ОПРЕДЕЛЕНИЕ

535

гр. Плевен , 25.05.2017 год.

 

Административен съд-гр.Плевен, VІ-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети май    две хиляди и седемнадесета година, в състав:                                                               Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №392  по описа на Административен съд-Плевен за 2017 год.  и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Постъпила е жалба от  Г.И.Г.,***, в която сочи, че обжалва съдебен акт №201/2015 год. на Районен съд-Червен бряг, обвиняем по което дело е Г. К. П..  Сочи, че предявява срещу последния граждански иск като потърпевш в размер на 150 000 лева вследствие на това, че П. на 01.03.2015 год. е отишъл в дома на жалбоподателя, с пушка е убил кучето му, заплашвал е близките му и в резултат на това те се намират в стрес. Сочи, че е заплашил  и самия жалбоподател и той се намира в стрес. Моли съда да насрочи дело и да разпита посочени от него свидетели. Претендира да му бъде предоставена правна помощ.

По образуваното в Административен съд-Плевен адм.дело №392/2017 год. е налична единствено жалбата на Г.. Ето защо съдът е изискал от РС-Червен бряг да окомплектова и изпрати в съда преписката във връзка с жалбата, по повод на което по делото е представено описаното в жалбата нохд №201/2015 год. на РС-Червен бряг. Настоящият състав на съда, като се запозна със същото установи, че се касае за образувано наказателно общ характер дело, по което е постановена присъда № 59/29.09.2016 год., с която подсъдимият Г. К. П. е бил признат за виновен в извършването на престъпления, а настоящият жалбоподател – Г.И.Г. е бил разпитан като свидетел по същото дело. Г. е подал и молба по наказателното дело, с която е поискал да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец. Присъдата по нохд №201/2015 год. е влязла в законна сила на 17.10.2016 год.

Искането по настоящото дело също е в смисъл, че се предявява граждански иск в размер на 150 000 лева във връзка с нохд  №201/2015 год. на Районен съд-Червен бряг, обвиняем по което дело е Г. К. П., в качеството на Г. на потърпевш вследствие на това, че П. на 01.03.2015 год. е отишъл в дома на жалбоподателя, с пушка е убил кучето му, заплашвал е близките му и в резултат на това те се намират в стрес.

Настоящият състав на съда намира, че така подадената жалба от Г.И.Г.,***, против  съдебен акт по дело №201/2015 год. на Районен съд-Червен бряг и с искане за присъждане на обезщетение,  не подлежи на разглеждане от Административен съд Плевен. На административните съдилища, на основание чл.128, ал.1 и ал.2 от АПК, са подведомствени всички дела по искания за:

1. издаване, изменение, отмяна или обявяване на нищожност на административни актове и административни договори;

2. обявяване на нищожност или унищожаване на споразумения по този кодекс;

3. изпълнение на административен договор, доколкото не е предвидено друго в специален закон;

4. защита срещу неоснователни действия и бездействия на администрацията;

5. защита срещу незаконно принудително изпълнение;

6. обезщетения за вреди от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на административни органи и длъжностни лица;

7. обезщетения за вреди от принудително изпълнение;

8. обявяване на нищожност, обезсилване или отмяна на решения, постановени от административните съдилища;

9. установяване неистинността на административни актове по този кодекс.

10. искове за установяване съществуването или несъществуването на едно административно право или правоотношение, при наличие на интерес от това и липса на  друг ред за защита.

Жалбоподателят не оспорва административен акт, действие и/или бездействие, административен договор или друго измежду гореизброеното, а претендира обезщетение за вреди в качеството си на пострадало лице от престъпление. Защитата в този случай се осъществява по общия гражданскоправен ред, регламентиран в ГПК, от общите  съдилища-районен или окръжен в зависимост от цената на иска. В случая претенцията е в размер на 150 000 лева, поради което компетентен да се произнесе по редовността, допустимостта и основателността на „жалбата” е Окръжен съд-Плевен, на когото делото следва да се изпрати.

Воден от горното  и на основание чл.135, ал.1 и ал.2 от АПК , съдът  

 

                                                          О П Р Е Д Е Л И :

 

ДА СЕ ВЪРНЕ на Районен съд-Червен бряг производството по нохд №201 по описа на съда за 2015 год.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №392 по описа на Административен съд –гр.Плевен за 2017 год.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Окръжен съд-Плевен.

            Определението не подлежи на оспорване. Копие от същото да се изпрати на жалбоподателя.

                                                                      

 

                                                                                  СЪДИЯ: