О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 464

гр. Плевен, 11 Май 2017г.

 

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, в закрито съдебно заседание  на единадесети май две хиляди и седемнадесета година, в състав:

Председател: Полина Богданова -Кучева

        Членове:Цветелина Кънева

                       Снежина Иванова

Като разгледа докладваното от съдия Кънева ЧКАД №331/2017г. по описа на Административен съд Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 229 от АПК във вр. с чл. 63, ал. 1 от ЗАНН.

Производството по делото е образувано по жалба (с характер на частна такава) на Ц.И.М.,***, срещу разпореждане №272/28.03.2017г. по НАХД №780/2017г. по описа на Районен съд-Плевен, с което е прекратено производството по делото.

В жалбата се твърди, че разпореждането за прекратяване на производството е неправилно. Сочи се, че ЗАНН не поставя изискване за съдържание на жалбата срещу наказателно постановление, като ако съдът е счел че същата е нередовна е следвало да даде възможност на жалбоподателя да отстрани тази нередовност. В тази връзка се конкретизират номерата на осем броя наказателни постановление с посочване на техните издатели, които НП са били предмет на жалбата, подадена до районния съд. Счита се още, че е неправилно заключение на съда, че с една жалба е недопустимо да се обжалват няколко НП. Сочи се, че последното е направено с цел процесуална икономия, като съдът е разполагал с процесуална възможност да раздели производствата. За неправилен се счита и изводът, че жалбата е нередовна, тъй като към нея не са приложени доказателства за узнаване на НП. В заключение се моли за отмяна на разпореждането.

След като се запозна с доказателствата по делото и съобрази закона, настоящият състав намира, че частната жалба е процесуално допустима, като подадена в срок от надлежна страна, а разгледана по същество е основателна. Съображенията за това са следните:

Пред Районен съд-Плевен е подадена жалба от адв.М., като пълномощник на Ц.М., срещу осем броя наказателни постановления, индивидуализирани само с № и дата на издаване. В жалбата изрично е посочено, че жалбоподателят не разполага с копия на НП, тъй като те не са му връчвани и е направено искане постановленията да бъдат изискани от ОД на МВР-Плевен.

С разпореждане №272/28.03.2017г. по НАХД №780/2017г. по описа на съда е прекратено производството по делото, като съдът е приел, че жалбата не отговаря на изискванията на закона. На първо място е счел, че е неправилно към жалбата да няма приложени копия на обжалваните НП, както и да не е посочено длъжностното лице, което ги е издало. На следващо място е посочил, че не са приложени доказателства за момента на връчване на НП. На последно място е счел за абсолютно недопустимо с една жалба да се обжалват едновременно осем броя наказателни постановления, тъй като е невъзможно същите да бъдат разглеждани в едно съдебно производство.

Касационната инстанция счита, че обжалваното разпореждане е неправилно и следва да бъде отменено, а делото да бъде върнато за продължаване на съдопроизводствените действия. Абсолютно неправилни са мотивите на районния съд, че производството по делото следва да се прекрати, тъй като към жалбата не са приложени доказателства, както и че с нея се обжалват осем броя наказателни постановления. Така установеното не касае допустимостта на жалбата и не може да бъде основание за прекратяване на производството, а може да се приеме като нередовност, която да бъде дадена възможност на жалбоподателя да отстрани. Още повече, че в самата жалба е посочено изрично, че лицето не разполага с копия на НП, тъй като същите не са му връчвани и е направено искане за тяхното изискване от административно-наказващия орган. Това процесуално действие не е сторено от съда, който приема, че жалбата е нередовна, но не дава възможност за отстраняване на нейните пороци, а директно прекратява производството по делото. По този начин е нарушено правото на достъп до съд на жалбоподателя. Следва да се посочи още, че няма процесуална пречка след като с една жалба са обжалвани осем броя НП, съдът да раздели тяхното разглеждане в осем отделни съдебни производства. По изложените съображения следва разпореждането да бъде отменено, като при връщане на делото следва жалбата на адв.М. да бъде оставена без движение с конкретни указания за отстраняване на нейните пороци.

 Водим от горното, съдът

 

                                          ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ Разпореждане №272/28.03.2017г., постановено по НАХД №780/2017г. по описа на Районен съд-Плевен.

ВРЪЩА делото на същия състав на Районен съд-Плевен за продължаване на съдопроизводствените действия съобразно указанията, дадени в настоящето определение.

Определението е окончателно.

Препис от определението да се изпрати на адв.М..

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                              ЧЛЕНОВЕ: 1.                                  2.