ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 429

   гр.Плевен, 09.05.2017 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, VІ-ти състав, в закрито съдебно заседание на девети май   две хиляди и седемнадесета година, в състав:                                                                                       Председател: Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията административно дело №371 по описа на Административен съд – Плевен за 2017 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по жалба от ЕТ „Братя Николови-Х.Н.”, с ЕИК 114654744, съсъ седалище и адрес на управление град Белене, обл.Плевенска, ул ***, представляван от Х.А.Н., против Заповед №295/20.03.2017 год. на Кмета на община Белене, с която е определено обезщетение за нанесени щети в размер на 1602,30 лева, от непозволено увреждане на селскостопанско имущество-слънчоглед върху площ от 7 дка, представляващи част от земеделска земя в поземлен имот №094079, с начин на трайно ползване „нива” в местност „Трояне” с обща площ 17 дка по КВС на град Белене, собственост на И. М..

Оспорената заповед е издадена на основание чл.8, ал.1 във връзка с чл.20, ал.1, т.2 и ал.5, чл.22, ал.1 и ал.2 от Закон за опазване на селскостопанското имущество.

Съгласно  чл. 25, ал.2 и 3 о ЗОСИ заповедта, с която е определено обезщетение за причинени вреди може да бъде обжалвана по реда на Гражданския процесуален кодекс пред районния съд в 14-дневен срок от съобщаването й. Районният съд разглежда делото по същество и се произнася с решение, което не подлежи на обжалване.

В случая е предвиден специален ред за съдебно обжалване на издаденият на основание   ЗОСИ акт, който е различен от общия ред по чл. 132 от АПК. Нещо повече, законодателят изрично е посочил не само съда, пред който се обжалва, но и процесуалният ред – ГПК, по който следва да се разгледа производството.

Родовата подсъдност е абсолютна процесуална предпоставка, за която съдът следи служебно и е длъжен, като я констатира, да изпрати делото на родово компетентния съд, в случая Районен съд гр.Левски. Производството пред Административен съд гр.Плевен следва да се прекрати, а жалбата да се изпрати по компетентност на Районен съд гр.Левски.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 135, ал.2 от АПК, Административен съд гр.Плевен, шести състав

 

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 371 по описа на Административен съд-Плевен за 2017 год.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Районен съд – град Левски.

Определението не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: