О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

570

гр. Плевен, 01.06.2017г.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на първи юни  2017г. в състав 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 307/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по жалба на „ТКО Секюрити” ООД – Плевен, чрез управителя Б.П.Г. срещу Заповед № РД-14-11/15.03.2017г. на Областен управител на област Плевен, с която на осн. чл. 16 ал.2 от Закона за държавната собственост „Елинор 2006” ЕООД – Плевен е обявен за спечелил търг с явно наддаване за отдаване под наем на недвижим имот – публична държавна собственост, представляващ: Воден обект – езеро в защитена местност „Кайлъка”, съставляващ поземлен имот с идентификатор 56722.621.34 и площ 8913 кв.м. по кадастралната карта на гр. Плевен, актуван с АДС № 4902/14.04.2010г., заедно с площ  от 120 кв.м. от поземлен имот с идетификатор 56722.621.37 за разполагане на преместваем обект „Павилион с площ 13,50 кв.м. – заведение за хранене със зона за разполагане на места за консумация на открито” съгласно одобрена схема и проект по чл. 56 от ЗУТ срещу месечна наемна цена от 5080 лв. без ДДС.

С Разпореждане № 1514/21.04.2017г. съдът е указал на жалбоподателя в 7-дневен срок да внесе д.т. 50 лв. по сметка на АС – Плевен и приложи платежния документ по делото. Предупреден е за последиците при неизпълнение на указанията. Съобщението е получено на 19.05.2017г., но в указания срок до 26.05.2017г. вкл. и до постановяване на настоящото определение жалбоподателят не е отстранил констатираните нередовности по 151 т.3 от АПК като не е внесъл дължимата държавна такса.

Поради това на осн. чл. 158 ал.3 от АПК жалбата следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

С жалбата е направено и искане на осн. чл. 166 от АПК съдът да спре изпълнението на обжалвания административен акт. В оспорената заповед липсва разпореждане, с което административният орган допуска предварително изпълнение на заповедта, а в административната преписка не е налице такова разпореждане и с отделен административен акт. Процесната заповед не подлежи на предварително изпълнение и на основание изрична разпоредба в специалния закон – Закона за държавната собственост, въз основа на който е издадена. Поради това приложимо е общото правило на чл. 166 ал.1 от АПК, че оспорването спира изпълнението на административния акт. Следователно, с подаването на жалбата изпълнението на заповедта е спряно по силата на закона до влизането й в сила след произнасянето на съда с окончателен съдебен акт.

Не е допуснато предварително изпълнение на заповедта нито с разпореждане на административния орган, нито по силата на специалния закон – Закона за държавната собственост. Ето защо искането за спиране на предварителното изпълнение се явява без предмет и е недопустимо, от една страна, а от друга страна поради невнасянето на дължимата държавна такса за производството е нередовно и следва да се остави без разглеждане и на двете основания.

Водим от горното съдът

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на „ТКО Секюрити” ООД – Плевен, чрез управителя Б.П.Г. срещу Заповед № РД-14-11/15.03.2017г. на Областен управител на област Плевен, с която „Елинор 2006” ЕООД – Плевен е обявен за спечелил търг с явно наддаване за отдаване под наем на недвижим имот – публична държавна собственост, представляващ: Воден обект – езеро в защитена местност „Кайлъка”, както и искането за спиране на предварителното изпълнение на заповедта.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 307 /2017г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :