РЕШЕНИЕ 294

гр. Плевен, 4 Юли 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на шести юни две хиляди и седемнадесета година в състав:               

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

               ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

     СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар А. П. и с участието на Иван Шарков – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от Председателя касационно административно дело № 339 по описа на съда за 2017 г. за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

          Образувано е по касационна жалба на М.В.Г. ***, против решение № 43/17.03.2017 г. на Районен съд /РС/ на гр. Червен бряг, постановено по н.а.х.д. № 56/2017 г., с което е изменено Наказателно постановление /НП/ № 2175/09.01.2017 г. на Директора на Регионална дирекция по горите – гр. Ловеч, с което на М.В.Г. с ЕГН ********** *** е наложено административно наказание – глоба в размер на 100 /сто/ лева на основание чл. 266, ал. 1, предл. І от Закона за горите /ЗГ/ за извършено нарушение на чл. 213, ал. 1 от ЗГ като намалява размера на наказанието – глоба от 100 /сто/ лева на 50 /петдесет/ лева.

          С касационната жалба се иска оспорваното решение да бъде отменено като незаконосъобразно, постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила. Касаторът счита, че районният съд е изменил размера на наложеното му наказание, но не се е произнесъл по останалите обжалвани от него наказания. Сочи, че е обжалвал издаденото НП № 2175/09.01.2017 г. не само по отношение на наложената му глоба, но и по отношение на наложеното му наказание на основание чл. 20, ал. 1 от ЗАНН и чл. 273, ал. 1 от ЗГ – отнемане в полза на държавата на вещите послужили за извършване на нарушението: един брой лек автомобил „Фолксваген Голф“, бял цвят, с рег. № ВР7440ВТ, с пазарна стойност 800 лева. Посочва, че въпреки, че НП е било обжалвано по отношение и на двете наложени с него наказания РС е разгледал и се е произнесъл единствено в частта на наложеното с него наказание глоба в размер на 100 лева, като видно от мотивите и диспозитива на решението, РС е пропускал да се произнесе по законосъобразността му в частта на наложеното с него наказание по чл. 20, ал. 1 от ЗАНН и чл. 273, ал. 1 от ЗГ. Счита, че липсата на формална воля на съда относно част от спорния предмет на делото представлява съществено нарушение на процесуалните правила по смисъла на чл. 348, ал. 1, т. 2 от НПК, тъй като води до накърняване и ограничаване на правото на защита на наказаното лице и мотивира отмяната на решението на това основание, без да се разглежда спорът по същество. Моли да бъде отменено решението на РС – Червен бряг и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

         Касаторът е бил редовно призован за откритото съдебно заседание, явява се лично. Счита, че решението на районния съд е неправилно. Моли да бъде отменено отнемането на лекия му автомобил, тъй като той е инвалиден. Сочи, че е карал негови дърва от прочистването на нивата му. Посочва, че никой не му е дал превозен билет, за което е попитал и кмета и горския.

Ответникът – РДГ – гр. Ловеч, редовно призован за откритото съдебно заседание, не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че касационната жалба е основателна и следва да бъде уважена.  

          Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е основателна.

          Основаното възражение, по касационната жалба е че решаващият съд не се е произнесъл по целия предмет на спора – липсва произнасяне по частта от НП, с която е постановено отнемане в полза на държавата на вещите предмет на нарушението и на вещите, послужили за извършване на нарушението, поради което се иска отмяна на цялото решение и връщане на делото за произнасяне от друг състав на съда. Възражението е основателно.

          Налице е съществено процесуално нарушение – пълна липса на мотиви и диспозитив в решението относно законосъобразността на постановеното със спорното НП отнемане в полза държавата на вещите предмет на нарушението и на вещите, послужили за извършване на нарушението – касационно основание съгласно чл. 348, ал.1, т. 2 вр. ал. 3, т.2 от НПК.

Допуснатото съществено процесуално нарушение може да бъде преодоляно при ново разглеждане на делото, поради което решението следва да бъде отменено изцяло, а делото върнато за ново разглеждане от друг състав на съда, който да се произнесе по целия предмет на спора.

В касационната жалба липсват касационни основания относно частта на решението, която е постановено, поради което съдът не може да се произнесе. Освен това при допуснато съществено процесуално нарушение делото следва да бъде върнато изцяло за ново произнасяне от друг състав на първостепенния съд.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ решение № 43/17.03.2017 г., постановено по н.а.х.д. № 56 по описа на Районен съд на гр. Червен бряг за 2017 г.

ВРЪЩА н.а.х.д. № 56 по описа на Районен съд на гр. Червен бряг за 2017 г. на друг състав на съда за ново произнасяне относно законосъобразността на НП № 2175/09.01.2017 г. на Директора на Регионална дирекция по горите – гр. Ловеч, включително и в частта относно отнемането на държавата, направено на основание чл. 21 от ЗАНН вр. чл. 273 , ал.1 от ЗГ и чл. 20, ал.1 от ЗАНН вр. чл. 273 от ЗГ.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.