ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 611

гр.Плевен, 12.06.2017 г.

 

Административен съд – Плевен, ІІ-ри касационен състав, в закрито заседание на дванадесети юни две хиляди и седемнадесета година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

като разгледа докладваното от съдия Иванова касационно адм.дело № 325по описа за 2017г. на Административен съд – Плевен, и за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 216 от АПК.

В Административен съд –Плевен чрез РС-Никопол е подадена  касационна жалба от Изпълнителна  Агенция по рибарство и аквакултури, представлявана от изпълнителния директор доц.д-р Н. чрез ст. юрисконсулт И. срещу решение № 7/15.03.2017 година по нахд № 14 по описа за 2017 година на Районен съд –Никопол.

Съдът намира, че касационната жалба е подадена от ненадлежна страна и следва да бъде оставена без разглеждане.

Пред РС –Никопол като  ответник е конституиран отдел „Рибарство и контрол –Централен Дунав”, гр. Русе към Главна дирекция „Рибарство и контрол” при ИАРА съгласно правилото на чл. 61, ал. 1 от ЗАНН и единствено ответникът е засегнат от правния ефект на решението на съда., тъй като съгласно заповед № РД09-25/21.01.2014 година на министъра на земеделието и храните на началник отдел „рибарство и контрол” на ИАРА са делегирани правомощия по издаване на наказателни постановления.

Настоящата инстанция с определение от 02.05.2017 година е оставила без движение касационната жалба и е указала на началник- отдел „РК-Централен Дунав”, гр. Русе да потвърди действията по подаване на жалбата, като  това не е сторено. При тези данни подадената касационна жалба от ИАРА, представлявана от Изпълнителния директор чрез упълномощения юрисконсулт И., изхожда от ненадлежна страна, неучаствала в първоинстанционното производство. Процесуалното право на жалба или протест принадлежи само на лицата, които имат качеството на страни по делото, т.е.  на териториалната структура чрез началника, който е бил призован като страна по делото пред районен съд - чл. 210, ал. 1 АПК. ИАРА не е страна в първоинстанционното производство, нито може да бъде третирана като трето лице по смисъла на  чл. 210, ал. 2 АПК. При упражняване на делегирано правомощие, както в случая на издаване на процесното наказателно постановление от началник отдел "Рибарство и контрол – Централен Дунав" - гр. Русе към Главна дирекция "Рибарство и контрол" при ИАРА, действията се осъществяват и последиците възникват от името и за сметка на органа, на когото са делегирани правомощията. Затова и последиците от първоинстанционното решение не възникват за ИАРА, а за наказващия орган, издател на отмененото с обжалваното решение наказателно постановление - отдел "Рибарство и контрол – Централен Дунав" - гр. Русе към Главна дирекция "РиК" при ИАРА. В този смисъл касационната жалба е подадена от ненадлежна страна и е процесуално недопустима.Надлежният ответник отдел „Рибарство и контрол –Централен Дунав”, гр. Русе към Главна дирекция „Рибарство и контрол” при ИАРА чрез началника на отдела не е потвърдил подаването на касационна жалба в указания срок и делото следва да бъде прекратено, тъй като съгласно разпоредбата на чл. 210, ал.1 от АПК във връзка с чл. 63, ал.1 от ЗАНН право на касационно обжалване на решение на районен съд имат страните по делото, за които то е неблагоприятно, т.е. процесуалното право на жалба принадлежи само на лицата, които имат качество на страни по делото, спрямо които решението има сила.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 215, ал. 1 от АПК, Административен съд -Плевен втори касационен състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане касационна жалба на Изпълнителна  Агенция по рибарство и аквакултури, представлявана от изпълнителния директор доц.д-р Н. чрез ст. юрисконсулт И. срещу решение № 7/15.03.2017 година по нахд № 14 по описа за 2017 година на Районен съд –Никопол.

         Прекратява съдебното производство по к.адм. дело № 325 по описа за 2017 година на Административен съд-Плевен.

         Определението да се съобщи на Изпълнителна  Агенция по рибарство и аквакултури, гр. Бургас и А.Г.Б..

         Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщаването му пред Върховен административен съд.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                            ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.