ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 625

гр. Плевен , 13.06.2017 г.

 

Административен съд-гр.Плевен, VІ –ти състав, в закрито съдебно заседание на тринадесети юни  две хиляди и седемнадесета година в състав:                                                               Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №304 по описа за 2017 год. на Административен съд-Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано въз основа на искова молба от Й.Н.С. от гр.Тутракан, с ЕГН **********, понастоящем изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в затвора гр.Белене, срещу Областна служба „Изпълнение на наказанията” гр.Силистра, за заплащане на обезщетение в размер на 8000 (осем хиляди)лева за претърпени неимуществени вреди при престоя му в следствения арест в гр.Силистра в резултат на лошите санитарно-битови и хигиенни условия.

Първоначално исковата молба е била предявена пред РС-Силистра, където е образувано гр.дело №262/2017 год., прекратено и изпратено по подсъдност на Административен съд-Силистра, където е образувано адм.дело №62/2017 год.-прекратено и изпратено на ВАС за определяне на съда, компетентен да разгледа и да се произнесе по исковата молба. С Определение  №4523/11.04.2017 год. по адм.дело №3615/2017 год. ВАС е  постановил, че компетентен да разгледа и да се произнесе по исковата молба е Административен съд-Плевен.

Съдът е счел исковата молба за нередовна и е оставил същата без движение за отстраняване на следните нередовности: ищецът да уточни дали претендираните  вреди от липсата на пряка слънчева светлина 24 часа в денонощието, вместо това е налична изкуствена светлина от „крушки”; от размерите на килията около 6 кв.м., в която са настанени 6 лишени от свобода; от факта на удовлетворяване на физиологичните нужди в пластмасови бутилки; от неосигуряване на престой на открито в почивните дни; от неработеща аспирация, вследствие на което „не достига въздух и лятото е много горещо”, са причинени от Областна служба „Изпълнение на наказанията” гр.Силистра,  когато е  бил в следствения арест към ОСИН –Силистра, или твърди, че тези условия са налични в затвора Белене, където изтърпява наказание „лишаване от свобода”; в последния случай да уточни срещу кого предявява исковата си претенция; да конкретизира периода, през който са му причинени вредите; да уточни конкретните вреди , които е претърпял, в какво се изразяват същите-болки, страдания или друго и какво; да уточни претенцията си по пера-от общо претендираните 8 хиляди лева, каква част претендира за всяко  твърдяно от него нарушение.

В изпълнение на съдебно определение ищецът е депозирал молба с вх.№1540/02.05.2017 год., в която е посочил следното: цената на предявения иск е в размер на 8 000 (осем хиляди) лева за причинени неимуществени вреди ; искът се предявява срещу ОС”ИН”-гр.Силистра; периодът, през който твърди, че са му причинени вредите, е от месец февруари на 2016 год. до месец  януари 2017 год., когато всеки месец е пребивавал  в следствения арест –гр.Силистра.

От страна на РС”ИН” –Силистра по делото е представена справка вх.№1639/10.05.2017 год. за периодите на пребиваване  на ищеца  в следствения арест за периода по исковата молба и за конкретните условия по заявените в исковата молба пунктове.

Към исковата молба са приложени два броя молби, с които ищецът е поискал освобождаване от заплащане на държавна такса за образуване на делото и назначаване на служебен защитник за процесуално представителство по делото.

Във връзка с искането за освобождаване от заплащане на д.т. за образуване на делото и за предоставяне на правна помощ за процесуално представителство, съдът е изискал от жалбоподателя  да представи саморъчно подписана декларация за доходите и имуществото си, доходите на членовете на семейството му;  семейното му положение, здравословното състояние, трудовата заетост и възрастта. Доказателства за доходите и имуществото на жалбоподателя, налични сметки и авоари по тях, семейното му положение, здравословното му състояние, възрастта, изтърпява ли наказание лишаване от свобода в Затвора Белене; полага ли труд по време на изтърпяване на наказанието и какъв е получения от него доход от началото на годината,  са изискани  и от Началника на затвора Белене, където жалбоподателят изтърпява наказание.  От НБД „Население” при АС Плевен е направена служебна справка за родствени връзки на лицето –съпруга, деца, родители, а от официалния сайт на Търговски регистър-справка по ЕГН за регистрирани фирми на името на лицето. От ТД на НАП-Плевен, на основание чл.74, ал.2, т.2 от ДОПК е  изискана  информация да доходите на лицето.

Въз основа на събраните  доказателства съдът е направил извод, че са налице предпоставките на чл.83, ал.2 от ГПК за освобождаване на ищеца от заплащане на държавна такса за образуване на делото в размер на 10(десет)лева и на чл.23, ал.3 от ЗПП за предоставяне на правна помощ за процесуално представителство по делото. С оглед на този извод съдът с Определение №459/10.05.2017 год. е освободил ищеца от задължението за заплащане на държавна такса за образуване на делото и е предоставил на същия правна помощ  за процесуално представителство по делото. Въз основа на писмо от АК Плевен, с Определение №492/16.05.2017 год. съдът е назначил адвокат А.Д. ***, за служебен защитник на Й.Н.С. от гр.Тутракан, за осъществяване на  процесуално представителство  по административно дело №304  по описа на Административен съд Плевен за 2017 година. Със същото определение на назначения служебен защитник са изпратени копия от исковата молба, всички уточнения на същата, подадени от ищеца, представените от ОСИН доказателства, постановените съдебни актове, а исковата молба отново е оставена без движение за отстраняване на  следните нередовности: да уточни поддържа ли уточненията на ищеца , направени с молба с вх.№1540/02.05.2017 год. на  л.23; ако ги поддържа, да заяви това изрично в нарочна писмена молба; ако не ги поддържа, да уточни изрично в писмена молба: дали претендираните  вреди от липсата на пряка слънчева светлина 24 часа в денонощието, вместо това е налична изкуствена светлина от „крушки”; от размерите на килията около 6 кв.м., в която са настанени 6 лишени от свобода; от факта на удовлетворяване на физиологичните нужди в пластмасови бутилки; от неосигуряване на престой на открито в почивните дни; от неработеща аспирация, вследствие на което „не достига въздух и лятото е много горещо”, са причинени от Областна служба „Изпълнение на наказанията” гр.Силистра,  когато е  бил в следствения арест към ОСИН –Силистра, или твърди, че тези условия са налични в затвора Белене, където изтърпява наказание „лишаване от свобода”; в последния случай да уточни срещу кого предявява исковата си претенция; да конкретизира периода, през който са му причинени вредите; да уточни конкретните вреди , които е претърпял, в какво се изразяват същите-болки, страдания или друго и какво; да уточни претенцията си по пера-от общо претендираните 8 хиляди лева, каква част претендира за всяко  твърдяно от него нарушение.

В определения от съда срок по делото са постъпили  две молби :  с вх.№1893/30.05.2017 год. от ищеца, в която е потвърдил, че поддържа иска си с цена  8000 (осем хиляди) лева-по 1600 лева за пет конкретно описани претенции, предявен срещу ОСИН –Силистра, за периода от м.февруари 2016 до 19.05.2017 год., когато е бил в следствения арест –Силистра. Отново описва условията в помещението; молба с вх.№1891/29.05.2017 год. от адв.А.Д., в която е заявила, че поддържа уточненията на ищеца в молба с вх.№1540/02.05.2017 год.; като ответник посочва Областна служба „Изпълнение на наказанията”-гр.Силистра; посочва като период на причиняване на вредите-22.02.2016-10.02.2017 год.; уточнява , че вредите се изразяват в болки,  страдания и унижения , причинени от конкретно описани условия по пет пункта.

При така установените факти, настоящият състав на съда намира подадената искова молба за недопустима за разглеждане по същество , по следните съображения:

Искът е  насочен срещу ненадлежен ответник.

Искът е предявен срещу Областна служба „Изпълнение на наказанията” град Силистра и тази служба четирикратно е заявена както от ищеца, така и от назначения му служебен защитник като ответник по иска в първоначалната искова молба, приложена на л.2 от гр.дело №262/2017 год.  на РС-Силистра, в молба с вх.№1540/02.05.2017 год. на л.23 от делото, в молба вх.№1893/30.05.2017 год. на л.86-87 от делото и в молба с вх.№1891/29.05.2017 год. на л.89-90 от делото.

Областните служби „Изпълнение на наказанията” са териториални служби на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” , съобразно разпоредбата на чл.12, ал.3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, и тези служби не са юридически лица. С оглед на това неправилно ищецът е предявил иска си против Областна служба „Изпълнение на наказанията” град Силистра, вместо против  юридическото лице, към чиято административна структура принадлежи тази служба. В този смисъл  ОСИН-Силистра се явява ненадлежен ответник по иска, по аргумент от чл. 205 АПК, съгласно който искът за обезщетение се предявява срещу юридическото лице, представлявано от органа, от чийто незаконосъобразен акт, действие или бездействие са причинени вредите. Процесуалната легитимация на ответника е сред положителните процесуални предпоставките за възникване на правото на иск. Липсата й обосновава извод за недопустимост на иска. Задължение на съда е да следи служебно за процесуалната легитимация на ответника по предявен иск с правно основание чл. 1, ал. 1 ЗОДОВ. Ето защо исковата молба следва да остави без разглеждане, а производството по делото следва да се прекрати.

Воден от горното съдът 

 

ОПРЕДЕЛИ:
          

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  исковата молба на Й.Н.С. от гр.Тутракан, с ЕГН **********, понастоящем изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в затвора гр.Белене, срещу Областна служба „Изпълнение на наказанията” гр.Силистра, за заплащане на обезщетение в размер на 8000 (осем хиляди)лева за претърпени неимуществени вреди при престоя му в следствения арест в гр.Силистра в резултат на лошите санитарно-битови и хигиенни условия.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №304 по описа на Административен съд-Плевен за 2017 год.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспори с частна жалба чрез Административен съд –Плевен пред Върховен административен съд в 7(седем) дневен срок от съобщението.

            Преписи от същото да се изпратят на ищеца, на назначения служебен защитник и на ОСИН-Силистра.

 

СЪДИЯ: