ОПРЕДЕЛЕНИЕ

510

гр.Плевен, 19.05.2017 г.

 

Административен съд – Плевен, пети състав, в закрито съдебно заседание на деветнадесети май две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                          Съдия: Снежина Иванова

 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 388/2017 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано, тъй като с определение № 2886/05.05.2017 година АССГ, 36 състав е прекратил съдебното производство и е изпратил делото по подсъдност на настоящия съд.

Жалбата е подадена от Фондация за околна среда и земеделие, седалище и адрес на управление с. Любеново, ул. „Лазар Деков № 8, представлявано от А.В. *** срещу заповед № РД-11-657/27.03.2017 година на изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, с която се разрешава пускането на пазара за ограничена и контролирана употреба на територията на Република България 14 000 л продукт за растителна защита с търговско наименование Пончо 600 ФС.

В жалбата се излагат  доводи за незаконосъобразност на акта, тъй като липсват мотиви, издаден е в нарушение на административно-производствените правила, тъй като не е имало възможност за участие на заинтересовани лица. Посочва се , че актът е общ административен акт и за оспорващия е налице правен интерес от оспорване, тъй като предмета на дейност на оспорващия е свързан със защита и опазване на околната среда. Направено е искане за спиране на изпълнението на заповедта, тъй като изпълнението й може да причини значителни и трудно поправими вреди.

С определение от 15.05.2017 година съдът е изискал доказателства от оспорващия за значителните и трудно поправими вреди, които биха настъпили от изпълнението на акта  и с писмо от 18.05.2017 година е представена брошура от януари 2017 година „Неоникотиноидните пестициди и рисковете за околната среда: доклад за научните доказателства след 2013 година”  и компактдиск.

С писмо от 19.05.2017 година от административния орган са изпратени данни, че оспорената заповед е публикувана на 28.03.2017 година на сайта на агенцията и административната преписка.

Съдът като се запозна с жалбата, представената преписка и като съобрази закона, намира, че жалбата е недопустима, като подадена от лице, което няма правен интерес от оспорването.

Съгласно   чл. 62, ал. 4 във връзка с ал. 2 от Закона за защита на растенията е разписано, че в тридневен срок от получаване на предложение на СПРЗ по чл. 54 изпълнителният директор на БАБХ със заповед разрешава пускането на пазара за ограничена и контролирана употреба на продукт за растителна защита или мотивирано отказва разрешаването на продукта за растителна защита за пускане на пазара за ограничена и контролирана употреба, когато няма опасност за растенията и растителните продукти или опасността може да бъде овладяна по друг начин, като съгласно ал. 4 на същата разпоредба отказът по ал. 2 се съобщава и може да се обжалва по реда на Административно-процесуалния кодекс. Така формулираната процедура навежда на извода, че се касае за регистърно производство, което се развива между заявителя и административния орган, поради което законодателят е предвидил, че само отказът подлежи на обжалване. В конкретния случай административното производство е започнало по заявление вх. № 18003/ 06.12.2016 г на  Байер България ЕООД  и именно във връзка с това заявление е постановена заповедта и с оглед разпоредбата на ал. 4 на чл. 62, че на обжалване подлежи отказът да се пусне на пазара и употреба на продукта, то жалбата на Фондация за околна среда и земеделие е недопустима, тъй като не е налице правен интерес от оспорване и не следва да бъде разгледана по същество и следва да се прекрати и съдебното производство. Фондацията, макар и с предмет на дейност –опазване на околната среда, пчелите и други, не е страна в производството и по отношение на същата не се пораждат права и задължения, а такива възникват за земеделските стопани и лицата, които ползват продукта в съответните области, в които е разрешен продукта за ползване, за директорите на областни дирекции „Земеделие”, които следва да осъществят контрол по употребата и сеитбата на семена с продукта.

Предвид горепосоченото – недопустимост на жалбата, то и искането за спиране на предварителното изпълнение на заповед № РД-11-657/27.03.2017 година на изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, с която се разрешава пускането на пазара за ограничена и контролирана употреба на територията на Република България 14 000 л продукт за растителна защита с търговско наименование Пончо 600 ФС, е недопустимо. Същото е подадено  е след 3-дневния срок по чл. 60, ал. 4 вр. чл. 166, ал. 2 от АПК, тъй като заповедта е съобщена на 28.03.2017 година на интернет страницата на Агенцията, а жалбата с оглед пощенско клеймо на л. 17 по делото, е подадена на 10.04.2017 година т.е. след изтичане на 3-дневния срок за обжалване.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 159, т. 1 от АПК, Административен съд – Плевен, пети състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане жалба  Фондация за околна среда и земеделие, седалище и адрес на управление с. Любеново, ул. „Лазар Деков № 8, представлявано от А.В. *** срещу заповед № РД-11-657/27.03.2017 година на изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, с която се разрешава пускането на пазара за ограничена и контролирана употреба на територията на Република България 14 000 л продукт за растителна защита с търговско наименование Пончо 600 ФС.

Оставя без разглеждане искане на Фондация за околна среда и земеделие, седалище и адрес на управление с. Любеново, ул. „Лазар Деков № 8, представлявано от А.В. *** за спиране на предварително изпълнение на  заповед № РД-11-657/27.03.2017 година на изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, с която се разрешава пускането на пазара за ограничена и контролирана употреба на територията на Република България 14 000 л продукт за растителна защита с търговско наименование Пончо 600 ФС.

Прекратява съдебното производство по адм. дело № 388 по описа за 2017 година Административен съд –Плевен.

Препис от определението да се връчи на Фондация за околна среда и земеделие, седалище и адрес на управление с. Любеново, ул. „Лазар Деков № 8, представлявано от А.В. *** и на изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, гр. София, бул. „Пенчо Славейков” № 15а.

Определението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд  с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му .

 

 

 

 

СЪДИЯ: