РЕШЕНИЕ

272

гр.Плевен, 26 Юни 2017 год.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, VІ-ти състав, в публично съдебно заседание на двадесет и втори юни  две хиляди и седемнадесета година, в състав:                                                                       Председател: Катя Арабаджиева

при секретар Цветанка Дачева, като разгледа докладваното от съдията административно дело №365 по описа на Административен съд – Плевен за 2017 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба от С.Т. ***, против изричен отказ  на  Административен ръководител - Председател на Окръжен съд-Плевен, постановен по Заявление  с вх.№2212/20.02.2017 год.

В изпълнение на съдебно определение №430/09.05.2017 год. жалбоподателят е уточнил писмено, че поддържа подадената до съда неподписана жалба, вложена в кориците на делото; уточнил е , че оспорва  писмо изх.№1266/02.03.2017 год. само в частта относно отговора на въпрос №1 от заявление  с вх.№2212/20.02.2017 год., като претендира същият да бъде прогласен за нищожен, респ. отменен като незаконосъобразен; внесъл е дължимата държавна такса за оспорване.

С жалбата  се претендира нищожност на постановения отговор по т.1, алтернативно-незаконосъобразност на същия. Твърди се, че Административният ръководител е чиновник, който следва да се грижи за нормалните условия за работа на колектива от съдии. Счита, че АР е отговорил на въпрос, по който не е компетентен, поради което е следвало  да препрати запитването към трета компетентна и независима от него страна. Твърди, че АР следва да е доказано психично здрав, поради това, че е едновременно и съдия. В заключение моли съда да отмени отказа по въпрос 1 като нищожен/недействителен.

В съдебно заседание жалбоподателят не се явява и не се представлява и не ангажира становище по съществото на спора.

Ответникът по жалбата в съдебно заседание не се представлява и не изразява становище по същата.

Съдът, за да се произнесе по жалбата, намира за установено следното:

Жалбоподателят е подал заявление с вх.№2212/20.02.2017 год.  до Административен ръководител-Председател на ОС-Плевен  с искане за мотивиран отговор на три въпроса, от които въпрос едно - „Вие доказано психично здрав/а  ли сте”. По заявлението е постановено Решение от 20.02.2017 год., приложено на л.19 от делото, с което сезираният орган-Председателят на Окръжен съд-Плевен е постановил да се предостави исканата информация на заявителя по посочените в писмото въпроси, в 14 дневен срок от съобщението, като информацията бъде изпратена на електронния адрес на заявителя. В изпълнение на постановеното решение, до заявителя е изпратено писмо  с изх.№1266/02.03.2017 год. , с което по т.1 сезираният орган е отговорил на заявителя, че документи, удостоверяващи психичното му състояние, са представени във ВСС при кандидатстването му за административен ръководител.

При така установените факти, съдът намира оспореният отговор по точка едно, обективиран в писмо изх.№1266/02.03.2017 год. за нищожен, по следните съображения:

Съгласно разпоредбата на чл.3 от Закона за достъп до обществена информация, този закон се прилага за достъп до обществената информация, която се създава или се съхранява от държавните органи, техните териториални звена и органите на местното самоуправление в Република България, както и за достъп до обществена информация, която се създава и съхранява от  публичноправни субекти, различни от тези по ал. 1, включително публичноправните организации; физически и юридически лица само относно извършвана от тях дейност, финансирана със средства от консолидирания държавен бюджет и средства от фондове на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз по проекти и програми.

С оглед на цитираното  определение за „обществена информация”, последната следва физически да се местонахожда при сезирания орган - да се създава или съхранява при него.

С оглед на въпроса, който заявителят е отправил към Административния ръководител на Окръжен съд-Плевен, може да се направи извод, че същият е поискал информация за надлежно удостоверяване на психическото състояние  на АР-Председател на Окръжен съд –Плевен.

Сезираният орган е Административен ръководител-Председател на Окръжен съд-Плевен. Редът и условията, при които става назначаването на административните ръководители, са регламентирани в Закона за съдебната власт и в Наредба № 2 от 27.04.2011 г. за конкурсите и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт ( обн., ДВ, бр. 35 от 3.05.2011 г., в сила от 3.05.2011 г.). Съгласно чл.1, т.4 , Наредбата урежда редът за назначаване на административни ръководители, с изключение на лицата по чл. 167, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт. Според чл.35 и следващи  от същата Наредба,  свободните длъжности за административни ръководители в органите на съдебната власт се обявяват с решение на Висшия съдебен съвет, което се обнародва в "Държавен вестник" и се публикува в неговата интернет страница.  Кандидатите за административен ръководител подават писмено заявление за участие в конкурса по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет, в 14-дневен срок от датата на обнародването на решението на ВСС. Към заявлението се прилагат:1. подробна автобиография, подписана от кандидата; 2. нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование по специалността "Право";  3. нотариално заверено копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност;4. свидетелство за съдимост, издадено за участие в конкурс по Закона за съдебната власт; 5. медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; 6. нотариално заверено копие от трудова/служебна и/или осигурителна книжка; 7. други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

Съгласно чл.41 от Наредбата,  Висшият съдебен съвет приема решение за назначаване на административен ръководител с мнозинство повече от половината от членовете си. Когато никой от предложените кандидати не получи необходимото мнозинство, изборът продължава за двамата от тях, които са получили най-много гласове. В същия смисъл относно компетентния орган по назначаването на административните ръководители на органите на съдебната власт са и разпоредбите на чл.30 от Закона за съдебната власт - Висшият съдебен съвет осъществява правомощията си чрез пленум, съдийска и прокурорска колегия.  Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се състои от 14 членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, шестима членове, избрани пряко от съдиите, и шестима членове, избрани от Народното събрание.  Съдийската колегия и прокурорската колегия осъществяват поотделно и в съответствие с професионалната си насоченост и правомощието да  определят броя, назначават и освобождават административните ръководители и техните заместници в органите на съдебната власт с изключение на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор.

От цитираните разпоредби се налага извод, че назначаването на административните ръководители е от компетентността на Висш съдебен съвет, пред който се представят писмените заявления за участие в конкурса за избор на административни ръководители по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет, с необходимите към него приложения, между които медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване. Следователно, документ, удостоверяващ факта, че лицето, кандидатстващо за административен ръководител не страда от психическо заболяване, се съхранява при Висш съдебен съвет, а не при сезирания орган.

Ето защо Административният ръководител-Председател на Окръжен съд Плевен правилно е отговорил на заявителя къде се съхранява документ, удостоверяващ  психичното му състояние, но е следвало  в този случай да препрати заявлението му на Висш съдебен съвет, в чиято компетентност е да прецени дали исканата информация е обществена такава, дали се засягат интересите на трети лица и т.н. и в срока, регламентират в ЗДОИ да постанови решение, с което да предостави или да откаже предоставянето на исканата информация.

Предвид изложеното постановеното Решение от 20.02.2017 год., ведно с писмо изх.№1266/02.03.2017 год.-неразделна част от решението в частта по точка първа, следва да се прогласят за нищожни, а делото като преписка да се изпрати на компетентния за произнасянето орган-Висш съдебен съвет.

Воден от горното  съдът

 

РЕШИ :

 

ПРОГЛАСЯВА НИЩОЖНОСТ на Решение от 20.02.2017 год., ведно с писмо изх.№1266/02.03.2017 год. - неразделна част от решението,  в частта, с която е даден отговор на въпрос едно от заявление  вх.№2212/20.02.2017 год.  , подадено от С.Т.Т. до Административен ръководител-Председател на Окръжен съд -Плевен.

ИЗПРАЩА делото  в тази част като преписка на компетентния за произнасянето орган-Висш съдебен съвет.

РЕШЕНИЕТО може да се оспори с касационна жалба в 14 (четиринадесет) дневен срок от съобщението чрез АС-Плевен пред Върховен административен съд.

Преписи от решението  да се изпратят на жалбоподателя на посочения от него електронен адрес  и на посочения в жалбата административен адрес, на Председателя на Окръжен съд-Плевен.

 

 

 

СЪДИЯ: