ОПРЕДЕЛЕНИЕ

561

гр.Плевен, 30.05.2017 г.

 

Административен съд – Плевен, пети състав, в закрито заседание на тридесети май две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                          Съдия-докладчик: Снежина Иванова

 

 

като разгледа докладваното от съдията  исково административно дело № 423 по описа за 2017 на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело  е образувано, тъй като с определение № 311 от 23.05.2017 година по адм. дело № 155 по описа за 2017 г на Административен съд Ловеч изпратена по подсъдност  жалба на А.Ю.Ю., ЕГН : **********,*** с искане да се осъди ЗО „Атлант” Троян за претърпени вреди  и да се присъди обезщетение в размер на 50 000 лева. АС Ловеч е приел, че делото е подсъдно на АС Плевен, тъй като ищецът  е приведен в Затвора Плевен на 28.04.2017 година. В определението се посочва, че претенцията е по чл. 284, ал. 1  вр. ал. 2 от ЗИНЗС и компетентен е административният съд по място на увреждането или по настоящ адрес на лицето и в случая с оглед обстоятелството, че Ю. от април 2017 година е в Затвора Плевен, то компетентен е Административен съд- Плевен.

Съдът обаче намира, че делото не му  е подсъдно, тъй като ако се приеме, че производството е по чл. 284 от ЗИНЗС , то лицето избира, дали жалбата ще бъде разгледана от съда по място на увреждането или по място на настоящия му адрес и с оглед обстоятелството, че жалбата е подадена до АС Ловеч, то волята на Ю. е именно този съд да разгледа жалбата му.

Съдът, с оглед заявеното от лицето, че иска присъждане на обезщетение в размер на 50 000 лева за причинени вреди, то искът е с правно основание чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ, то съгласно разпоредбата на чл. 7 от ЗОДОВ, че искът за обезщетение за вреди се предявява пред съда по мястото на увреждането или седалище на ищеца и с оглед изричното подаване на жалбата до АС Ловеч, то съдът приема че лицето иска да бъде разгледана претенцията му именно от съда по място на увреждането и намира, че следва делото да бъде прекратено и да бъде изпратено на Върховен административен съд за определяне на съд, който да разгледа исковата претенция на Ю. с оглед заявеното желание местно компетентен да бъде съда по място на увреждане.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 135, ал. 3 от АПК вр. чл. 7 от ЗОДОВ, Административен съд –Плевен, пети състав

                                    

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява съдебното производство по и.адм. дело № 423 по описа за 2017 година на Административен съд –Плевен.

Изпраща по подсъдност жалба на А.Ю.Ю., ЕГН : **********,*** с искане да се осъди ЗО „Атлант” Троян за претърпени вреди  и да се присъди обезщетение в размер на 50 000 лева, на Върховен административен съд за определяне на съда, който да разгледа същата.

Определението да се съобщи  Ю.Ю., ЕГН : **********,***.

Определението не подлежи на оспорване.

 

 

СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: