РЕШЕНИЕ № 370

гр. Плевен, 8 Август 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд Плевен – четвърти състав, в открито съдебно заседание на седемнадесети юли две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

при секретар В. М., изслуша докладваното от съдията Богданова-Кучева административно дело № 429/2017 г. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.62, ал.1, т.3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/.

Образувано е по жалба на Н.Т.Т., ЕГН **********, изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в затвора Белене, срещу Заповед № Л-2218/28.04.2017 г. на Началник отдел „СДВРП“, с която е отхвърлена молбата му да бъде преместен за доизтърпяване на наказанието от затвора в гр. Белене в затвора в гр. Варна.

Жалбоподателят иска оспорената заповед да бъде отменена. Посочва, че в молбата си до ГДИН – София е приложил два броя удостоверения за настоящ адрес от 09.04.2014 г. – негово удостоверение и на жената, с която живее от 12 години – Д. Д. Т., като също е приложил служебна бележка от кметство Кардам, от която е видно, че от години не живее на адреса в Кардам и от 2012 г. там са регистрирани други лица, а той живее в гр. Варна. Посочва, че всички присъди, които е изтърпявал до този момент са изтърпявани в затвора в гр. Варна.

В постъпил отговор на жалбата чрез юрк.Г. /л.37/ се сочи, че заповедта е законосъобразна и се моли жалбата срещу нея да бъде отхвърлена.

Жалбоподателят - редовно призован за откритото съдебно заседание, се явява лично и моли да бъде преместен в затвора в гр. Варна.

Ответникът – Началник отдел „СДВРП“ Комисар Ю. Ш. при Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – София, редовно призован за откритото съдебно заседание, не се явява, представлява се от Н. Н. У. с пълномощно на л. 46 от делото. Моли да бъде потвърдена Заповед № Л-2218/28.04.2017 г. на Началник отдел „СДВРП“, с която е отхвърлена молбата на Н.Т.Т. за преместване от затвора в гр. Белене в затвора в гр. Варна като правилна и законосъобразна. Счита, че същата е издадена от компетентен орган, в рамките на неговите правомощия в съответната форма. Сочи, че видно от представеното по делото копие на лична карта Т. е с постоянен адрес ***. Посочва, че съгласно чл. 58 от ЗИНЗС осъдените се разпределят по ред, определен от Главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, съобразно възможността да изтърпяват наказанието си най-близко до постоянния си адрес, като в този смисъл е издадена и Заповед № Л-919/08.03.2017 г. и в нейната т. 4.1 е посочено, че в затвора в гр. Белене се настаняват лишени от свобода с постоянен адрес ***, Разград, Добрич и Силистра. Сочи, че отделно от това има изискване на минималната жилищна площ, като в този случай се отчита и пренаселеността на затворите. Счита, че в този смисъл, а и във връзка с постоянния адрес жалбоподателят правилно и законосъобразно е разпределен в затвора Белене. Сочи, че видно от доказателствата по делото лишеният от свобода Н.Т.Т. има и друга претенция, за да иска настаняване в затвора в гр. Варна, а именно контактите, които поддържа с Д. Д. Т.. Счита, че това е друго основание, а именно чл. 62, ал. 1, т. 3 от ЗИНЗС, според който преместването може да стане по молба на близките или на лишения от свобода при промяна на постоянния адрес на семейството или на лицата, с които осъденият поддържа контакти. Сочи, че след проверка в Агенцията за социално подпомагане в гр. Варна се установява, че лицето Д. Д. Т. не живее на постоянния си адрес, а живее в гр. Габрово, като в този смисъл не е ясно как преместването му във Варна ще задълбочи контактите му с Т.. Счита, че в този смисъл е прието, че и това посочено от него основание не е основателно и заповедта е издадена след като са обсъдени двете алтернативно посочени основания – за поддържането на контакти с Д. Т. и смяна на адресната регистрация. Посочва, че след смяната на адреса не е проблем да бъде преразгледана молбата на Н.Т.Т., предвид облекчената процедура за преместване е необходимо да подаде ново заявление.

От събраните по делото доказателства се установява следната фактическа обстановка:

Видно от справката на л.16, Т. е постъпил в затвора – София на 27.11.2015 г., а на 02.08.2016 г. е преместен в затвора – Белене. Видно от същата справка, същият има близки - съпруга А. В. Т., живееща в с.Кардам, общ. Генерал Тошево, дъщеря – М. Н. М., живееща в гр. Генерал Тошево, и брат И. Т. П., живущ в гр.Варна. Т. е подал молба вх.№ 1075/08.03.2017 г. до директора на ГДИН /л.9/, с която моли да бъде преведен в затвора – Варна, тъй като този затвор е на 80 км от постоянния му адрес, и от 24.09.2015 г. не се е виждал близките си. Приложена е служебна бележка /л.10/ от кметството в с.Кардам, община Генерал Тошево, област Добрич, съгласно която Т. е жител на селото, но от години не живее в селото, на адреса ул.“Оброчище“ №23 живеят други лица, и Т. има заявен настоящ адрес в гр.Варна. По преписката са приложени удостоверения за настоящ адрес в гр.Варна от 09.04.2014 г. на Т. и на Д. Д. Т., за която последният твърди, че живее на семейни начала /л.л.11,12/. Приложено е и решение на ТЕЛК по отношение на Т. /л.13/. По отношение на Т. е направено социално проучване от Дирекция социално подпомагане /ДСП/ Варна /л.15/, съгласно което същата не живее на адрес в гр.Варна, а по данни на съседите живее в гр.Габрово. Установено е при проверка в интегрираната информационна система, че Т. получава месечни добавки по реда на Закона за интеграция на хората с увреждания /ЗИХУ/ от месец март 2016 г. от ДСП гр.Габрово.

Въз основа на молбата на Т. е постановена процесната заповед № Л-2218/28.04.2017 г. на началник отдел „СДВРП“. В същата се сочи, че лицето законосъобразно и в съответствие с чл.58 от ЗИНЗС и т.4.1 от заповед №Л-919/08.03.2017 г. е настанено в затвора гр.Белене за изтърпяване на наложеното му наказание, доколкото постоянния му адрес е на територията на област Добрич. Посочено е, че удостоверенията за настоящ адрес не могат да обусловят преместване в друг затвор, и не е налице хипотезата на чл.62, ал.1, т.3 от ЗИНЗС. На това основание молбата е била отхвърлена. Т. е бил запознат със заповедта на 10.05.2017 г., видно от отбелязването на самата заповед /л.3/, а на 12.05.2017 г. е подал жалба срещу нея пред съда, видно от поставения входящ номер от органа на л.2 от делото.

По делото са приобщени удостоверения за постоянен адрес на Т. и Т. от 19.05.2017 г. /л.л.22,23/, съгласно които от 19.05.2017 г. същите имат постоянни адреси в гр.Варна. Приобщена е заповед № Л-1301/27.03.2017 г. на главния директор на ГДИН /л.33/, съгласно която на началник отдел „Социални дейности и възпитателна работа с правонарушителите“ комисар Ш. /подписал процесната заповед/ въз основа на чл.62, ал.4 от ЗИНЗС се възлага да премества лишени от свобода от един затвор в друг в случаите на чл.62, ал.1, т.1-3 и т.5 от ЗИНЗС, както и да прави отказ за преместването. Приобщена е заповед № Л.919/08.03.2017 г. на главния директор на ГДИН /л.л.34,35/, съгласно която осъдените лишени от свобода от закрит тип се настаняват в затвора гр.Белене, когато са от област Добрич, а в затвора Варна и затворническото общежитие „Разделна“ се настаняват  лишени от свобода от закрит тип от област Варна.

Така установеното от фактическа страна води до следните правни изводи:

Жалбата е подадена в срок, от надлежна страна – неин адресат, който има правен интерес от оспорването, тъй като със заповедта се засягат по неблагоприятен начин правата му, поради което е допустима.

Административен съд Плевен, четвърти състав, като провери законосъобразността на оспорвания акт, съобрази доводите на страните и представените доказателства, намира подадената жалба за неоснователна.

Съобразно нормата на чл. 62, ал.1 ЗИНЗС преместването на лишени от свобода от един затвор в друг се извършва със заповед на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в изрично посочени хипотези, а именно: 1. при включване на обучения, в курсове за придобиване на специалност, за повишаване на квалификацията или за работа - при изявено желание от лишения от свобода, 2. при настаняване на лечение в болнично заведение по лекарско предписание, 3. по молба на близките или на лишения от свобода при промяна на постоянния адрес на семейството или на лицата, с които осъденият поддържа контакти, 4. по предложение на началника на затвора при възникване на психологическа несъвместимост, конфликти със служители или лишени от свобода- пострадали или близки на пострадалите от извършеното престъпление, или при наличие на други важни съображения, свързани с ресоциализацията, с безопасността на лицето и сигурността в местата за лишаване от свобода и 5. при необходимост с цел съобразяване с изискванията на чл. 43, ал.3 ЗИНЗС, в този случай се взема предвид и желанието на лишения от свобода. Като ал.4 на чл.62 сочи, че главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" може със заповед да делегира правомощия по ал. 1, т. 1 - 3 и 5 на своите заместници или на началник на отдел в главната дирекция, който е с висше юридическо образование. Видно от приложената по делото заповед № Л-1301/27.03.2017 г. на главния директор на ГДИН, подписалият процесната заповед началник отдел „Социални дейности и възпитателна работа с правонарушителите“ комисар Ш. е надлежно упълномощен да премества лишени от свобода от един затвор в друг в случаите на чл.62, ал.1, т.1-3 и т.5 от ЗИНЗС, както и да прави отказ за преместването. Следователно заповедта е постановена от компетентен орган.

 

 

 

 

Актът е в надлежна писмена форма и съдържа мотиви, доколкото са изложени фактически основания за непревеждането на лишения от свобода от затвора гр.Белене в затвора гр. Варна. Посочено е, че същият законосъобразно е настанен в затвора Белене при съобразяване със заповедта на главния директор на ГДИН за разпределяне на лишените от свобода. Посочена е и разпоредбата на чл.58 от ЗИНЗС, съгласно която разпределението е въз основа на постоянния адрес на лицата, и че постоянния адрес на Т. *** обуславя настаняването му в затвора Белене. Посочено е, че наличието на заявени настоящи адреси в гр.Варна на лишения от свобода и лицето, за което твърди, че съжителства с него не попада в хипотезата на чл.62, ал.1, т.3 от ЗИНЗС. Следователно е осигурена възможността на жалбоподателя да разбере мотивите на органа и да реализира правото си на обжалване.

 

 

 

 

При извършената от съда проверка досежно спазването на нормативно установената процедура по издаването на акта, съдът не констатира допуснати нарушения на административно-производствените правила, които да обуславят отмяната на акта като незаконосъобразен на това основание. Същият е съобразен и с приложимите материалноправни разпоредби на ЗИНЗС.

 

 

 

 

Законово регламентираните основания за преместването на лишените от свобода са определени в нормата на чл. 62, ал.1 от ЗИНЗС, съгласно която разпоредба преместването на лишени от свобода от един затвор в друг се извършва при: включване в обучения, в курсове за придобиване на специалност, за повишаване на квалификацията или за работа - при изявено желание от лишения от свобода /чл. 62, ал.1, т.1/; при настаняване на лечение в болнично заведение по лекарско предписание /чл. 62, ал.1, т.2/; по молба на близките или на лишения от свобода при промяна на постоянния адрес на семейството или на лицата, с които осъденият поддържа контакти /чл. 62, ал.1, т.3/; по предложение на началника на затвора при възникване на психологическа несъвместимост, конфликти със служители или лишени от свобода - пострадали или близки на пострадалите от извършеното престъпление, или при наличието на други важни съображения, свързани с ресоциализацията, с безопасността на лицето и сигурността в местата за лишаване от свобода /чл. 62, ал.1, т.4/ и при необходимост с цел съобразяване с изискванията на чл. 43, ал.3, като в този в този случай се взема предвид и желанието на лишения от свобода.

 

 

 

 

Въз основа на събраните по делото доказателства съдът приема, че в случая не са налице материалноправните предпоставки по чл. 62, ал.1, т.3 от ЗИНЗС за преместването на жалбоподателя в друг затвор, по негово желание към датата на подаване на молбата и към датата на произнасяне на органа. В молбата пред органа не са посочени кои са неговите близки, с които поддържа контакти. Видно от справката, същият има съпруга, дъщеря и брат, но не твърди конкретно да поддържа контакти с някои или всички тях и настаняването му в затвора Белене следователно не би могло да попречи на контакти с тези лица. Още повече, въпреки че сочи в приложената по делото справка, че има съпруга, Т. твърди, че съжителства с друга жена - Д. Д. Т., като заявява, че съжителства с нея от 12 години. За същото лице – Т., е установено, че въпреки настоящия й адрес в гр.Варна постоянно пребивава в гр.Габрово и там получава месечни добавки по ЗИХУ. От тази гледна точка това лице – Т., по-лесно може да поддържа контакти с Т. ***, доколкото затвора Белене е по-близо Габрово отколкото затвора Варна. Няма данни членове на семейството на л.св.Т. или негови близки, с които поддържа контакти, да са променили постоянния си адрес и да са подавали молби за преместването му в друг затвор. С оглед изложеното съдът намира, че доколкото в случая не се доказа наличието на нито едно от нормативно установените условия за преместване в друг затвор по заявено искане от лишения от свобода, законосъобразно компетентния административен орган е оставил без уважение молбата на Т..

 

 

 

 

 

 

 

 

Предвид гореизложеното съдът приема, че оспореният отказ за преместване в друг затвор, обективиран в Заповед № Л-2218/28.04.2017 г. на Началник отдел „СДВРП“, е постановен от компетентен административен орган, в изискуемата писмена форма, в съответствие с приложимия материален закон и при спазване на административно-производствените правила, поради което е правилен и законосъобразен. Жалбата се явява неоснователна и като такава, следва да бъде отхвърлена.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 172, ал. 2 от АПК, Административен съд Плевен, четвърти състав

 

РЕШИ:

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на Н.Т.Т., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в затвора Белене, срещу Заповед № Л-2218/28.04.2017 г. на Началник отдел „СДВРП“, с която е отхвърлена молбата му да бъде преместен за доизтърпяване на наказанието от затвора в гр. Белене в затвора в гр. Варна.

Решението на основание чл.62, ал.3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража е окончателно и не подлежи на оспорване.

                                              

                                                                  СЪДИЯ: /п/