РЕШЕНИЕ 255

гр. Плевен, 13 Юни 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на шестнадесети май две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

           ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

  СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар А.П. и с участието на Иван Шарков – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело № 240 по описа на съда за 2017 г. за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на П.Т.Й. ***, чрез адвокат С.Т. ***, срещу решение № 158/27.02.2017 г. на Районен съд /РС/ – гр. Плевен, постановено по н.а.х.д № 183/2017 г., с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 1812/09.01.2017г. на Директора на РДГ – Ловеч, упълномощен със Заповед РД49-199/16.05.2011г. на Министъра на Земеделието и храните, с което на жалбоподателя П.Т.Й. за нарушение на чл.257, ал.1, предложение второ, т.1, предложение първо от Закона за горите, вр. чл.12б, ал.1, т.4 от Наредба №1 от 30.01.2012г. за контрола и опазването на горските територии, поради което и на основание чл.275, ал.1, т.2 от ЗГ и чл.53, ал.1 и ал.2 от ЗАНН е наложено административно наказание глоба по чл.257, ал.1, т.1 от ЗГ, в размер на 300 /триста/ лева, за това че като лице, регистрирано в публичния регистър на ИАГ-София с Удостоверение за упражняване на частна лесовъдска практика №237/24.10.2011г. е извършил нарушение, като за периода от 21.03.2016г. до 23.03.2016г., в землището на с. Върбица, обл. Плевен, отдел 306, подотдел „п“, имот с кад. №068183, като лице по чл.108, ал.2 от ЗГ, на което е издадено Позволително за сеч №0294869/15.03.2016г., не е изпълнил задълженията си да следи за наличието на документи за достъп до имота, в следствие на което в имота са извършвани горскостопански дейности, без разрешително за достъп по чл.148, ал.2, т.4 от ЗГ, издадени от кмета на с. Върбица, обл. Плевен.

С касационната жалба се иска оспорваното решение да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно. Касаторът счита, че съдебното решение съдържа обща мотивировка без позоваване и конкретизация по съответния разглеждан казус. Сочи, че съдът никъде в решението не е обсъждал никой от изложените от касатора доводи и възражения, посочени в жалбата и в съдебното заседание и в хода по същество. Посочва, че тези възражения са съществени като нарушения в административнонаказателното производство. Сочи, че никъде в НП и АУАН не е посочено, коя точно от изброените дейности е извършена без разрешително за достъп и по този начин е нарушен ЗГ и Наредбата. Счита, че общото посочване на понятието „горскостопанска дейност“ води до нарушаване правото на защита на жалбоподателя, което е пренебрегнато от решавания състав на първоинстанционния съд. Счита, че това право на защита е нарушено освен по горепосочената причина, но и защото актосъставителя и свидетелите по съставянето на АУАН са заявили, че не са присъствали при установяването на нарушението на терен /на сечището/, а са съставили АУАН по налични документи. Счита, че в този смисъл е абсолютно недоказан и твърдения период на извършване на нарушението /21.03.2016 г. до 23.03.2016 г./, за което актосъставителят е заявил, че е определил по издадените превозни билети и то при положение, че не се сочи в АУАН и НП, че е извършвано транспортиране на дървесина като горскостопанска дейност, за което се изисква разрешително за достъп. Счита, че след като не е ясно за каква горскостопанска дейност, измежду многото варианти на понятието по ЗГ, става въпрос, то не може да се приеме за доказан и установен от административнонаказващия орган, определения период като период за извършване на посоченото нарушение. Счита, че неяснотата в НП се допълва от липсата на посоченото предложение при налични две от текста на чл. 12б, ал. 1, т. 4 от Наредба № 1/30.01.2012 г. за контрола и опазването на горските територии. Счита, че НП е съставено в нарушение на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН, тъй като в НП не са посочени доказателствата, които потвърждават нарушението.   

Касаторът е бил  редовно призован за откритото съдебно заседание, явява се лично и се представлява от адвокат С.Т. с пълномощно на л. 13 от делото. Моли да бъде отменено решението на Районен съд Плевен и по същество да бъде отменено и наказателното постановление като незаконосъобразно. Счита решението за неправилно, тъй като никъде в него не са обсъдени доводите на жалбоподателя. Счита, че мотивите са твърде общи и никъде в този смисъл не е обсъдено и каква горскостопанска дейност е извършена при твърдяното  нарушение, като се има предвид, че т.19 от Допълнителните разпоредби на Закона за горите посочва няколко вида стопанска дейност. Посочва, че свидетелите и актосъставителят не са присъствали на мястото на установяване на нарушението и по никакъв начин те безспорно не са установили деяние, което да представлява административно нарушение, тъй като те не са присъствали на сечището, а са съставили АУАН по документи. Сочи, че актосъставителят е съставил акта за период, който е определил по издадените превозни билети, които се издават при транспортиране на дървесината, което действие не е конкретизирано като горскостопанска дейност и не може да се твърди, че това действие представлява нарушение. Счита, че по този начин да се определя периода на извършване на нарушението е несериозно. Моли да бъде постановено решение, с което да бъде отменено решението на Районен съд Плевен и наказателното постановление.

Ответникът – Регионална дирекция по горите – гр. Ловеч, редовно призован, не изпраща представител и не ангажира становище по касационната жалба.

         Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че касационната жалба е основателна и следва да бъде уважена.  

         Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е основателна.

         Касаторът е санкциониран, за това че в на неустановена дата в периода  от 21.03.2016 г. от до 23.03.2016 г. в землището на с. Върбища, общ. Плевен, отдел 306, подотдел“п“, имот с кадастрален № 068183, като лице по чл. 108, ал.2 от ЗГ, на което е издадено позволително за сеч № 0294869/15.03.2016г. не е изпълнил задълженията си да следи за наличието на документи за достъп до имот в следствие, на което са извършени горскостопански дейности без разрешително за достъп по чл. 148, ал.2, т4 от ЗГ, издадени от кмета на с. Върбица, общ. Плевен.

         Решаващият съд е потвърдил спорното НП, като е приел че извършването на нарушение е доказано по безспорен начин, а при ангажиране на административно наказателната отговорност на лицето не са допуснати съществени процесуални нарушения.

         Решението е неправилно. Същото не съответства на събраните по делото доказателства и закона, поради което следва да бъде отменено.

         Основателно е възражението по касационната жалба, че съдът не е отчел допуснатото съществено процесуално нарушение при констатиране на нарушението и издаване на НП, а именно относно посочването на дата на извършване на нарушението и описание на последното. ЗАНН не допуска санкционирането на продължавано нарушение по аргумент от  чл. 18 от посочения закон. В случая при съвместната преценка на събраните писмени и гласни доказателства се налага извод, че санкциониращият орган е стигнал до заключението, че е извършено соченото административно нарушение като е взел предвид първата и последната дата на три броя превозни билети и така е  формирал извода си  за извършването на едно нарушение в посочения периода – 21.03 - 23.03.2016 г.  По логично и житейски оправдано е да се приеме, че са извършени три нарушения в този период – по едно с всеки превозен билет. Тук следва да се отчете, че при описанието на допуснатото нарушение е налице несъответствие между посочения имот, в който се намира временния склад – имот № 068182 и превозните билети и имота, свързан с нарушението, който е с № 068183. Няма данни в НП, нито в АУАН, които точно да посочват, какви именно горски дейности са извършвани в № 068183, как и кога са констатирани и как се е стигнало до извод, че превозваната дървесина от имот № 068182 и с посочените превозни билети е такава добита от имот № 068183, в който е осъществен достъп без съответното разрешително за горскостопански дейности. Налице е схематична непълно и неточно описание на нарушението, което почива на предположения, а не на доказани факти. Коректното описание на нарушението следва да сочи, че „на неустановена дата в периода ….“ И да продължава с конкретно и ясно описание да допуснатото нарушение, от което може да се направи извод, как санкциониращият орган е стигнал до извода, че в посочения горски имот е осъществен неразрешен достъп. При липсата на такова описание не са удовлетворени изискванията на чл. 57, а.1, т.5 от ЗАНН и съответно е нарушено правото на защита на привлеченото към отговорност лице.

         Освен това по делото липсват доказателства относно качеството на санкционираното лице, че е такова по чл.108, ал.2 от ЗГ, липсват и копия на превозните билети, възоснова на които свидетелите твърдят че са очертали периода на извършване на нарушението. Последните са особено важни, за да се направи връзка между транспортираната дървесина и тази, която се твърди че е добита без разрешително за достъп в имота, посочен в НП. Тези липси водят до съмнение, какво е установено от проверяващите лица и какво в действителност е извършено.

         Решаващият съд не е отчел посочените непълноти и пропуски на административно-наказателното производство, които съществено засягат законосъобразността на НП.

         С оглед изложеното оспореното съдебно решение се явява неправилно и несъответно на събраните по делото доказателства и закона, поради което следва да бъде отменено, следва да бъде отменено и НП.

 Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ решение № 158/27.02.2017 г., постановено по н.а.х.д. № 183 по описа на Районен съд на гр. Плевен за 2017 г. И ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 1812/09.01.2017г. на Директора на РДГ – Ловеч, упълномощен със Заповед РД49-199/16.05.2011г. на Министъра на Земеделието и храните, с което на П.Т.Й. за нарушение на чл.257, ал.1, предложение второ, т.1, предложение първо от Закона за горите, вр. чл.12б, ал.1, т.4 от Наредба №1 от 30.01.2012г. за контрола и опазването на горските територии, поради което и на основание чл.275, ал.1, т.2 от ЗГ и чл.53, ал.1 и ал.2 от ЗАНН е наложено административно наказание глоба по чл.257, ал.1, т.1 от ЗГ, в размер на 300 /триста/ лева

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.