Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

№ 336

 

гр. Плевен, 20.07.2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, втори касационен състав, на седми юли две хиляди и седемнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

Членове:       ЕЛКА БРАТОЕВА

  СНЕЖИНА ИВАНОВА   

                           

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ

При Секретар: АНЕТА ПЕТРОВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 377/2017г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на Л.Л.С. *** срещу Решение № 341 от 25.04.2017 г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 684/2017 г. по описа на съда.

С решението си съдът е потвърдил като законосъобразно НП № 17-0938-000124/20.01.2017 г. на Началник-група в Сектор „Пътна полиция“ към  ОДМВР – Плевен, с което на Л.Л.С. *** на осн. чл. 183, ал. 5, т. 1 от ЗДвП е наложено административно наказание „глоба” в размер на 100 лв. за нарушение на чл. 6, т. 1 от ЗДвП, затова че на 08.01.2017 г. в 22:10 ч. в гр. Плевен, на кръстовището на ул. „Стоян Заимов“ и ул. „Вардар“, движейки се по ул. „Стоян Заимов“ в посока ул. „Сан Стефано“, като водач на лек автомобил „Алфа Ромео 147 1,9 ЖТД“ с рег. № ХХХХ преминава на неразрешаващ сигнал на светофарна уредба (червен), работеща в нормален режим.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност, поради нарушение на материалния закон и съществено нарушение на процесуалните правила  – касационни отменителни основания по чл. 348 ал.1 т.1 и т. 2 от НПК. Твърди, че не са разпитани всички свидетели и не са изискани резултатите от видеонаблюдението, като първоинстанционния съд се е задоволил само  с показанията на двамата полицаи, които потвърждават фактическите обстоятелства, изложени в акта и НП. Посочва, че като не е извършил проверка на твърденията в жалбата, съдът е допуснал съществено процесуално нарушение, засягащо правото му на защита и водещо до неправилност на решението, както и че не е изпълнил задължението си да установи всички факти и обстоятелства, като не е проявил необходимата активност за установяване на обективната истина. Сочи, че не са изпълнени всички изисквания на чл. 42 от ЗАНН, като в съставения му АУАН липсва отбелязване за отнетия контролен талон. Навежда доводи за нарушения на чл. 40 т. 1 от ЗАНН, чл. 42 т. 6 от ЗАНН и чл. 42 т. 7 от ЗАНН – няма описани доказателства, които да потвърждават извършеното нарушение, както и липсва посочване на свидетел в НП, който е бил описан в АУАН. Моли за отмяна на решението, по същество – за отмяна на НП.

Ответникът по касация – ОД на МВР – Плевен не изразява становище.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че съобразно събраните доказателства решението е правилно и законосъобразно и предлага да бъде оставено в сила.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211 ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Плевен е валидно, допустимо и правилно с оглед доказателствата по делото и закона.

За да потвърди НП като законосъобразно съдът, въз основа на писмените и гласни доказателства по делото правилно и обосновано е приел, че жалбоподателят е извършил визираното нарушение по чл. 6 т.1 от ЗДвП, за което законосъобразно е наказан със следващото се наказание глоба в размер на 100 лв., предвидено в чл. 183 ал.5 т.1 от ЗДвП, тъй като на посочената дата и място като водач на МПС не е съобразил поведението си със светлинния сигнал на светофарната уредба, работеща в нормален режим и е преминал през кръстовището на неразрешаващ преминаването сигнал – червено. При служебната проверка съдът не е установил съществени процесуални нарушения в хода на административно-наказателното производство.

Изводите на съда са обосновани на подробните, логични, последователни, конкретни и точни показания на актосъставителя и свидетеля по акта, които установяват, че и в двете посоки на движение сигналът на светофарната уредба е бил „червен“, но жалбоподателят е преминал през кръстовището, което е станало причина да бъде последван и спрян от контролните органи, чийто автомобил се е намирал на същото кръстовище, но в обратната посока на движение. Видно и от служебно изисканата справка от Община Плевен на процесната дата – 08.01.2017г. светофарната уредба на кръстовището – ул. „Ст. Заимов“ и ул. „Вардар“ е била синхронизирана, което подкрепя установеното със свидетелските показания обстоятелство, че и в двете посоки на движение сигналът на светофарната уредба е забранявал преминаването. Това опровергава твърденията на жалбоподателя, че за него преминаването през кръстовището е било разрешено и че от страната на патрулния автомобил, този сигнал е бил различен. Жалбоподателят не е искал събиране на други доказателства за доказване на твърденията си, а събраните от съда са достатъчни за установяване на обективната истина по случая. АУАН и НП съдържат изискуемите законови реквизити и са редовни от формална страна. Контролният талон не представлява доказателство за установяване на нарушението, поради което неописването в акта, че талона е бил отнет не се отразява на законосъобразността му. Поради това не е налице основание за отмяна на НП само на процесуално основание, каквито са поддържаните от касатора доводи.

Ето защо решението на Районен съд – Плевен е правилно, при постановяването му съдът не е допуснал твърдяните съществени процесуални нарушения, поради което то следва да се остави в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 341 от 25.04.2017 г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 684/2017 г. по описа на съда.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.