РЕШЕНИЕ 291

гр. Плевен, 4 Юли 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на шести юни две хиляди и седемнадесета година в състав:

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

           ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

 СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар А. П. и с участието на Иван Шарков – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело275 по описа на съда за 2017 г. за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на Г.В.Г. ***, чрез адвокат М.Л.С. ***, срещу решение № 26/13.03.2017 г. на Районен съд /РС/ – гр. Левски, постановено по н.а.х.д № 489/2016 г., с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 16-0293-000413/17.11.2016 година на  Началник на Районно управление /РУ/ - Левски към Областна дирекция на министерство на вътрешните работи /ОД на МВР/ - Плевен,с което на Г.В.Г. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание на основание чл. 175, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ - глоба в размер на 150 /сто и петдесет/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца, на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, предл. 3 от ЗДвП – глоба в размер на 10 /десет/ лева, на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, предл. 1,2 от ЗДвП – глоба в размер на 10 /десет/ лева и на основание чл. 179, ал. 2, предл. 1 от ЗДвП – глоба в размер на 200 /двеста/ лева, за нарушение на правилата за движение по пътищата, допуснато на 01.11.2016 г., установено с АУАН № Г745854/06.11.2016 г.

С касационната жалба се иска оспорваното решение да бъде отменено. Касаторът моли касационната инстанция да се произнесе с ново решение по същество, с което изцяло да отмени обжалваното постановление или алтернативно, в съответствие със събраните доказателства по делото и съгласно разпоредбата на чл. 27, ал. 2 от ЗАНН /несъобразена от РС/, да измени НП като бъдат определени наказанията към предвидения от закона минимум.

Касаторът е бил  редовно призован за откритото съдебно заседание, явява се лично. Моли наказанието му да бъде намалено и вместо три месеца, да бъде един месец лишаване от право да управлява МПС, тъй като ще бъде шофьор на дядо си, който е инвалид и трябва да го вози до болници и институции.

Ответникът – ОД на МВР - Плевен, редовно призован, не изпраща представител и не ангажира становище по касационната жалба.  

         Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че решението на първоинстанционния съд следва да бъде изменено и глобата да бъде намалена до предвидения минимум.

         Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е неоснователна.

Касационната жалбата, поставила начало на настоящото производство е бланкетна, като не  е изпълнено указанието на чл. 212, ал.1, т.4 от АПК вр. чл. 63, ал.1 изр. последно от ЗАНН за точно и мотивирано посочване на конкретните пороци на решението, които съставляват касационни основания. С оглед посоченото съдът ще се произнесе само по валидността, допустимостта и съобразяването на решението на РС-Левски с материалния закон съгласно чл. 218 от АПК.

Решението е валидно, постановено е от надлежен орган, функциониращ в надлежен състав и е постановено в пределите на правораздавателната власт на райония съд по административнонаказателни дела.

Решението е допустимо. Същото отговаря на всички изисквания за решаването му по съществоподлежащо на оспорване НП, надлежно упражнено право на жалба /НП е връчено на 19.12.2016 г, жалбата срещу нето е депозирана също на 19.12.2016 г от страна, която има правен интерес от  оспорването/.

Решаващият съд е потвърдил НП като е приел, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че жалбоподателят е извършил нарушенията, посочени в НП. Приел е още, че при тяхното установяване и при издавеното на НП не са допуснати съществени процесуални нарушения, правилно е издирен и приложен материалния закон, поради което е потвърдил НП. Изводът му е правилен и съотвествата на събраните по делото доказателства и закона, поради което съдебното решение следва да бъде оставено в сила.

По същество още в административно-наказателното производство, а и пред настоящия съд, касаторът признава извършването на нарушенията, но счита че наложените му наказания и основно това по чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП е явно несправедливо и следва да бъде намалено до предвидения от закона минимум.

         Настоящият състав намира, че индивидуализацията на наложените наказания съответства на тежестта на извършените нарушения, отчетени са смекчаващите вината обстоятелства /признанието за извършените нарушения/ и личността на нарушителя. Не са представени доказателства за твърдението на настоящия касатор, че е единствено лице, което е поело грижата за друго лице /дядо му/, което е с увреждания и се нуждае е регулярен превоз до различни места. Поради липсата на такива доказателства, съдът намира, че не е допуснатото нарушение при определянето на конкретния размер на наложените наказания и постановеното решение следва да бъде оставено в сила.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 26/13.03.2017 г., постановено по н.а.х.д. № 489 по описа на Районен съд на гр. Левски за 2016 г.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.