ОПРЕДЕЛЕНИЕ 857

гр. Плевен, 04.08.2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в закрито заседание на четвърти август две хиляди и седемнадесета година в състав:                   

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

               ЧЛЕНОВЕ: КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

     СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

изслуша докладваното от съдия Богданова-Кучева касационно административно дело № 416 по описа на съда за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 215 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

          Образувано е по жалба от Г.В.Н. *** срещу определение № 367/21.04.2017 г., постановено по н.а.х. дело № 803 по описа на Районен съд – Плевен за 2017 г., с което е оставено без разглеждане жалбата на лицето срещу електронен фиш /ЕФ/ серия К 1423603, издаден от МВР-Плевен и е прекратено съдебното производство по делото.

          РС-Плевен е приел, че жалбата срещу ЕФ не е подадена нито в 14 дневния срок от получаване на фиша, нито в 14 дневния срок от съобщението на отказа за анулиране на фиша при направено възражение по чл. 189, ал. 6 от ЗДвП, поради което жалбата е недопустима и е оставена без разглеждане, а производството по делото е прекратено.

          Определението е неправилно.

На първо място съдът неправилно е приел, че жалбата се отнася до ЕФ, всъщност жалбата се отнася до отказа на Началник сектор Пътна полиция към ОД на МВР – Плевен де се анулира, издадения ЕФ и само алтернативно е насочена към ЕФ.

ЕФ е връчен на П. С. И. на 10.02.2017 г., видно от разписка приложена на л. 15 от н.а.х. делото. На 17.02.2017 г. настоящия жалбоподател е подал пред ОД на МВР – Плевен декларация за предоставяне на информация по нарушение на чл. 189, ал. 5 от ЗДвП, с която е уведомил органа, че на 16.11.2016 г. МПС с рег. № ЕН ***ВС, марка Рено, модел Еспейс е било предоставено на И. Й. С. с адрес гр. Плевен, кв. ***. Началник сектор Пътна полиция изпраща на жалбоподателя писмо рег. № 31600-6946/22.02.2017 г. съобщава на Г.Н., че отказва да анулира ЕФ, тъй като същият е бил връчен на 03.01.2017 г. и е влязъл в законна сила. Доказателствата за това твърдение на административния орган не са налични по делото. Няма доказателства по н.а.х. делото и кога това писмо е било връчено на санкционираното лице. Във връзка с последното, съдът е изискал доказателства от куриерската служба, доставила писмото Star post, която сочи че е доставено на получателя в следващия работен ден след получаването му в техния офис. С писмо вх. № 2343/27.06.2017 г. Началник сектор ПП при ОД на МВР-Плевен декларира, че писмото е предадено на куриерската служба на 23.02.2017 г., за което е представен и опис на предадените пратки от тази дата. Но конкретно твърдение, кога е връчено писмото няма, нито доказателства за това, поради което не може да бъде установено категорично кога е връчено писмото с отказа да бъде анулиран ЕФ. При тази липса на доказателства, следва да се приеме, че жалбата срещу отказа да бъде анулиран ЕФ е допустима и следва да бъде разгледана от районния съд.

Още повече в самото придружително писмо санкционният орган сочи, че жалбата е основателна и е допусната грешка при връчването на ЕФ.

С оглед изложеното, оспореното определение е неправилно и несъответно на събраните по делото доказателства и закона, поради което следва да бъде отменено, а делото върнато на същия съда и състав за продължаване на съдопроизводствените действия.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 235 от АПК вр. Чл. 63, ал. 2 от ЗАНН Административен съд – Плевен, втори касационен състав

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ определение № 367/21.04.2017 г., постановено по н.а.х. дело № 803 по описа на Районен съд – Плевен за 2017 г., с което е оставена без разглеждане жалбата на Г.В.Н. *** срещу електронен фиш серия К 1423603, издаден от МВР-Плевен и е прекратено съдебното производство по делото И ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА:

          ВРЪЩА н.а.х. дело № 803 по описа на Районен съд – Плевен за 2017 г. за продължаване на съдопроизводствените действия от същия съд и състав.   

Определението не подлежи на оспорване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.