ОПРЕДЕЛЕНИЕ

355

гр.Плевен, 18.04.2017 г.

 

Административен съд – Плевен, пети състав, в закрито заседание на осемнадесети           април две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                         

Съдия: Снежина Иванова

 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 236/2017 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по жалба на А. О. О., Д.Г.И.С.П., К.С.К., К.Н.Х., М.Л.Г., Н.Б.Д. и С.М.А., общински съветници в Общински съвет –Никопол, гр. Никопол, ул. *** срещу решение № 199/27.02.2017 година на Общински съвет –Никопол.

Съдът е указал с оглед липсата на държавна такса да бъде внесена такава и с молба от 13.04.2017 година са представени доказателства за отстраняване на нередовностите на жалбата.

Съдът като съобрази  жалбата и закона, намира, че същата е недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане и съдебното производство по делото да бъде прекратено.

В жалбата се оспорва решение № 199/27.02.2017 година на Общински съвет –Никопол, с което Общински съвет  п от. 1 от същото дава съгласието си да се включи в Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2017 година в Т. ІІ, точка три със следното съдържание – „Учредяване на ограничени вещни права нова подточка 7 : 140 имота с НТП „лозе” с обща площ от 98,089 дка, находящи се в местностите „Край село” и „Бъзовец” на землището на с. Новачене съгласно приложение № 1, представляваща неразделна част от настоящето решение”. По т. 2 от решението е дадено съгласие за отдаване под аренда без търг или конкурс за срок от 20 години при три годишен гратисен период за неплащане на дължимия наем на имотите с НТП „лозе”, описани в приложение № 1 на настоящото решение, като е определена цена на арендната вноска след изтичане на гратисния период в размер на 30 лева. Взети са решения по т. 3 общински съвет решава  да се промени начина на трайно ползване на имотите по приложение № 1 от имоти с НТП –„лозе” в имоти с НТП „трайни насаждения”., а в т. 4 се оправомощава кмета да сключи договор за аренда. Решението е прието, тъй като „за” са гласували 9 общински съветника, „против” са гласували 7 общински съветника , поименно посочени и това са настоящите оспорващия, „въздържал” е гласувал един общински съветник.

В жалбата се посочва , че решението в частта относно отдаване под аренда  на земи - т.2 и промяната на начина на трайно ползване - т. 3 , е незаконосъобразно, тъй като е прието при неспазена процедура, тъй като един час преди заседанието общински съветник А. А. е депозирал в деловодството на Общински съвет докладна записка с това предложение  и налице нарушение на чл. 69 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет –Никопол, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация за периода 2015г. – 2019г. Молят за отмяна.

Оспорването решение е прието на основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от ЗМСМ, съгласно който общинският съвет приема решения относно управление, разпореждане с общински имущество, като тези актове подлежат на съдебен контрол и съгласно Тълкувателно решение № 5 от 10.12.2008 г. на ВАС по т. д. № 20/2007 г. такъв може да бъде осъществен  и по жалба на областен управител. Решенията на общинския съвет по принцип могат да бъдат оспорени само по реда на чл. 45, ал. 4 и ал. 5  от ЗМСМА от посочените в правната норма правни субекти, които са областният управител и кметът на общината, както и от прокурора. При наличие на правен интерес е допустимо оспорване от страна и на други правни субекти, но в случая общинските съветници като членове на колективния орган не могат да обжалват решенията на общинския съвет, тъй като общинският съветник има законово задължение по чл. 36, ал. 1, т. 2 ЗМСМА да присъства на заседанията на общинския съвет и да участва в решаването на разглежданите въпроси, но той е обвързан от приетото решение и не може да го обжалва за законосъобразност по реда на ЗМСМА. Правото на оспорване е дадено в защита на субективни материални права, засегнати от административния акт, а несъгласието на съответния общински съветник със становището на мнозинството се изразява с начина на гласуване при вземане на решението.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 159, т. 4 от АПК, Административен съд – Плевен, пети състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане жалба на А. О. О., Д.Г.И.С.П., К.С.К., К.Н.Х., М.Л.Г., Н.Б.Д. и С.М.А., общински съветници в Общински съвет –Никопол, гр. Никопол, ул. *** срещу решение № 199/27.02.2017 година на Общински съвет –Никопол.

Прекратява съдебното производство по адм. дело № 236 по описа за 2017 година на Административен съд –Плевен.

Определението да съобщи на оспорващите и Общински съвет Никопол.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

 

СЪДИЯ: