ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 405

   гр.Плевен, 02.05.2017 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, VІ-ти състав, в закрито съдебно заседание на втори май   две хиляди и седемнадесета година, в състав:                                                                              Председател: Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията административно дело №302 по описа на Административен съд – Плевен за 2017 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба от Църковно настоятелство при Църквата „Света Троица” с.Обнова, представлявано от С.З., против Решение  №244/22.02.2017 год. на Общински съвет-град Левски, с което е дадено съгласие за обезщетяване на Църковното настоятелство със земи от общинския поземлен фонд в землищата на с.Обнова и с.Българене, подробно описани в решението.

В изпълнение на съдебно определение жалбоподателят е довнесъл дължимата държавна такса за образуване на делото, представил е доказателства кои са избраните членове на Църковното настоятелство –решението на Епархийския съвет, както и кой енорийски свещеник   е Председател на Църковното настоятелство на църквата- заповед на Епархийския митрополит за назначаването му и  доказателства, че жалбата е подадена в установения от закона срок.

Настоящият състав на съда, за да се произнесе по жалбата, намери за установено следното:

Оспореното решение на Общинския съвет - Левски е издадено на основание чл.45ж от ППЗСПЗЗ и § 27, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСПЗЗ. Последната норма определя, че общинските съвети следва да предоставят земи от общинския поземлен фонд по искане на общинската служба по земеделие, когато тази служба е признала правото на възстановяване на собствеността върху земеделска земя в съществуващи или възстановими стари реални граници. Самата процедура по възстановяване на собствеността е уредена в чл. 45ж, ал. 2 и ал. 3 ППЗСПЗЗ, според които разпоредби общинският съвет на първото си заседание след постъпване на искането по ал. 1, се произнася с решение за предоставяне на имотите в изпълнение на задължението си по § 27, ал. 2 ПЗР ЗИД ЗСПЗЗ, което се връчва по реда на АПК на лицето по чл. 45д, ал. 2 и служебно - на общинската служба по земеделие. От прочита на тази и следващите  разпоредби на чл.45ж се налага извод, че решението на общинския съвет е елемент и съставна част от процедурата по чл. 45ж от ППЗСПЗЗ, като след това решение на общинския съвет общинската служба по земеделие постановява решение по чл. 45ж, ал. 3 от ППЗСПЗЗ за възстановяване правото на собственост, придружено със скица на имота. С това последно решение на общинската служба по земеделие завършва процедурата по чл. 45ж от ППЗСПЗЗ. То има конститутивен характер и съставлява индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21, ал. 1 от АПК.

При тази нормативна уредба следва да се приеме, че предхождащото го решение на общинския съвет по  чл. 45ж, ал. 2 от ППЗСПЗЗ не е краен акт, а елемент от фактическия състав на процедурата по издаване на крайния акт от общинската служба по земеделие, поради което попада в приложното поле на чл. 21, ал. 5 от АПК и не е индивидуален административен акт. Ето защо подадената срещу него жалба е недопустима и не подлежи на разглеждане по същество.

Воден от горното и на основание чл.159, т.1 от АПК  съдът           

 

ОПРЕДЕЛИ :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба от Църковно настоятелство при Църквата „Света Троица” с.Обнова, представлявано от С.З., против Решение  №244/22.02.2017 год. на Общински съвет-град Левски, с което е дадено съгласие за обезщетяване на Църковното настоятелство със земи от общинския поземлен фонд в землищата на с.Обнова и с.Българене, подробно описани в решението.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №302 по описа на Административен съд-град Плевен за 2017 год.

Определението може да се оспори с частна жалба пред Върховен административен съд , чрез Административен съд-Плевен в 7 (седем) дневен срок от съобщението за изготвянето му.

Преписи от определението да се изпратят на страните.

 

 

 

 

                                                                             С Ъ Д И Я: