ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 558

гр.Плевен, 30.05.2017 г.

 

Административен съд – Плевен, пети състав, в закрито заседание на тридесети май две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                         

Съдия: Снежина Иванова

 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 414/2017 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по жалба от С.Т. *** срещу изричен отказ по ЗДОИ на зам. главен прокурор при Върховна касационна прокуратура.

Съдът намира, че следва делото да бъде изпратено по подсъдност на Административен съд –София град.

Съгласно разпоредбата на чл.40, ал.1 от Закон за достъп до обществена информация, решенията за предоставяне на достъп до обществена информация или за отказ за предоставяне на достъп до обществена информация се обжалват пред административните съдилища или пред Върховния административен съд в зависимост от органа, който е издал акта, по реда на Административнопроцесуалния кодекс. В случая искането за достъп по обшествена информация е изпраетоно до ВКП -София и е налице произнасяне с писмо от 03.04.2017 година и делото е подсъдно на административните съдилища като първа инстанция. По отношение на местно компетентния да разгледа и да се произнесе по жалбата съд, приложима е разпоредбата на чл. 133 от АПК. Принципът е , че делата по оспорване на индивидуални административни актове, се разглеждат от административния съд по седалището на териториалната структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес или седалището на жалбоподателя. Посоченият в жалбата адрес на жалбоподателя е в гр. Плевен, но органът, който следва да се произнесе е ВКП , която няма териториална структура в гр.Плевен, по аргумент от разпоредбата на чл.136, ал.1 от Закон за съдебната власт. На това основание приложима относно определяне на подсъдността се явява разпоредбата на чл.133, ал.2, т.2 от АПК, съобразно която  делата по ал. 1 на чл.133 се разглеждат от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения индивидуален административен акт, когато администрацията на органа, издал оспорения акт, няма териториална структура. Ето защо компетентен да се произнесе по редовността, допустимостта и основателността на подадената жалба от С.Т. *** против изричен отказ за предоставяне на достъп до обществена информация по реда на ЗДОИ е Административен съд-София град.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 135, ал. 1 и ал. 2  от АПК, Административен съд – Плевен, пети състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява съдебното производство по адм. дело № 414 по описа за 2017 година на Административен съд –Плевен.

Изпраща делото по подсъдност на Административен съд-София град.

Препис от определението да се връчи на С.Т. и на заместник на главния прокурор при ВКП.

Определението не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: