ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 584

гр.Плевен, 2 Юни 2017 год.

                                                       

Административен съд - гр.Плевен, VІІ-ми състав, в закрито съдебно заседание на втори юни  две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                                       Председател: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело №413/2017 г. по описа на Административен съд – Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството по делото е образувано по жалба от ФК „Ювентус-95” с.Малчика, представлявано от председателя на УС А. Г., чрез адв.М. ***, против Решение №293/10.05.2017г. на Общински съвет-Левски за разпределение на средствата за спортни дейности на спортните клубове за 2017г.

            В жалбата са изложени съображения за незаконосъобразност на оспореното решение, като прието при допуснати нарушения на процедурата, несъответствие с Наредба №28  за условията, реда и критериите за финансово подпомагане на спортните клубове и развитието на спорта за всички в Община Левски и с целта на закона. Иска се отмяна на решението. Направено е и особено искане за спиране на предварителното изпълнение на оспореното решение, като се твърди, че изпълнението му в този вид би причинило значителна и трудно поправима вреда на отбора.

            При проверка редовността на жалбата съдът е указал на оспорващия да представи по делото, в 7-мо дневен срок от съобщението, удостоверение за съществуването и представителството на футболния клуб, вкл. доказателства, че последният е юридическо лице с нестопанска цел вписан в централния регистър на МП; документ за внесена по сметка на Административен съд-Плевен държавна такса в размер на 10лв.,пълномощно на адв.М., чрез която е подадена жалбата или представляващият футболния клуб на приподпише същата; както и да се посочи дали се обжалва решението в неговата цялост или само в частта касаеща одобрената сума за ФК „Ювентус-95” с.Малчика. Оспорващият е предупреден за последствията от неизпълнение на дадените указания. На оспорващия е указано още, да представи по делото доказателства за твърдяните значителни или труднопоправими вреди, които би търпял от предварителното изпълнение на оспореното решение.

            На ОбС-Левски е изпратен препис от жалбата, като е указан срок за представяне на становище по искането за спиране на предварителното изпълнение и за представяне на заверено копие от преписката образувана по приемане на оспореното решение.

            С молба вх.№1955/01.06.2017г. от адв.М. е представен документ за внесена държавна такса, надлежно пълномощно и удостоверение за актуално състояние на ФК, като се посочва изрично, че с подадената жалба се оспорва решението на общинския съвет в частта, касаеща разпределението на средствата за ФК „Ювентус-95” с.Малчика и ОФК „Левски-2007” гр.Левски. Не са представени доказателства за твърдяните вреди, но се сочи, че представляващият ОФК” Левски-2007” гр.Левски е изтеглил вече сумата от 30000лева от разпределените средства за отбора му, като тези средства се използват за заплащане заплати на футболистите на отбора, което е недопустимо при аматьорските отбори.

            С писмо от 30.05.2017г. от ОбС-Левски е изпратена преписката образувана по приемане на оспореното решение, без да е изразено становище по жалбата и по искането за спиране на предварителното изпълнение.

            Предвид горното, на основание  чл.157 ал.1 от АПК делото следва да бъде насрочено в открито съдебно заседание и страните да бъдат призовани.

На основание чл.154 ал.1 във връзка с чл.153 ал.1 от АПК следва да се конституират  страните по делото, а именно- за оспорващ ФК „Ювентус-95” с.Малчика,  за административния орган – Общински съвет-Левски и като заинтересована страна – ОФК „Левски-2007” гр.Левски.

            На основание чл.163 ал.2 от АПК, на административния орган следва да се укаже, че в 14-дневен срок от получаване на съобщението може да представи писмен отговор по жалбата и да сочи доказателства, като представи писмените, с които разполага.

            На основание чл.170 ал.1 от АПК, на административния орган и на заинтересованата страна, за която оспореният акт е благоприятен следва да се укаже, че носят доказателствената тежест за установяване съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения акт и изпълнението на законовите изисквания за неговото издаване, а на оспорващия следва да се укаже, че носи доказателствената тежест относно твърдяните факти и обстоятелства.

            На заинтересованата страна следва да се изпрати препис от жалбата и доказателствата към нея, като се укаже, че в 14-дневен срок от получаване на съобщението може да представи писмен отговор по жалбата и да сочи доказателства, като представи писмените, с които разполага, както и да представи по делото доказателства за регистрирането им като юридическо лице с нестопанска цел.

Ответникът следва да бъде задължен да представи по делото доказателства за спазване на процедурата по внасяне и гласуване на оспореното решение, вкл.  заверено копие от Правилника за работата и дейността на Общински съвет-Левски и заверено копие от Наредба №28 за условията, реда и критериите за финансово подпомагане на спортните клубове и развитието на спорта за всички в Община Левски.

По отношение направеното искане за спиране на предварителното изпълнение на оспореното решението съдът съобрази следното:

Нормата на чл.166 ал.1 от АПК регламентира, че оспорването спира изпълнението на административния акт.

В оспореното решение не е допуснато предварително изпълнение на акта, а в случая е неприложима и нормата на чл.166 ал.4 от АПК, тъй като няма допуснато предварително изпълнение по силата на отделен закон.

Ето защо е приложима общата разпоредба на чл.166 ал.1 от АПК и със самото обжалване  на процесното решение на Общински съвет Левски е спряно неговото изпълнение. В този смисъл е и чл.45 ал.4 изр.3 от ЗМСМА, съгласно който оспорването спира изпълнението на индивидуалните и на общите административни актове и действието на подзаконовите нормативни актове, освен ако съдът постанови друго. Предвид последното, искането за спиране изпълнението на Решение №293/10.05.2017г. на Общински съвет-Левски за разпределение на средствата за спортни дейности на спортните клубове за 2017г. е без предмет и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството в тази част да бъде прекратено.

            Воден от горното, съдът

 

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

           

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ направеното в жалбата искане на ФК „Ювентус-95” с.Малчика, представлявано от председателя на УС А. Г., за спиране предварителното изпълнение на Решение №293/10.05.2017г. на Общински съвет-Левски за разпределение на средствата за спортни дейности на спортните клубове за 2017г.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №413 по описа за 2017г. на Административен съд-Плевен в тази  му част.

НАСРОЧВА административно дело №413/2017г. по описа на Административен съд Плевен по отношение законосъобразността на Решение №293/10.05.2017г. на Общински съвет-Левски за разглеждане в открито съдебно заседание на 12.07.2017г. от 11,00 часа, за която дата да се призоват страните.

            КОНСТИТУИРА като страни по делото, както следва:

-Оспорващ: ФК „Ювентус-95” с.Малчика, 

-Ответник: Общински съвет-Левски

-Заинтересована страна – ОФК „Левски-2007” гр.Левски.

УКАЗВА на административния орган, че в 14-дневен срок от получаване на съобщението, може да представи писмен отговор по жалбата и да сочи доказателства, като представи писмените, с които разполага.

УКАЗВА на административния орган и на заинтересованата страна, за която оспореният акт е благоприятен, че носят доказателствената тежест за установяване съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения акт  и изпълнението на законовите изисквания за  неговото издаване.

УКАЗВА на оспорващия, че носи доказателствената тежест за твърдяните от него факти и обстоятелства.

ПРЕПИС от жалбата и доказателствата към нея да се изпратят на  заинтересованата страна.

УКАЗВА на заинтересованата страна, че в 14-дневен срок от получаване на съобщението, може да представи писмен отговор по жалбата и да сочи доказателства, като представи писмените, с които разполага, както и да представи по делото доказателства за регистрирането като юридическо лице с нестопанска цел.

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 7-мо дневен срок от съобщението, да представи по делото доказателства за спазване на процедурата по внасяне и гласуване на оспореното решение, вкл.  заверено копие от Правилника за работата и дейността на Общински съвет-Левски и заверено копие от Наредба №28 за условията, реда и критериите за финансово подпомагане на спортните клубове и развитието на спорта за всички в Община Левски.

            ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните в производството да сочат и други доказателства в подкрепа на техните твърдения.

            Определението в прекратителната му част подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-мо дневен срок от съобщаването му, в останалата част определението не подлежи на оспорване.

Преписи от определението да се изпратят на страните.

 

                                                                                              СЪДИЯ: