О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

1088

гр. Плевен, 29.09.2017г.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и девети септември  2017г. в състав 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 435/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по жалба на „Унипос“ ООД - Плевен, чрез адв. М.К. *** срещу отказ за издаване на скица, обективиран в писмо № 20-25965/16.05.2017г. на Началника на СГКК.

С Определение № 811/24.07.2017г. съдът е оставил жалбата без разглеждане като недопустима на осн. чл. 159 т.3 и т.4 от АПК и прекратил образуваното съдебно производство, поради това, че чрез предоставянето на скица за имота исканата услуга е предоставена, поради което по същество е налице оттегляне на отказа, а за жалбоподателя е отпаднал правния интерес от оспорването. По аргумент от разпоредбата на чл. 143 ал.2 от АПК в полза на жалбоподателя съдът е присъдил направените и поискани с жалбата деловодни разноски в размер на платената  д.т. - 50 лв., тъй като ответникът с поведението си е станал причина за завеждането на делото. Поради непредставянето на доказателства за заплащане по банков път на договореното възнаграждение за адвокатски хонорар в размер на 720 лв., съдът е счел, че жалбоподателят не е доказал, че е направил такива разноски и няма основание да му се присъдят.

Определението е съобщено на жалбоподателя, чрез адв. К. на 31.07.2017г. В срока за обжалване на определението „Унипос“ ООД – Плевен е подал частна жалба до ВАС срещу определението в частта за разноските с искане да се присъдят разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 720 лв., за която сума представя доказателство - преводно нареждане за плащане по банков път. Иска и произнасяне по направеното искане за възстановяване на сумата от 40 лв., представляваща платена такса на СГКК за отказаната услуга.

Ответникът е изразил становище за неоснователност на частната жалба. Счита, че правилно е отказано присъждане на претендирания адвокатски хонорар, тъй като не са представени доказателства за плащането му по банков път. А относно претенцията за възстановяване на сумата от 40 лв., представляваща платена такса за исканата административна услуга възразява, че подобно искане не се съдържа в петитума на подадената жалба и не е предмет на съдебния спор. Съществува самостоятелна процедура в СГКК – Плевен по възстановяване на неизползвана платена административна такста, но тя не е част от настоящия съдебен процес. Таксата се възстановява след изрично подаване на заявление до СГКК – Плевен.

С Определение № 11120/25.09.2017г. ВАС е приел, че частната жалба срещу определението в частта за разноските има характер на молба по чл. 248 от ГПК вр. чл. 144 АПК, по която компетентен да се произнесе е Административен съд – Плевен, на когото делото е изпратено за произнасяне по компетентност по молбата за изменение на определението в частта за разноските.

Производството е по чл.248 от ГПК вр. чл. 144 АПК.

Молбата е допустима и основателна.

От приложеното платежно нареждане е видно, че договореното адвокатско възнаграждение в размер на 720лв. е платено от „Унипос“ ООД – Плевен по банков път на 25.05.2017г. Поради което на жалбоподателя следва да се присъдят и направените и своевременно поискани разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 720 лв. като постановеното определение се измени в този смисъл.

По отношение на направеното искане за възстановяване на платената такса за извършване на отказаната услуга в размер на 40 лв. , същата не представлява разноски по делото, а цена за предоставяне на административна услуга. Това искане е новозаявено, не е било предмет на разглеждане по делото, а и в становището си ответникът е указал начина за възстановяване на заплатената сума на дружеството, с което въпросът може да бъде разрешен. Поради което не следва да се присъжда като разноски.

Водим от горното и на осн. чл. 248 ал.3 ГПК вр. чл. 144 АПК съдът

 

 

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ИЗМЕНЯ Определение № 811/24.07.2017г. на Административен съд – Плевен, постановено по адм.д. № 435/2017г. по описа на съда, в частта за разноските като:

ОСЪЖДА Службата по Геодезия, картография и кадастър – Плевен да заплати на „Унипос“ ООД – Плевен направените деловодни разноски общо в размер на 770 лв., представляващи 50 лв. – държавна такса и 720 лв. - адвокатско възнаграждение.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :