О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

№ 744

гр. Плевен, 11.07.2017г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на единадесети юли 2017г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева исково адм.д. № 432/2016г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по искова молба на М.П.К. *** срещу Областна дирекция „Земеделие” – Плевен с цена на иска 32 951 лв. за присъждане на обезщетение за причинени имуществени вреди, произтичащи от нищожен акт на административния орган.

Производството е по чл. 203 и следващите от Административно-процесуалния кодекс.

Ищецът е депозирал молба Вх. № 2044/07.06.2017г., с която заявява, че оттегля исковата си молба. Препис от молбата за оттегляне на иска е изпратена на ответника за изразяване на становище от Директора на ОДЗ – Плевен дали е съгласен с оттеглянето на исковата молба.

В писмено становище ответникът, чрез директора на ОДЗ – Плевен е изразил съгласие с оттеглянето на ИМ. На осн. чл. 78 ал.4 и чл. 81 от ГПК претендира присъждане на юрисконсултско възнаграждение в назмер на 1502,82 лв., изчислено съгласно разпоредбите на чл.7 ал.2 т.4 от Наредба № 1/2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

Съдът счита, че е налице валидно оттегляне на иска при условията  на чл. 232 от ГПК, направено след първото заседание по делото като е налице и съгласие на ответника. Поради десезирането на съда исковата молба следва да се остави без разглеждане, а производството по делото да се прекрати.

Съгласно чл. 78 ал.4 от ГПК ответникът има право на разноски и при прекратяване на делото, а съгласно ал.8 в полза на юридически лица се присъжда и възнаграждение в размер, определен от съда, ако те са били защитавани от юрисконсулт, размерът на присъденото юрисконсултско възнаграждение не може да надхвърля максималния размер за съответния вид дело, определен по реда на чл. 37 от Закона за правната помощ в Наредбата за заплащане на правната помощ.

Съгласно чл. 25 ал.1 от тази наредба за защита по административни дела с определен материален интерес възнаграждението е от 100лв. до 300лв. Наредба № 1/2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения не намира приложение относно размера на юрисконсултското възнаграждение.

Предвид прекратяването на съдебното производство, поради оттеглянето на иска, след като е било проведено едно съдебно заседание, но с множество искания и обжалване на постановените съдебни определения, но и без да е даден ход по съществото на спора, съдът счита, че е справедливо в полза на ответника да се присъди юрисконсултско възнаграждение за осъществената процесуална защита в минимален размер – 100 лв.

         Водим от горното и на осн. чл. чл. 232 от ГПК съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на М.П.К. *** срещу Областна дирекция „Земеделие” – Плевен с цена на иска 32 951 лв. за присъждане на обезщетение за причинени имуществени вреди, произтичащи от нищожен акт на административния орган и ПРЕКРАТЯВА производството по делото, поради оттегляне на исковата молба.

ОСЪЖДА М.П.К. *** да заплати на Областна дирекция „Земеделие“ – Плевен юрисконсултско възнаграждение в размер на 100 лв.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :