О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

№ 401

 

гр. Плевен, 27.04.2017г.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и седми април  2017г. в състав  

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 317/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Административното дело е образувано по жалба на „Новамед” ООД – Плевен, представлявано от управителя Б.Н., чрез адв. С.Ж. *** срещу Решение № 32-77778/22.03.2017г.  на Началника на Митница Свищов, с което е определен нов размер на митнически и данъчни задължения (мито и ДДС) и сума за доплащане в общ размер на 1 243,36 лв.

Производството е по чл.145 и следващите от АПК вр. чл. 220 ал.1 от Закона за митниците. Съгласно специалната препращаща разпоредба решенията на митническите органи подлежат на обжалване по реда на АПК.

Съгласно чл. 133 ал.2 от АПК, определящ местната подсъдност, делото подлежи на разглеждане от Административен съд – Велико Търново, в района на който е администрацията на органа, издал оспорения административен акт – Митница Свищов.

Съгласно чл. 7 от Устройствения правилник на Агенция Митници агенцията е структурирана в Централно митническо управление и в митници: Аерогара София, Бургас, Варна, Лом, Пловдив, Свищов, Столична, Русе и Югозападна. Следователно администрацията на органа издал акта – Митница Свищов няма териториална структура в района на Административен съд – Плевен. Затова независимо, че седалището на жалбоподателя е в гр. Плевен, чл. 133 ал.1 от АПК не намира приложение в случая при определяне на местната подсъдност и делото не е подсъдно на Административен съд - Плевен.

Предвид изложеното делото следва да се изпрати за разглеждане по подсъдност на Административен съд – Велико Търново, а образуваното пред настоящия съд – да се прекрати.

Водим от горното и на осн. чл. 135 ал.2 от АПК съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 317/2017г. по описа на Административен съд – Плевен.

ИЗПРАЩА  делото по подсъдност на Административен съд – Велико Търново.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на жалбоподателя и Началника на Митница Свищов – за сведение.

 

 

                                                                  С Ъ Д И Я :