РЕШЕНИЕ 454

гр. Плевен, 17 Октомври  2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевен – четвърти състав, в открито съдебно заседание на осемнадесети септември две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

при секретар В. М., изслуша докладваното от съдията Богданова-Кучева административно дело № 269/2017 г. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.62, ал.1, т.3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/.  

Образувано е по жалба на С.К.П., изтърпяващ наказание по НК в затвора Белене, срещу писмо рег. № 2807/23.03.2017 г. на Началник отдел „ПМКМД“, с което по същество му е отказано преместване от затвора в гр. Белене в затвора в гр. Варна.

Жалбоподателят посочва, че е от гр. Добрич и желае да бъде преместен в затвора в гр. Варна, тъй като е болен и там ще може да се лекува и има условия за лечение на лишените от свобода, има специална група за болни. Посочва още, че разстоянието Добрич – Варна е на 50 км., а Белене – Добрич е на 500 км., това затруднява неговите близки и той губи всякакъв възможен контакт с тях. Моли да бъде проявена хуманност и безпристрастност и молбата му да бъде уважена.  

Жалбоподателят - редовно призован за откритото съдебно заседание, се явява лично. Счита писмото за незаконосъобразно и моли същото да бъде отменено и да бъде преместен в затвора в гр. Варна.

Ответникът – Началник отдел „ПМКМД“ при Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – София, редовно призован за откритото съдебно заседание, не се явява, не се представлява.

Въпросът за допустимостта на производството е решен с определение № 8800/06.07.2017г., постановено по адм. дело № 7350/2017г. на ВАС.

Административен съд на гр. Плевен, четвърти състав, като провери законосъобразността на оспорвания акт, съобрази доводите на страните и представените доказателства, намира подадената жалба за неоснователна.

Жалбоподателят изтърпява наказание по НК в затвора Белене считано от 28.11.2016г. . Същият има сериозни здравословни проблеми, които са известни на ответника и са доказани по делото. Жалбоподателят е с постоянен адрес в гр. Добрич. 

Ответникът е бил сезиран с искане за преместване на жалбоподателя, подадено лично, за доизтърпяване на наказанието от затвора Белене в затвора Варна, като органът се е произнесъл с оспорваното писмо и по съществото е отхвърлил искането.

Съобразно нормата на чл. 62, ал.1 ЗИНЗС преместването на лишени от свобода от един затвор в друг се извършва със заповед на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в изрично посочени хипотези, а именно: 1. при включване на обучения, в курсове за придобиване на специалност, за повишаване на квалификацията или за работа - при изявено желание от лишения от свобода, 2. при настаняване на лечение в болнично заведение по лекарско предписание, 3. по молба на близките или на лишения от свобода при промяна на постоянния адрес на семейството или на лицата, с които осъденият поддържа контакти, 4. по предложение на началника на затвора при възникване на психологическа несъвместимост, конфликти със служители или лишени от свобода- пострадали или близки на пострадалите от извършеното престъпление, или при наличие на други важни съображения, свързани с ресоциализацията, с безопасността на лицето и сигурността в местата за лишаване от свобода и 5. при необходимост с цел съобразяване с изискванията на чл. 43, ал.3 ЗИНЗС, в този случай се взема предвид и желанието на лишения от свобода. Като ал.4 на чл.62 сочи, че главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" може със заповед да делегира правомощия по ал. 1, т. 1 - 3 и 5 на своите заместници или на началник на отдел в главната дирекция, който е с висше юридическо образование. Видно от приложената по делото заповед № Л-1140/20.03.2017 г. на главния директор на ГДИН, подписалият процесното писмо - началник отдел „ПМКМД“ комисар С. е надлежно упълномощен да се произнася по молби, жалби и сигнали от лишението от свобода. Следователно оспореният акт е постановен от компетентен орган.

Актът е в надлежна писмена форма и съдържа мотиви, доколкото са изложени фактически основания за непревеждането на лишения от свобода от затвора гр.Белене в затвора гр. Варна, а именно неговия постоянен адрес в гр. Добрич.

Съгласно разпоредбата на чл.58 от ЗИНЗС разпределението на санкционираните лица за изтърпяване на наложеното им наказание се прави  въз основа на постоянния им адрес. В случая няма спор между лицата, че постоянният адрес на жалбоподателя е на територията на област Добрич.  По делото е представена заповед № Л-919/08.03.2017 г. на главния директор на ГДИН относно разпределение на лишените от свобода по затвори, поправителни домове и затворнически общежития. Съгласно последната в затвора Белене се настаняват лица, изтърпяващи наказание, чиито постоянен адрес е на територията на областите Русе, Разград, Добрич и Силистра. Тази заповед е общ административен акт, който няма данни да е оспорен. Следователно е влязла в сила и ответникът е бил длъжен да я съобрази при издаването на оспореното писмо. Налице е правилно приложение на материалния закон в съгласие с чл. 58 от ЗИНС и посочената заповед № Л-919/08.03.2017 г. на главния директор на ГДИН относно разпределение на лишените от свобода по затвори, поправителни домове и затворнически общежития.

При извършената от съда проверка досежно спазването на нормативно установената процедура по издаването на акта, съдът не констатира допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, които да обуславят отмяната на акта като незаконосъобразен на това основание. Същият е съобразен и с приложимите материалноправни разпоредби на ЗИНЗС.

Законово регламентираните основания за преместването на лишените от свобода са определени в нормата на чл. 62, ал.1 от ЗИНЗС, съгласно която разпоредба преместването на лишени от свобода от един затвор в друг се извършва при: включване в обучения, в курсове за придобиване на специалност, за повишаване на квалификацията или за работа - при изявено желание от лишения от свобода /чл. 62, ал.1, т.1/; при настаняване на лечение в болнично заведение по лекарско предписание /чл. 62, ал.1, т.2/; по молба на близките или на лишения от свобода при промяна на постоянния адрес на семейството или на лицата, с които осъденият поддържа контакти /чл. 62, ал.1, т.3/; по предложение на началника на затвора при възникване на психологическа несъвместимост, конфликти със служители или лишени от свобода - пострадали или близки на пострадалите от извършеното престъпление, или при наличието на други важни съображения, свързани с ресоциализацията, с безопасността на лицето и сигурността в местата за лишаване от свобода /чл. 62, ал.1, т.4/ и при необходимост с цел съобразяване с изискванията на чл. 43, ал.3, като в този в този случай се взема предвид и желанието на лишения от свобода.

Въз основа на събраните по делото доказателства съдът приема, че в случая не са налице материалноправните предпоставки по чл. 62, ал.1, т.3 от ЗИНЗС за преместването на жалбоподателя в друг затвор, по негово желание към датата на подаване на молбата и към датата на произнасяне на органа. В молбата пред органа не са посочени кои са неговите близки, с които поддържа контакти. Видно от справката /л. 30/ и първоначалния доклад /л.22/, жалбоподателят е разведен с три пълнолетни деца, с които не поддържа връзки. Но дори и да поддържа връзки с тях, това не може да обоснове преместването му в затвора Варна, предвид изричното разпределение на лишените от свобода по затвори, поправителни домове и затворнически общежития, направено със заповед № Л-919/08.03.2017 г. на главния директор на ГДИН.

Няма данни членове на семейството на жалбоподателя или негови близки, с които поддържа контакти, да са променили постоянния си адрес и да са подавали молби за преместването му в друг затвор. С оглед изложеното съдът намира, че доколкото в случая не се доказа наличието на нито едно от нормативно установените условия за преместване в друг затвор по заявено искане от лишения от свобода, законосъобразно компетентния административен орган е оставил без уважение молбата за това.

Предвид гореизложеното съдът приема, че оспореният отказ за преместване в друг затвор, обективиран в писмо рег. № 2807/23.03.2017 г. на Началник отдел „ПМКМД“ е постановен от компетентен административен орган, в изискуемата писмена форма, в съответствие с приложимия материален закон и при спазване на административно-производствените правила, поради което е правилен и законосъобразен. Жалбата се явява неоснователна и като такава, следва да бъде отхвърлена.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 172, ал. 2 от АПК, Административен съд на гр. Плевен, четвърти състав

 

РЕШИ:

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на С.К.П., изтърпяващ наказание по НК в затвора Белене, срещу писмо рег. № 2807/23.03.2017 г. на Началник отдел „ПМКМД“, с което по същество му е отказано преместване от затвора в гр. Белене в затвора в гр. Варна.

Решението на основание чл.62, ал.3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража е окончателно и не подлежи на оспорване.

                                                                  СЪДИЯ: /п/