ОПРЕДЕЛЕНИЕ  529

гр.Плевен, 23.05.2017 г.

 

Административен съд - гр. Плевен, ІV-ти състав,  в закрито заседание на  двадесет и трети май две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

изслуша докладваното от съдия Богданова-Кучева административно дело № 322 по описа на съда за 2017 год., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 159 от Административно процесуалния кодекс /АПК/.

Образувано е по жалба от „Верея“ ООД, ЕИК 114679701 със седалище в гр. Плевен, представлявано от управителя Р.Д. чрез адв. Д.П. от САК, с пълномощно на л.30 срещу писмо № ТСУ и С-26-1329-1/24.03.2017г. на Гл. архитект на община Плевен, с което  е отложено разглеждането на заявление за  издаване на разрешение за поставяне и схема за разполагане на лятна градина до приключване на съдебен спор /неиндивидуализиран/ с влязъл в сила съдебен акт.

На 22.05.2017 г. е депозирана молба от жалбоподателя за оттегляне на подадената жалба. Изложени са съображения, жалбоподателят вече е получил искането разрешение за поставяне и прилага копие от същото към молбата. Моли делото да бъде прекратено, както и да му бъдат присъдени разноски в размер от 50 лева.

Налице са условията на чл. 159, т.8  от АПК, поради което подадената жалба следва да се остави без разглеждане, а образуваното производство да бъде прекратено.

Искането за присъждане на направените в производството разноски в размер от 50 лева, платени от жалбоподателя като държавна такса за завеждане на административно дело е основателно. Съгласно чл. 143, ал.2 от АПК разноски се дължат на жалбоподателя и при оттегляне на оспорения акт. В случая след образуване на делото, административният орган е преразгледал въпроса и се е произнесъл с  положителен за жалбоподателят акт, след като е отложил произнасянето си по същото заявление до влизане в сила на съдебен акт, по неуточнен съдебен спор. С писмо вх. 1750/18.05.2017г., ответникът е отговорил на запитване от съда кой съдебен спор/дело се визира в оспореното писмо, като е посочил, че това е адм. дело № 817/2016г. на Административен съд – Плевен. Съдът установи при служебна проверка, че делото е висящо пред ВАС и все още няма влязло в сила решение. Следователно не е настъпило условието, поради което е отложено разглеждането на заявлението на поставяне на лятна градина, но въпросът е пререшен след подаване на жалбата. С оглед посоченото, съдът намира, че са налице изискванията на чл. 143, ал.2 от АПК и ответникът дължи направени от жалбоподателя разноски в размер от 50 лева за платената държавна такса.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 159, т. 8 от АПК, Административен съд – Плевен, ІV-ти състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата от „Верея“ ООД, ЕИК 114679701 със седалище в гр. Плевен, представлявано от управителя Р.Д. чрез адв. Д.П. от САК, с пълномощно на л.30 срещу писмо № ТСУ и С-26-1329-1/24.03.2017г. на Гл. архитект на община Плевен, с което  е отложено разглеждането на заявление за  издаване на разрешение за поставяне и схема за разполагане на лятна градина до приключване на съдебен спор /неиндивидуализиран/ с влязъл в сила съдебен акт.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 322 по описа на Административен съд, гр. Плевен за 2017 година.

ОСЪЖДА Община Плевен да плати в полза на Верея“ ООД, ЕИК 114679701 със седалище в гр. Плевен, представлявано от управителя Р.Д. сумата от 50 /петдесет/ лева като разноски по административно дело № 322 по описа на Административен съд, гр. Плевен за 2017 година.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховния административен съд на Република България в 7-дневен срок от получаване на съобщението.               

  

 

СЪДИЯ: /п/