ОПРЕДЕЛЕНИЕ

439

гр.Плевен, 9 Май 2017 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, VІІ-ми състав, в закрито съдебно заседание на   девети май две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                                      

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдията адм.дело № 308/2017 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба от л.св.И.Й.Г., изтърпяващ наказание в Затвора Ловеч, срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, с която се претендира присъждане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на 13000лева, произтичащи от незаконосъобразни действия и бездействия на затворническата администрация.

Първоначално делото е било образувано като гр.д.№2451/2017г. по описа на Районен съд-Плевен. С определение от 04.04.2017г. Районен съд-Плевен е приел, че се касае за иск с правно основание чл.1 ал.1 от ЗОДОВ, прекратил производството и изпратил делото по подсъдност на Административен съд-Плевен.

Видно от приложеното към делото копие от искова молба и  съобщение, ищецът И.Г. е  предявил пред Районния съд-Ловеч иск срещу Административен съд-Плевен за присъждане на обезщетение за причинени неимуществени вреди, произтичащи от забавено производство по административно дело № 539/2015 г. на Административен съд –Плевен. По подадената искова молба в Районния съд-Ловеч е образувано гр.д. № 693/2016 г.

           Предвид изложеното, настоящият състав намира, че следва да се отведе от разглеждането на делото, с оглед  спазване  принципа  на безпристрастност. Принадлежността на съдията -докладчик към състава на  Административен съд- Плевен - ответник по предявения от Г. иск, може да породи съмнение  в  неговото безпристрастие.

            Съдът констатира още, че поради отстраняване на всички съдии от състава на Административен съд – Плевен, разглеждането на делото в този съд е невъзможно, поради което делото следва да бъде изпратено на Върховен административен съд на Република България за определяне на друг равен по степен административен съд за разглеждането му на основание чл. 133, ал.6 от АПК.            Производството по делото пред настоящия съд следва да бъде прекратено.

Водим от изложеното и на основание чл. 22, ал. 1 т.6 от ГПК вр. чл. 144 от АПК  и на основание чл. 133, ал. 6 от АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

           

ОТСТРАНЯВА съдия Цветелина Кънева  от  разглеждането на административно дело № 308 по описа на Административен съд- Плевен за 2017 година.

                                                           

ИЗПРАЩА административно дело № 308 по описа на Административен съд – Плевен за 2017 г. на Върховен административен съд на Република България за определяне на друг административен съд за разглеждане и решаване на същото.

ПРЕКРАТЯВА административно дело № 308 по описа на Административен съд – Плевен за 2017 г.

            Определението не подлежи на обжалване.

                   

                                                                            СЪДИЯ: