимуществени вреди в размер на 50 000лв., че е сезиран с иск по чл. 284 ал.1 от ЗИНЗС за заплащане на обезщетение за вреди, причинени на лишения от свобода от специализираните органи по изпълнение на наказанията в резултат на нарушения на чл.3 от същия закон. С оглед факта, че А.Ю. на 26.04.2017г. е преведен за доизтърпяване на наказанието в Затвора – Плевен сезираният съд е приел, че делото е местноподсъдно на Административен съд – Плевен по правилата на чл. 284 ал.2 от ЗИНЗС – по настоящият адрес на увредения.

Според разпоредбата искът се предявява пред административния съд по мястото на увреждането или по настоящия адрес на увредения срещу органите по чл. 284, ал. 1, от чиито актове, действия или бездействия са причинени вредите. Местната подсъдност е уредена като изборна, а изборът е предоставен на ищеца, не на съда. В случая мястото на увреждането е Затвора – Ловеч, а ищецът е сезирал Административен съд – Ловеч с жалбата си преди да бъде приведен за доизтърпяване на наказанието в Затвора – Плевен, където се намира понастоящем. С оглед на това е избрал да сезира съда по местоувреждането, който съд следва да го разгледа. Настоящият състав счита, че делото не е местно подсъдно на Административен съд – Плевен, а на Административен съд – Ловеч, който съд е компетентен и да установи незаконосъобразността на действията от които произтичат твърдяните неимуществени вреди.

Поради това следва да се повдигне спор за подсъдност пред ВАС.

Водим от горното и на осн. чл. 135 ал.3 и ал.5 от АПК съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №436/2017 год. по описа за на Административен съд-Плевен.

ИЗПРАЩА делото на ВАС за определяне  на подсъдността.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните – за сведение.

 

 

 

                                                                  С  Ъ  Д  И  Я :   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.